Sizce PIC öldü mü ?

Başlatan PIC, 15 Şubat 2019, 14:27:01

PIC

Merhaba;

Mühendislik 1.sınıf öğrencisiyim ileride gömülü sistemler üzerinde çalışmak istiyorum ve bölüm dersim olmadığı halde şimdiden kitaplar alıp çalışıyorum. Aldığım kitaplarda eğer bu işi profesyonel düşünüyorsanız pic ile , hobi amaçlı ise modüler mikrodenetleyiciler ( Arduino , Basic Stamp ) gibi mikrodenetleyicier ile başlamalısınız diyor bende öyle düşünüyorum.

Fakat çevremde ki insanlar pic artık öldü , pic amelelik vs cümleler kuruyorlar bu konuda sizin görüşünüz nedir ? ilerde bu işi profesyonel yapmak isteyen biri için tavsiyeleriniz nelerdir ?

Teşekkürler.


Cemre.

Üretimi ve geliştirmesi devam eden bütün bir işlemci ailesi hakkında bu şekilde "atıp tutabiliyorlarsa" tavsiyelerini pek dinlememenizi öneririm :)

Ben de uzun zamandır hiç bir projemde açıp yahu acaba hangi PIC serisini kullansam diye bakmıyorum ama bu PIC ailesinin sahip olduğu potansiyeli hiçe sayabileceğimiz anlamına gelmemeli diye düşünüyorum. Forumda bu ürünlerle çok ciddi adetlerde ciddi projeler yapan arkadaşlar da mevcut.

Ancak nereden başlamalıyım sorusunun da tam bir cevabı olamaz. Assembly dili ile de başlasanız Arduino gibi hazır/yarı hazır ürünler/kütüphaneler de kullansanız bir köşesinden başlamanız genel konsepti algılayıp kendinize yön çizmenize yardımcı olacaktır.

Kolaylıklar dilerim.

RaMu

Ha ölmüş,
3 sene önce 3.5 milyar dolara Atmel firmasını satın aldı Microchip.

Bence o sözü söyleyenler ölmüşler haberleri yok.

Yalnız Türkiye de picin popülerliği azaldı,
bir kısmı Arduino
bir kısmı msp430,
bir kısmıda Stm32f e kaydı.

Ben picte, stm (Arm) de kullanıyorum,
yarın başka bir şey kullanmam gerekirse 3 ayda ögrenir piri olur kullanırım.

Asm ile başladım ağırlıklı C kullanıyorum, basic dilinide denedim.

Yani konuşmayı bırakıp iş yapmak lazım.
Kullanabildikten sonra ne kullandığınızın bir önemi yok.
Sorularınıza hızlı cevap alın: http://www.picproje.org/index.php/topic,57135.0.html

okg

PIC,ATMEl,ARM gibi üreticiler, arm, risc, cisc, sparc .vs gibi mimariler amaca giden yoldaki araçlardır. Amacının ne olduğunu ve amacına nasıl gideceğini biliyorsan sana en uygun mimariyi ve üreticiyi rahatlıkça seçebilirsin. Herhangi bir işlemci üzerinde uzmanlaşıncada başka bir mimariye veya aynı mimarideki başka bir işlemciye geçişin çok hızlı olacaktır. 

Ayrıca PIC öldü diyenler arduino kullanıcılarıdır muhtemelen.
KTU Elektronik Haberleşme - YTÜ Haberşelme YL - GTU Haberleşme YL

ilyas KAYA

Kedi uzanamadigi ciğere mundar dermiş :)
Pic ile devre yapamayanlar hazır tasarlanmış devre kullananların klasik lafı.

C kullanan basic cilere,  asm kullanan c cilere , basic ciler hepsine gider 😂😂

Bütün mesele bir işi en hızlı ve kolay nasıl yaptığıniz dır. Arduino ile daha hızlı ve kolay ise ve üretim miktarı az ise arduino gibi hazır da kullanabilirsiniz kendiniz de tasarım yapıp onuda kullanabilirsiniz. Herkes nasıl istiyorsa nail rahat ise onu yapar. Laf değil icraat yapmak lazım:)

ahuramazda

dünyada en çok kullanılan 8-bit işlemciler hâlâ pic. hele atmel'i de satın aldıktan sonra üretim adetlerine yetişecek bir firma daha yok microchip'in. bu yüzden ölmesi imkansız.

tekosis

Pic çakması olan elan ile millet üretim yapıyor pic mi ölecek! Sen bir yerden başla, ilk adımını at gerisi gelir zaten.
İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir, sen kendin bilmezsin, bu nice okumaktır.

