SERVO MOTOR PİK GERİLİMLERİNİ ÖNLEME

Başlatan SB7, 31 Ocak 2019, 19:40:29

SB7

Merhabalar
Bir projemde MG996R servo motor ve Nextion ekran kullanıyorum . Devremin beslemesini 5V 2A switch mode güç kaynağı ile yapıyorum çünkü mikrodenetleyici de dahil 5V ile çalışıyor. Sistem çalışınca servo motorun  hızlı yön değiştirdiği anlarda nextion ekranda kararmalar meydana geliyor. Forumda önceden konuşulmuş regülasyon yapılarını inceledim ve bunu önlemek için ekran beslemesine paralel 5.1V zener ve  10uF kondansatör ekledim ancak sorun yine devam etti. Motorun beslemesine seri bir diyot ekledim (1N4007) bu kez de motorun hızı çok azaldı.



5V yerine daha yüksek voltaja sahip bir güç kaynağı kullanıp(9V mesela) seri diyotlarla gerilimi düşürerek motoru beslemeyi düşünüyorum ancak sizin fikirlerinizi merak ediyorum.
Besleme kısmı için nasıl birşey yapmamı önerirsiniz?

-SB7

SB7

Konu güncel yardımlarınızı bekliyorum . Acilen PCB yapmam lazım devreye son şeklini nasıl vermeliyim?
-SB7

hwdesigner

Bana göre 1. hata motorun bulunduğu bir besleme ile MCU beslemek. 2 hata regülatörsüz sistem düşünmek.
TVS yaranıza bir miktar merhem olabilir. Ancak çözüm bu değil. Tasarım baştan düşünülmeli.

z

Bu isin en iyi yolu motor icin ayri guc kaynagi kullanmak.
Kullanmak istemiyorsan;

Ekran beslemesini 5v hattina baglayacagin seri diyod uzerinden al.
Diyod cikisindan Gndye (Ekranin diyodla baglandigi noktaya) buyukce bir kapasitor bagla. (100uf, olmadi 470 uf olmadi 1000uf)

Diyod olarak schotky diyod kullan ki ekran diyod uclarindaki gerilim dusumunden fazla etkilenmesin. Deneme icin 1N4001 dene. sorun yasarsan diyod arastirmasina girersin.

Basligin yanlis olmus. Sorun yasatan pik gerilimler degil gerilimdeki cokmeler.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

RaMu

Motorun kalkış akımını PWM ile duty saykılı arttırarak verip belki halledebilirsin.
@z nin önerisi daha yerinde bir çözüm.
Güç kaynağın iyi değilse 2A ani akımları veremiyordur,
bu akımı vermeye çalışırken gerilim çöküyor.
Zaten motor yön değiştirirken 10A de çekebilir.
Sorularınıza hızlı cevap alın: http://www.picproje.org/index.php/topic,57135.0.html

SB7

#5
@Hasaneginn Teşekkürler hocam cevabınız için.Ancak tümleşik bir yapı olması gerekiyor 2 kaynak işime gelmiyor açıkçası sorun çıkarsa en son ihtimal onu deneyeceğim.
@z Hocam öncelikle teşekkürler. Switch mode bir güç kaynağı olduğu için gerilim çökmelerine ihtimal veremedim başlık o yüzden öyle oldu. Osiloskop da olmadığından gerilim seviyelerinin kaç voltta olduğunu görüntüleyemiyorum. Bu dediğiniz diyotlu yapı sanırım zarf dedektörü diye geçiyor(direnç eksik sadece) bu yapıyı dediğiniz gibi yüksek kapasiteli kondansatörlerle denedim ancak kararmalar yine oluştu . O yüzden 9V luk bir kaynak kullandım. MCU ve ekran için 5V regülatör yaptım. Motor için ise LM2596 DC-DC Konvertör kullandım. Bu haliyle işimi görebilecek hale geldi. Tek kaynakla hallettim ve kararmalar oluşmuyor artık.
@RaMu hocam öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Video açıklayıcı olmuş. Ancak Servo motorun duty cycle'ını ben değiştiremiyorum PID rutinlerine bağlı olarak değişiyor ve sistemin düzgün çalışması için biraz da hızlı çalışması gerekiyor aslında.
 Yardımlarınız için tekrar çok teşekkür ederim.
-SB7

Kabil ATICI

Forumdaki daha önceki paylaşımlarda yanlış hatırlamıyorsam, bu tür servo için 6V önerilmişti.

Diğer yandan soruna yardım istenen paylaşımlardan neyi ne kadar yapıldığını kestirmek güç.

En azından elektronik devre üreticilerinin yayınladığı  EMC ile ilgili dökümanları incelemeniz, sorunlarınızın çözümü veya azaltılması konusunda yardımcı olacaktır.

Çoğunlukla, akım çekilen elemanın diğer elemanların besleme yoluna konulması, yetersiz kondansatör kullanımı, beslemenin yetersiz oluşu gibi konular, burada sormakta olduğunu sorunların ana nedenleri arasında sayılabilmektedir.

Elbette programlama aşamasında yükün durumuna göre motorun çalışması bir rampa oluşturacak şekilde hızlanma ve yavaşlama yapılması yardımcı olacaktır.
ambar7

SB7

#7
@Kabil ATICI  Hocam yorumunuz için teşekkürler. Evet 6V un uygun olduğunu daha önce yapmış olduğum araştırmalardan ve motorun datasheet sayfalarından edindiğim bilgilere bakarak daha uygun olacağını biliyordum. Ancak benim amacım 5V luk tek kaynak ile bu sorunu çözmekti.Şu an DC-DC konvertör kullanarak motoru 6V ile besliyorum.  EMC ile ilgili dökümanları daha önceki çalışmalarımda inceledim ancak bu aşamada devrenin önce tasarım problemini çözmek için uğraşıyorum.Bredbord üzerinde denemeler yaparak ilerliyorum. PCB aşamasında EMC düşünülebilir ama bu o kadar kapsamlı bir çalışma değil. Hazırladığım sistemin blok diyagramı da bu şekilde.



Şu an istediğim gibi çalışıyor. Herkese tekrar teşekkür ederim.
-SB7