Uzmanlar Gelsin - RC Güç Hesabı

Başlatan deneme_1234, 11 Temmuz 2018, 08:34:54

fide

Her birimiz, geride bıraktığımız eserler kadar ölümsüzüz. Evlat gibi, talebe gibi, icatlar gibi...   http://fidenetgaraj.blogspot.com

GreeN

Periyodu 1 sn alırsanız evet 0.414 watt gibi değerler çıkar , ama aynı sinyalin bu direnç üzerine peşi sıra uygulanacağını düşünürsek 801 watt. çıkar.
Terörü Lanetliyoruz.

yesilu

bu verilein hesaplama için yetersiz olduğu konusunda ısrarcıyım, devre kurulup direncin geriliminin zamamla değişimi ölçülür osiloskopla, ancak öyle hesaplanır. öbür türlü esr, kaynağın direnci,  ve birkaç şey daha hesaba girer.

GreeN

Alıntı yapılan: yesilu - 11 Temmuz 2018, 13:33:41bu verilein hesaplama için yetersiz olduğu konusunda ısrarcıyım, devre kurulup direncin geriliminin zamamla değişimi ölçülür osiloskopla, ancak öyle hesaplanır. öbür türlü esr, kaynağın direnci,  ve birkaç şey daha hesaba girer.

Direnç gerilimi = 420 * e ^(-t/rc) değil mi?
Terörü Lanetliyoruz.

yesilu

direncin geriliminin bir peryottaki rms değeri bulunup v^2/r den hesaplanmalı, yukarıdaki bilgilerde peryot belli değil,kondansatör nereye kadar boşaltılıp tekrar şarj edilecek belli değil (sıfıra demeyin,teorik olarak o kondansatör 1 ayda bile sıfıra ulaşmaz).yani bu şarj boşalma döngüsünün frekansına göre o dirençte harcanan güç 0.1 watt ta olabilir, üst sınırda sıkıntı yok 420^2/22 sekizbinküsür watt da olabilir. Bir de direncin gücü kavramı biraz yanlış kullanılıyorsanırım, 10w lık direnç demek o direnç üzerinde uzun süre 10w harcayabiliriz demek, kısa süre 1wattlık dirençte de 100watt harcayabiliriz zarar vermeden.Benim bilgim lise fiziğinden ve hobi amaçlı araştırmalarımdan kaynaklanıyor, ne mektepli ne alaylıyım, yanlışım olabilir düzeltin öğrenelim hep beraber...

GreeN

oooo harika bir yöntem hiç kafa karıştırmayalım. Senin dediğin gibi yapalım.

v(t) gerilim sinyali ise Vrms aşağıdaki gibidir ;



Sinyalin periyodu önceki örneğimdeki gibi 5*R*C = 517*10-6 alındı.(kondansatör üzerindeki gerilim bitmesi için en ideal süre)


Vrms = 132.81264 gibi bir değer çıkar.

Güç = Vrms^2 /r = 801 watt. Sonuç aynı çıkar.

Dikkat edilmesi gereken yada net olarak belirlenmesi gereken mesele periyot.

Terörü Lanetliyoruz.

Zoroaster

Alıntı YapElimde 4.7uF kapasite ve 22R direnç var. Kapasiteyi 420V'a kadar dolduruyorum ve 22R direnç ile boşaltıyorum. Sorum şu bu 22R direncin güç değeri en az ne olmalı?


Bu soruyu okunca siz bu islemin peryodik mi yapildigini anliyorsunuz?
Seytan deliginden kacti.

yesilu

Belirtilmemesine rağmen mantıksal teammüller gereği öyle anladım.periyodik olmasa sormaya değmez, 0.25watt koyup geçerdi arkadaş...

Zoroaster

#23
Ayrica bir kapasitoru sarj edip direnc uzerine bosalttigimizda bosalma suresini de cok uzun tuttugumuzda direncde harcanan gucun ortalama degerinin cok cok dustugunu biliyoruz.

Fakat  hesaplanan ortalama guc degerine esit degerde bir direncin bu deneyden sag cikacagi anlamina gelmez.

Bu deney yeterince guclu bir direnc ile yapilirsa deney sonuclanir aksi takdirde direnc deneyin artalarinda bir yerde yanar.