Andromeda

..bu elan işlemcilerinin programlayıcısı hala kazık fiyat mı..
" Tanrı, iradesini hakim kılmak için yeryüzündeki iyi insanları kullanır, yeryüzündeki kötü insanlar ise kendi iradelerini hakim kılmak için Tanrı'yı kullanırlar." ..." Tanrı'dan mesaj gelmiyor, biz Tanrı'ya mesaj gönderiyoruz"

ahmet2017

Ya PIC olmedi ama fiyatlar ARM'lara göre yüksek kalıyor, ARM'a gözü kesmeyen ya da ne bileyim kendi hesabınca kârlı olacağını düşünenler PIC ile devam ediyorlar, sen arduino ile başla çevre birimlerini öğren ve sonrasında vakit kaybetmeden STM32'lere geç. PIC şimdilik kenarda dursun.

ziyaretci

2011'de başladım PIC öğrenmeye, öğrenmekten kastım uğraşmak. O zamanlar vardı bu tartışma. Halen var. :)

Bence bu tartışılacak bir konu değil. Yukarıdaki mesajlarda hocalarımda bahsetmiş zaten. Önemli olan senin ne yapmak istediğin. Neye başlıyorsan başla, yeterki başla da tek şart var; devresini kendin kuracağın bir mikrodenetleyiciyle başla. Sonra ekmeğinide yersin, diğer platformlara geçişlerinde kolay olur.

Yoksa mezun olunca; "bi' @PIC vardı, öldü mü?" diye laf ederler. Şimdi sipariş ver; programlama cihazıdır, deney elemanlarıdır vs. En geç salı elinde olur. Led yakmaya başla. Bunu yaptığın vakin bölümünde programlamaya başlamayan herkesten 100 adım önde olursun.

Önemli olan öğrenmen, platforma giriş yapman. Giriş yaptıktan sonra bile sana herhangi bir mikrodenetleyici ailesi için bile bu tarz laflar ederler. Haklı veya haksız olarak. Herkesin vardır bir bildiği. Kendin ilerleyebildiğin kadar ilerle, sonra zaten hayal gücün seni daha gelişmiş platformlara sürükleyecek. Bir hayalinde; ne ile başlarsan başla, kullandığın mikrodenetleyicinin yetersiz olduğunu göreceksin, bundan sonra ister istemez burada programlama konusunda yıllanmış tecrübeli insanların tavsiye ettikleri ailelere(firma, tür, mimari...) zaten yöneleceksin kendi rızan ile. Kendi ufkun ile.

Şuanda yıllanmış, tecrübeli ve deneyimli olanlar sana gelecekten haber veriyorlar ama senin söylenenleri ya da tavsiyeleri algılamanın zor olacağını kaçırıyorlar biraz.

Zaten yolunu kendin çizeceksin. Öyle rahat edeceksin. Çünkü özgür olmak böyle birşey. Daha fazla arafta kalma!

Yeterki başla!

sadogan

Evet öldü, yarın 40 var.

DataDiver

2006 yılından beri elektronikle uğraşıyorum. PIC, ELAN, STM32, Fujitsu FR60 MB91F46x, LPC gibi farklı marka model mcular ile çalıştım. Bir firmada uzun bir süre argede çalıştım. (Ana otomotiv sanayindeki firmalara (Otobüs,kamyon) çeşitli ECU'lar ürettik (Body Controller Module, CAN Gateway, vb.))

Aşağıdaki diyalogların bir çoğu yaşanmış biraz kurgusallık kattım, Bu insanlardan mümkünse uzak dur.Tamam de geç. Çünkü bunlar sana destek olmaz köstek olur, işin özünde değil sözünde insanlardır.


A(Birisi):- PIC falan öldü abi, arm kullan.
B(Ben)içimden: (-arm bir işlemci bile değil mimari! ağzına kürekle vurduğum.) dışımdan: -Tamam.

A:-Abi işlemcilar fln bitti ef-pi-ci-ey kullanmak lazım. (FPGA'nın açılımını sorsan yok,ne işe yarar yok...).
B: Tamam, bir dahaki sefere artık.

A:-PIC'ler fln hep reset atıyomuş.
B: (Bread boarda devre kurmuşun ne bekliyon! çalıştığında şükret). Doğrudur.

Örnekler çoğaltılabilir.

Okan AKÇA

Kullanıcı ürünün içinde arm pic vs varmı diye bakarakmı alıyor. Sorunsuz çalışan ürünü tercih ediyor. Kuşu vurunda sapanlami tüfekle vurduğunuz farketmez.

LukeSkywalker

#13

Bizim milletin birşeyi hemen öldürmesine bitiyorum :)

Hangi PIC ölmüş? 16f84 mü, 16f628 mi, yoksa yeni çıkan PIC16F15376 mü?

Bir mühendislik öğrencisi olarak araştırmadan böyle saçma sorular sormamanızı tavsiye ederim.

Emre_Tuncay_

PIC öldüydüyse allah rahmet eylesin derim. Ölenle ölünmez. Ben koşturacağım algoritmama bakarım. Biri gider biri gelir. Taki mcu'da tekel oluşmadıkça. Pekte oluşacağa benzemiyor.