Nasıl sabit tork elde edebilirim?

Başlatan CaFFeiNe, 13 Aralık 2005, 20:40:51

CaFFeiNe

merhaba



şekildeki gibi bir düzenek oluşturmam ve materyali sabit (fakat ayarladığım değerde) bir kuvvetle çekmem gerekiyor bunun için DC bir motorun gücünü kayış/kasnak ile dış yüzeyi kauçuk olan bir tekerleğe aktarmayı ve bu tekerleğide bir yay vasıtası ile materyalin üzerine belirli bir güç ile bastırmayı düşünüyorum aklıma gelen motoru sabit bir akım kaynağı ile beslemek (birkaç amper örneğin kullanacağım motora ve istediğim germe kuvvetine göre değişecek) bunun için değerini bir pot vs. ile ayarlayabileceğim sabit akım kaynağını nasıl yapabilirim? veya bu sistem için başka nasıl önerileriniz olabilir (yalnız uygun maliyetli olması lazım) teşekkürler

piedos

ben olsam motora seri küçük bir direnç bağlardım ve ADC ve mikroişlemci ile direnç ürzerinde düşen voltajı sabitlerdim

tabii bunu analog devre ile yapmak daha mantıklı, birkaç komparatör ve zener diyotla motoru süren güç transistörünün bias voltajını örneklediğin voltaja göre değiştirebilirsin. Analog sistem daha ucuz olur ama biraz hesap -kitap gerekebilir. Analog sistemde mikroişlemcinin yenini komparatörler, ADC nin yerini ise fark alıcı devreler gerçekleştirebilir.
Einstein: "Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former."

kesmez

sana current mode pwm controller lazım..
uc3842 veya benzeri..
"İnned dine indallahil İslam" (2-19)

picusta

Kontrol teorisinin uygulamak için ideal bir örnek: DC motorunun akimini sabitlemek.
Piedos'un dedigi gibi, kontrol ya analojik yada dijital yapilmali. Her 2 kontrol için kontrol devresinin parametrelerini ayarlamak gerekiyo.
çogu arkadasimizin yaptigi sadece oransal bir kazanç yapmak oluyor.
çogu yerde de ise yariyor, isi görüyor. Fazla kazanç artirilirsa sistem stabl olmayabilir, deneme yanilma yolu ile deneyebilirsin, ayrica ortaya dalgalanmalar çikabilir, anlik akim çok çekebilir.
Tam olarak hesaplamak içinde sistemin yapisini bilmek lazim, ve bu parametreleri ölçmek.
Istenilen performanslar (uygun maliyeti disinda) nedir peki?
Hardware'in maliyeti pek fazla değil, sana tavsiyem ADC PWM(hardware) yapan bir mikroislemci, güç transistörleri ile motoru sürüyo. Böylece istedigin parametreleri parça ilave etmeden ayarlarsin.
Asil regülatörü ayarlarken zaman geçirmek gerekiyo.

mustafacan

bu sistemin elektronik power stabilini sağladıktan sonrada mekanik aksamdada bence bişiler yapmak lazım.
        Motorlarda pistonkollarının ların bağlı bulunduğu krank milinin başında VOLAN denen ağır büyük bir dişli bulunur. Bu dişlinin amacı pistonun yukarı ve aşağı hareketlerinde, alt ve üst ölü noktaları (Atalet kuvveti ile) atlamasını sağlamaktır. Hızı ne olursa olsun dengeli hareket etmesini sağlayarak durma noktalarını ortadan kaldırır. Bence bu VOLAN dediğimiz ağır dişliyi ister dc motorun başına direk istersen yine bir dişli-kayış kasnak sistemi ile arada kullanabilirsin! Faydalı olacağını sanıyorum.
kolay gelsin!
Keşfedilecek çok teknoloji var. Boş Vaktim Yok!

mesmert

dc motor için sürücü kullanacaksan işin kolay ama kullanacağın dc sürücünün tako jenaratör geri beslemeli olmasına dikkat et tako jenaratörü ile motorum devrini istediğin gibi devamlı sabit tutarsın

no:kullanacağın motorun devrine ve tako jenaratörün voltajlarına dikkat et.

kolay gelsin

picusta

Kontrol'u iyi yaparsan volan'a gerek kalmaz isin güzeligi bu. Ayrica burda yapilan hiz kontrol'ü değil, tork kontrolü.

CaFFeiNe

evet hız değişken zaten amaç değişik hızlarla gelen materyali sabit bir tork ile çekmek şimdilik adc+pwm mantığı kafama yattı özellikle parametrelerin kolayca ayarlanabilir olmasından dolayı
teşekkürler fikirleriniz için

picusta

Ben bu konuyu baska bi konuya benzetecem:
http://picproje.org/index.php/topic,6857&highlight=

o konuda istenen sey karsi koyan tork'u (kuveti) ölçmekti.
Simdi ise bu torku motoru hizlandirarak sabit tutmak gerekiyo.