Ornegin yukaridaki hesaplari 10 sn lik peryod  uzerinden yaparsak ortalama guc 04.Joule/10 = 0.04 w eder. Fakat bu gucte bir direnc deneyden sag cikmayacaktir.

Direncin yanmasina neden olan olay uzerindeki sicaklik artisidir. Direnc uzerindeki isiyi atamazsa bozulacaktir.

Dolayisi ile direncin zorlanacagi max deger katalogda belirtilmediyse artik bu soru elektrik sorusu olmaktan cikar ve fizik (termal isi aktarimi vs) problemine donusur.
Seytan deliginden kacti.

Zoroaster

Alıntı yapılan: yesilu - 11 Temmuz 2018, 16:29:21Belirtilmemesine rağmen mantıksal teammüller gereği öyle anladım.periyodik olmasa sormaya değmez, 0.25watt koyup geçerdi arkadaş...

0.25w bence bu deneyden sag cikmaz.
Seytan deliginden kacti.

OptimusPrime

Hesabi kondansator gerilimi 1V adustugunu ana kadar yaparsam 138mW cikiyor.  ;D

Bu direnc ilk andaki sokdan sag cikarsa gerisini getirir.  ;D
https://donanimveyazilim.wordpress.com || Cihân-ârâ cihân içredir ârâyı bilmezler, O mâhîler ki deryâ içredir deryâyı bilmezler ||

GreeN

*Kondansatör bu direnç üzerinden mi şarj oluyor? 
*Ve evet periyot nedir ? Deşarjdan sonra tekrar şarj oluyor mu? Bir süreklilik var mı?
*Bir anahtarlama varsa soru 5w direnç için deşarj süreleri arasındaki zaman kaç olmalı? şeklinde sorulsa daha heyecanlı olurdu  :)
Terörü Lanetliyoruz.

muhendisbey

10W'lık dirençte anlık 100W harcanıp harcanamayacağı ancak datasheeti olan ve bu durum belirtilmiş dirençler kullanılırsa geçerli olur. Aksi halde içerisindeki metal film ya da karbon sarım bir anda kırılabilir de. İlla bir direncin bozulması için üzerinde dumanlar tütmesi, direncin kararması gerekmez. Hatta bu durum parça parça da gerçekleşebilir. Atıyorum 10 kez kullanırsınız bir şey olmaz (en azından öyle zannedilir) 100 kez kullanırsınız bozulur. Dediğiniz mantıkta 10W sınırı aşılmadıkça hiçbir direncin bozulmaması gerekir, ama bozulabilirler.

Tam şarj yada tam deşarj durumu olacaksa 8000 küsür wattlık direnç kullanımı pek gerekmez. Gerilim yarıya düşmeden tekrar şarj oluyorsa böyle bir direnç düşünülebilir. Ayrıca kapasitörün imalatından kaynaklanan ESR direncini de hesaba katmalısınız. Bu durum kapasitörün şarj-deşarj sürelerini uzatır. Uzayan bu süre deşarj olmadan şarj olmasını da sağlayabilir, şarj olmadan deşarj olmasını da. Burada kullanılacak olan direnç için anahtarlama frekansı oldukça önemli. Daha anahtarlamada kullanılan elemanın iç direnci de var, threshold iletimine geçmesi de, kesime gitmesi de.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

yesilu


deneme_1234

1) İşlem tekrarlanmıyor.
2) Gerilim zamanla sürekli değişmektedir.
3) P=V^2/R desek bunu P=Integral((V(t)^2/R)dt) yapmak gerekir.

Eğer direnç Zoroaster'in dediği gibi ilk anlarda kısa sürelerde yüksek miktarda güve dayanırsa ki datasheet'inden bulunur gerisinin çözümü için aşağıya tıklamak yeterlidir.

http://www.wolframalpha.com/input/?i=integrate+((420e%5E(-t%2F(0.0000047*22)))%5E2)%2F22+dt+from+t%3D0+to+5*0.0000047*22

Power analyze yapan izoloskop sonuçları da yaklaşık 0.45W civarı çıkmıştır.

0.25W direnç zaten yandıktan sonra bu soru aklıma gelip denemeler yapılmıştır.