Bare STM32F103 bağlantı problemim !

Başlatan Enginar, 27 Kasım 2018, 22:48:13

Enginar

Hayırlı günler, Şu günlerde aldığım stm32f103c8t6 denetleyicisinin tüm bağlantılarını kendim yapıp o şekilde program atmaya çalışıyorum. Resimdeki gibi bir smd to dip dönüştürücüsü kullandım :

(Resimdeki lehimler sıkıntılı daha ilk denememdi sonrasında kusursuz lehimledim ve tek tek kontrol etttim tüm bağlantılar tamam ve kısa devre yok)

Daha sonrasında şemadaki işaretlediğim bağlantıları yaptım :



Sonrasında ST link utility programından denetleyiciye bağlanmaya çalıştığımda şu hatayı alıyorum :

" Cannot connect to target !
Please Select "Connect Under Reset" mode from Target -  Settings menu and try again ... "

Yaptığım bağlantılar :

External OSC
Tüm VCC / VSS
BOOT1 / BOOT0 to gnd
SWDIO SWCLK
RESET TO VCC

Neticede denetleyici yanıyor, belki cok ısı uygulamış, yakmış olabilirim dedim bir sefer daha denedim yeni bir denetleyici kullanarak ama gene denetleyici yandı ve VCC VSS kısa devre oldu. Sanırım bağlantılar ile ilgili bir sıkıntım var.

Tecrübeli arkadaşların yardımlarını bekliyorum ...

Tagli

Temel elektriksel bağlantılar datasheet'te verilmiş. Beslemelere yakın yerlere konulması gereken bazı kapasiteler var, onları da ilgili şemada görebilirsin. Hepsi mutlaka gerekli mi bilmiyorum ama ben çizdiğim devrelerde buna özen gösteriyorum.

İlk denemeleri yaparken kristalle uğraşmana gerek yok. Önce normal dahili osilatörle çalıştır (ki varsayılan ayar budur), tüm sorunları çözünce harici kristale geçersin.

Reset pininde pull-up direncine gerek yok, işlemcinin kendi içinde var zaten.

BOOT pinlerine de direnç koymaya gerek yok. Şimdi tam aklımda değil, ikinci BOOT pini opsiyonel olabilir. Ama ben en azından birincisini doğrudan toprağa bağlıyordum.

ST-Link program atmak için Reset pinine de ihtiyaç duyuyor olabilir. Bunun bir ayarı vardı. Ayarı doğru yaparsan, Reset pinini bağlamadan da program atabilir veya debug yapabilirsin ama normalde Reset bağlı değilse hata verir.

Yine de tüm şeyleri yanlış yapsan bile bana sanki işlemci yanmamalı gibi geliyor. Bağlantıları kontrol ettiğini söylemişsin. Bilmiyorum, başka ne olabilir...
Gökçe Tağlıoğlu

odemiriz

İşlemcinin yanmasına VCC ile GND pinlerinin ters bağlanması ya da VCC'nin maximum besleme geriliminden fazla olması sebep olabilir. Yani 5 V besliyorsanız sıkıntı olur.

Ayrıca işlemcide birden fazla VDD-VSS ve VDDA-VSSA pinleri var hepsini bağlamalısınız.

GaGuLi

3.3 V ile besliyorum ve tüm VDD/VSS çiftlerini bağlıyorum kısa devre etmemeye de özen gösteriyorum. Sanırım lehimleme işlemi sırasında bacaklara aşırı ve uzun süreli ısı uyguluyorum ve buda denetleyicinin hasar almasına neden oluyor. Lehimleme esnasında köprüler oluşuyor onları bakır emme fitili ile temizleyeceğim derken yanıyor gibi.

- Havyanın derecesi kaç olmalı optimal bu iş için ?

Önerileriniz doğrultusunda adım adım bağlantıları yaparak gözlemleyeceğim, sorun nerde bulmaya çalışacağım, takıldığımda gene sizlere müracat ederim, teşekkürler :)

Tagli

Ben 280 veya 300 gibi bir dereceye ayarlıyorum. Lehimleme konusunda pek usta olduğum söylenemez. Haliyle ben de sıklıkla lehimi bacaklara bulaştırıyorum. Fazla lehimi emme teli ile almayı beceremedim hiç. Bulduğum yöntem şu: Bol bol sıvı flux sıkıyorum ve havya ile sorunlu bölgeyi dışa doğru okşuyorum. Genelde bir süre sonra sorun çözülüyor.

Dediğim gibi, pek deneyimli olmadığım için ben de havyayı entegre üzerinde baya tutmuş, dolaştırmış oluyorum. Zaman zaman tek seferde bir türlü başaramayıp, sıcak hava ile sök tak yaptığım parçalar da oldu. Ama bunlar arasında bile çok ısındığı için bozduklarım olmadı hiç.

Eğer derece çok yükseğe ayarlanmadı ise, lehimlerken parçayı tamamen bozma olasılığı yok bence. VCC - VSS arasının kısa devre olmasının lehimleme sırasında fazla ısınma ile açıklanabileceğini sanmıyorum.
Gökçe Tağlıoğlu

z



En yalin devre semasi yukarida. Xtal osc kullanmak istemiyorsan xtal ve kapasitorlerini baglama.



Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

GaGuLi