Sensörlü Armatüre Neden LED Ampül Takılmıyor?

Başlatan Tagli, 14 Ocak 2019, 13:40:42

power20

Kontağa seri olarak ufak bir direnç olsa, sorun çözülmez mi?
LED ve tasarruflu ampülle kullanılabilen yeni ürün. Emsallerinden üstün (bir süreliğine)
Alıntı yapılan: erkan614 - 16 Ocak 2019, 13:44:16üreticisiyim

muhendisbey

Kontağa seri direnç bağlarsan ne olur? Kaç wattlık kaç ohmluk direnç gerekir?
Örneğin, 60W akkor filaman ampül sürüyorsun.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

power20

Düşük güçlü direnç yeterlidir. Sadece kondansatörün hızlı dolması önlenecek.

muhendisbey

Tamam işte bir hesap yap. Kaç ohm kaç watt işimizi görür? Benim hesabım kuvvetli değil. e^(-t/RC) li bir denklem olacaktı galiba.
Bir de ne kadar yavaş şarj olacak bu kapasitör? Demeraj akımı ile bağıntısı ne olur? 10uF ile 100uF arasında direnç değeri fark eder mi?
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

erkan614

@elek 2x25w ampul için satıldığından imalat hatası olmuyor
@Kılıç evet gerçi direnç yerine 10R ptc kullanıyoruz ama o ürün piyasada tutmadı
@muhendisbey bu tarz hesapları yapmamak ve ledli armatür isteyen müşterilerimiz için direkt kendimiz led kartını bağlıyoruz sensöre böylece demeraj akımını bildiğimiz yükü kullanmış oluyoruz
seri direnci led kartı üzerine koyuyoruz sensöre ekleme olmuyor
resimde sensör için kullandığımız direnci üzerinde olan led kartı var


muhendisbey

Benim amacım anlaşılmamış, hesap yoluyla kaç ohm direnç kullanılacağını buldurmaktı.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

power20

#21
Galiba pratikte sabit direnç yanlış olur. Ampül markasına, içindeki kapasiteye bağlı özel direnç hesabı gerekir.

Bence seri olarak PTC yerine NTC bağlanmalı. Başlarken direnç yüksek olur, akım geçtikçe direnç düşer. Kapasitör yavaşça doldurulmuş olur. Sürekli çalışma durumunda seri bağlı direnç(ntc)  gereksiz güç harcamamış olur.

elektroacemi

Led ampüller ilk yaygınlaştığı zamanlar ilk çektiği akım çok fazla olduğu için role yapışması oluyordu. Aynı durum normal LED armatürleri kumandayla (avize kumandası veya RF kumanda) kullanımı içinde geçerliydi. Hatta bazen schrack in büyük rolelerini bile yapıştırıyordu. Bu tip armatür ve LED ampüllere dışarda görecek şekilde kablo ile enerji verirseniz ilk başka kıvılcım çıktığını görürsünüz.

Şimdi piyasada olan bir çok LED bu konu üzerinde geliştirme yaptı ve ilk baştaki yüksek akımdan dolayı oluşan ve roleyi yapıştıran kıvılcım yok veya çok az. Bildiğim kadarıyla bunların yanmasında hafif gecikme var. Bazı sensörlü armatür markaları fuarda bu konuya çözüm getirdiklerini bizim roleler yapışmaz dediklerini duydum ama yazılı bir garanti görmedim.

Şuan tamamen LED olan ve acil kitli armatürler popiler. Ama kaliteli marka almak şart sonuçta yandıkça LED değiştirme şansımız yok.

Eskiden acil kitler sensöre bağlıydı. Elektrik kesildiğinde sensör ile içindeki LED i yakıyordu. Değişen yönetmelik ile birlikte acil kitli aydınlatma elektrik kesildiğinde direkt yanmaya başladı. Eski tip bulsam alacağım ama yok.

Tavsiye : Sensörlü armatürlere 18-28W arası halojen ampül takılması uzun ömürlü sonuç veriyor. Normal ampülden küçük olanlardan bulursanız sersör gövdesine uzak kaldığı için yaydığı ısı sensöre az zarar veriyor, hemde uzun ömürlü.


MC_Skywalker

Az önce yapıştırma yerinden ikiye ayrılan Philips marka LED ampulün elektronik kartına baktım; Faz girişine seri direnç koymuşlar.



Sozuak

Bizim arkadaşın da aktif elemanlı bir armatürüne 9w osram dimlenebilir ampül takmasına rağmen hasar vermiş. Hatta bir sitede dc besleme ile tüm armatürleri ledli yaptık. Onlarda sorun yok rölelerini iyi kullandık ama  bir yerde sadece devresini 12vdc ye adapte ettiğimiz sensörde 3w lık 5 ampüllük bağlantıda sürekli kontaklar yapıştı. Ampülleri de kendimiz üretmiştik, kondansatör vs de yok üzerlerinde.
Kaliteli ampül de bozabiliyor zaten en ucuz röleler kullanılıyor çoğunda (asıl işimiz bu değil ama tanıdık vasıtası ile ricada bulundukları için böyle bir işe kalkıştık.)

naschibo

Merhaba,

kondansator dolma-bosalma egrisi ile alakali ufak bir bilgi. Umarim faideli olur.