Dip - Smd Dizdiğim Amplifikatör Sorunu

Başlatan rayman, 05 Haziran 2018, 21:59:18

rayman

Bu amplifikatörü daha önce çalıştırdım ancak , Dip malzeme ile hiç bir sorun yok. Fakat , Smd dizdim '' çıkıştaki '' direnç yanıyor 10 ohm luk girişe yük verince vede çıkışta yük olunca... Anlam veremedim ..... Ve parmağımı girişe değdirince statik elektrikten çıkışta Ac 80 volt oluşuyor..  Yükte var lamba olarak ama maalesef boşta iken direnç yanıyor lamba varkende.. Sürücü transistörleri hemen ılık olmaya başlıyor... Bias ayarı kayık olsa dip olanda çalışmazdı..

erkan614

Her malzemenin belli Bir gücü vardır
Hatta dayanım sitresi bile farklı
Hangi kılıf smd kuşlandığınız önemli
100R2W carbon film direnç yerine 2512 2W iki 50R seri kullanmama rağmen demeraj akımlarına bir türlü dayanmadı
Yani bazı şeyler smd olmadan daha iyi

devrecii

Osilosyona giriyordur yüksek frekansda. Girişe bir kondansatör koyun.

rayman

Burada akım geçiren transistörler belli vede onun ayaklarındaki dirençler 1w. diğerleri Smd 1206
Yinede açayım : 330 OHM - 120OHM lar 1w. Diğerleri 1206...
Zaten yanmıyorlarda.. Bias taki 680 vede 470 ohm larda 1206  Pf kondansatörleri ölçeerek taktım yine doğru ama bir türlü çözemedim. Jfet girişli lf351 smd kullandım olmadı , söktüm tl061c kullandım yine yok.... Ve ilginç olan mje340 vede 350 ler ıısnıyor. 1930 vede 5171 ısınmıyor.. 

elektronik

çıkışı osilaskop ile ölçün osilasyon varmı ?

certy

#5
.
TA1USS

asma

Cem , kazancı düşürüp arıza takibi yaparmısın.
Eğer +/-80V ile besliyorsan , giriş 1Veff olduğunda tam güç verir. Kazancın yüksek olması dezavantaja dönüşür.
120k ve 2k2 kazancı belirliyor. 120k yerine yarısı kadar direnç takarak deneyebilirsin. (56k gibi)
5171 ve 1930 un beyzleri arasındaki voltajı da kontrol etmelisin. mje lere de güvenmiyorum ayrıca.
Çıkışta osilasyon olmadan o direnç yanmaz.
Kolay gelsin.

Sozuak

Çıkıştaki Boucherot elemanları sorun çıkartıyor değil mi. Boşta da yanıyor deyince 10Ohm/5w direnç olamaz tabi.

Zamanında Boucherot elemanlarından kondansatör ki bendeki devrede 68nf idi elimde olmadığından 47nf takmıştım. Program esnasında yanmıştı. Seste de hafif bir vınıltı vardı. Program esnasında da sorun yoktu. Kondansatörü olması gereken değere getirince bir daha tekrarlamadı. Bir de 100nf de smd tip mi eğer öyle ise akım yoğunluğunu karşılamıyor o nedenle olması gerekenden farklı davranıyor olabilir. Daha yüksek voltajlı bir tipte kullanabilirsiniz.

rayman

#8
Çıkışta tam tamına 80 volt var . Ayrıca Kondasatör AC 250volt taktım. Çünkü çıkıştaki kondansatör üzerinden 10 ohm yük direncini şaseye akıtıyır. Bu olması gereken değer ama smd değil tabi normal dip .
Ve osilaskop olmadığı için '' bu devreyi normalde multisimde '' simule ederdim ama ne yazıkki dip malzeme ile çalışıyor. Size devremin resmini atayım  :
https://www.youtube.com/watch?v=9K-HgG7PnWE

Sozuak

Şöyle bir baktım da kondansatör tipi bile önemli demişler. 22-47-68 nf  mkp tip kondansatörle denemeniz mümkün kü. Bu değerlerle ve 100nf de dahil audio bandı etkilenmeden sonümleme mümkünmüş. Sizin daha önceki denemelerinizde smps ile devre dip dibemiydi. Oradan gelen bir parazitte buna sebep oluyor olabilir. Bir şekilde besleme dekuplajını da daha fazla geliştirmenizi öneririm.
Mesela eskiden fm stereo kod çözücülerin pilot tonu olan 38KHz filtrelenmeyince duyulabilir bir soruna yol açmıyordu ama tiz hoparlörünü yakarak anlamsız hata aramalarına sebep oluyordu.