Demissin ki motorun akimini kontrol edersek verilen tork'u sabitleriz.
Ama yetmez, çünkü bu dedgin sadece 0 hiz için geçerli.
hiz olursa sürtünme olur, ivme olursa atalet motorun verdigi torktan alir.
Su formül bunu anlatir:
Motor tork = Atalet*ivme + sürtünmekatsayisi*hiz + uygulanantork

Bu denkelemi mikro islemciye yüklersen bir nevi modeli simüle edersin ve uyguladigin tork'u bulursun. Sonra bu tork'u istenilen tork'a karsilastirirsin ve motor tork'unu azaltir veya artirirsin.

Bu sistemde 2 korektör oluyor o zaman.
Bu uygulama matba alaninda kullaniliyor, koca kagit silindirleri düzenli çekmek için hassasiyet gerekiyo.

salim ALTIN

Alıntı yapılan: "kesmez"sana current mode pwm controller lazım..
uc3842 veya benzeri..

Merhaba.
@ kesmez Uc 3842 uygulamasında akımı çok hızlı olarak kontrol etmek mümkün, fakat bunu motor uygulaması ve benzer uygulamada deneme fırsatın oldumu. ? banada iyi bir fikir gibi geldi.

Bu işte ise bence fazla sayıda çözülmesi gereken soru var. Eğer sistemin çok küçük güçlü ise ve çalışma voltajıda düşük ise ( 12 volt - 24 volt gibi  ) ve akımında düşük olacak ise o zaman opamplı karşılaştırma devresi ile bir transistör sürerek bile bu işi çözebilmen mümkün. Ama motorun 200 volt olacaksa ve gücünde büyük ise o zaman tristörlü kıyıcı tavsiye ederim. Yada arkadaşların söylediği gibi PWM kıyıcı.
:D Hazır çözüm lazımsa da  bana uğra (Bu reklamdı :D )
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

salim ALTIN

Alıntı yapılan: "picusta"
Demissin ki motorun akimini kontrol edersek verilen tork'u sabitleriz.
Ama yetmez, çünkü bu dedgin sadece 0 hiz için geçerli.
hiz olursa sürtünme olur, ivme olursa atalet motorun verdigi torktan alir.
Su formül bunu anlatir:
Motor tork = Atalet*ivme + sürtünmekatsayisi*hiz + uygulanantork

Bu denkelemi mikro islemciye yüklersen bir nevi modeli simüle edersin ve uyguladigin tork'u bulursun.

@picusta bahsettiğin yöntem bana çok karmaşık göründü. Uygulamaya dönük mutlaka özel bir amacı vardır. Fakat uygulama yapmayı düşünen arkadaşlar bunu okuyunca kesin vazgeçmiştir. Öyle ya sistemin hızını ölç, sürtünme katsayısı belirle her değişkene göre, uygulanan torku da hesapla bu iş için yani bu çok zor görünüyor.

Oysaki Doğru akım motoru için uyguladığın gerilimi doğru, hızlı ve hassas olarak ölçüp ayarlayabiliyor isen ve akımıda aynı şekilde hassas olarak ölçebiliyor isen çok güzel tork kontrolü yaparsın. Matbaa makinalarından (kağıt) plastik flexo baskılara kadar birçok uygulama yaptım. Bu mantık yetiyor.
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

picusta

Ben fiziksel denkelemi yazdim. Motorun akimini kontrol edince motorun verdigi tork'u kontrol etmis oluyosunuz, yüzeye uygulanan değil. Ben bunu gözler önüne sermek istemistim. Eger atalet ve sürtünme katsayisi yok denecek kadarsa az ise (göreceli), o zaman tabii denklemden motor tork = uygulanan tork.
Ama atalet ve sürtünme katsayisi yok sayilamayacak kadar büyükse baska türlü kontrol edilemez. Veya patinaj çekiyorsa veya o yüzey ileri geri yapiyorsa hiz degisiyorsa.
Günümüzde mikroislemcilerin hesaplama gücü bu isi kolaylikla yapmayi sagliyor. Neden  iki satir fazladan kod yazmaktan üsenelim? Neden daha gelismis kontrol sistemleri yapmayalim?
Bu kontrol sisteminde önce istenilen fiziksel degiskeni ölçümlerden hesaplayip buluyoruz (uygulanan tork).
Sonra bunu karsilastirip klasik geri besleme sistemi gibi kontrol ediyoruz.
Ilaveten bi hesap var bir de hizi ölçmek.
Bir de ilk olarak sistmein parametrelerini bulmak için (sürtünme katsayisi,atalet) birkaç deney yapmak gerekebilir.
Kontrol sistemlerinin gelismesi dilegi ile saglicakla kalin.

kesmez

@salim

Hayır bir uc3842 uygulamam olmadı genelde mc33063 kullanıyorum..
ancak elimde 3842 var galiba piyasadada var...
"İnned dine indallahil İslam" (2-19)