Haberler:

Foruma Resim Yükleme ve Boyut Sınırlaması ( ! )  https://bit.ly/2GMFb8H

Ana Menü

Engel algılama

Başlatan ozgurelkt, 16 Temmuz 2019, 19:28:12

ozgurelkt

12f675 ile engel algılama devresi yapmam gerekiyor. IR LED ve  ve IR alıcı modül TSOP2238 aynı  PIC e bağlı olmalı. yani hem 38khz  oluşturacam hemde bu sinyal  karşıya ulaşıyor mu diye kızılötesi alıcıyı kontrol etmem gerekiyor.  bunu yaptım  fakat sorun şu.. TSOP2238  üzerinde güneş ışından koruyucu plastik olmasına rağmen güneşten etkileniyor ayrıca tv uzaktan kumandasından etkileniyor. fakat yapılmış  satılan devrelerde  aynı IR LED VE ALICI kullanmama rağmen güneşten ve kumandadan  etkilenmiyorlar. Benim yaptığım devrede  gönderdiğim sinyalin uzunluğunu ölçüyorum. gönderdiğim sinyalin uzunluğu  10ms ise gelen sinyalin uzunluğu da yaklasık 10ms benim sinyalimdir diyorum. değilse  benim yolladığım sinyal değildir.
 Ama benim yaptığım hala güneş ısığından ve kumandadan etkileniyor.   bana bu konuda yol yöntem gösterebilirmisiniz düşünemediğim aklıma gelmeyen nedir.

ilyas KAYA

Rc5 sirc gibi bir protokol ile gönderip almayı deneyin.

ozgurelkt

onu yapamayız . çünkü sinyali göndercek olan  da sinyali alacak olan da aynı PIC .tek bir 12F675 var.  sinyali gönderip ikinci sinyalin gelmesini bekleyemez. kesme  38khz zamanlamayı bozar.

sezgin05

#3
Bildiğim kadarıyla 12F675 de donanımsal pwm yok. 16F628 de CCP1 çıkışından 38 Khz'i register ile sürekli bastım. TX çıkışından ise istediğim seri bilgiyi gönderdim. RX girişinden ise gönderdiğim seri bilgiyi dinledim. Eşleşme doğruysa çıkış verdim. Basit ama kesin çözüm ancak bu yöntemle olur

Epsilon

Aşağıdaki linkteki döküman bu sorunların nasıl çözüleceğini izah ediyor.
http://www.yc-dz.com/productimages/2351168394.pdf


ozgurelkt

Sezgin bey merhaba .. Bunun aynısını yaptım . hatta güneş almayan yerlerde kullanılıyor. YApmaya çalıştığım bildiğimiz şey kayar kapılardaki  arada engel varsa kapanmaması için kullanılan devre. Yapılan piyasadaki örneklere baktım onlar 12f675 ile hatta 12c508 kullanarak daha küçük ve ucuza mal etmişler. Nasıl bir yazılım yöntemi uyguladılar onu çözemedim.sizin yaptığınız devreyi yaptım zaten. bu devrede tv uzaktan kumandası ile sinyal gönderirseniz bilgi karmasıklığı olacak çıkışta hata verecektir. güneş de kalıncada bu etkiyi yapıyor. teşekkür ederim.

Melih1802

IR Alıcı önüne Polarize Cam dener misin?

sezgin05

#7
Kayar kapılarda yansıma değil alıcı verici karşılıklı yerleştirilmiş. Benim dediğim yöntemde TV kumandasından etkilenmez ama güneş ışığı sorunununa çözüm değil tabii. Ayrıca profesyonel ürünlerde polarize mercekli cam var. Hatta TSOP un bir ürününü 2 kablolu olarak kullanmışlar. Onu nasıl yaptıklarını bende bir başlıkta sormuştum bakmak lazım.
https://www.picproje.org/index.php/topic,71010.msg544671.html#msg544671

ozgurelkt

sonuçta yansıma ile karşılıklı olması aynı şey .. led den çıkan sinyali karşısı alıyor. ben hep uç kablolu gözdüm. ama bazıları kablodan tasarruf için kablonun metal örgüsünü  eksi olarak kullanmış.

Melih bey alıcı da yada verici led de sorun yok. zaten polarize plastik koruma var. Adamlar 12f675 ile  benim yaşadığım sorunları yazılımla asmışlar. ben yukarıda yazdığım  gibi zamanı ölçüyorum.  başka bir bakış açısı olan var mı diye yardım istemiştim.  donanımla ilgili sorun yok..

mustafa_cmbz

Yeri geldiğinde hep bahsederim.lisedeylen karşılıklı alıcı vericili ır bariyer devresi ile mahalledeki internet kafeciye hırsız alarmı gibi basit birşey yapmıştım sadece modüle edilmiş sinyal gönderiyordu data gönderme durumu yoktu. adam her sabah 5 te elinde tabanca don aklet dükkana iniyordu :P sonra bir sabah 5 gibi su içmek için mutfağa gidip dolabın kapağını açıyor o esnada da motor devreye giriyo alarm ötmeye başlıyor.

hatta bir gün sokaktan jawa motor geçiyor ondan bile etkileniyor.

sonra anladık ki bu iş data göndermeden olmayacak.yani data göndermeden işin zor..

mustafa_cmbz

Alıntı yapılan: Epsilon - 16 Temmuz 2019, 22:29:25Aşağıdaki linkteki döküman bu sorunların nasıl çözüleceğini izah ediyor.
http://www.yc-dz.com/productimages/2351168394.pdf



dökümanın sonundaki alıcı gözün elektriksel bağlantısı mutlaka uygulanmalı.


Epsilon

Alıntı yapılan: mustafa_cmbz - 18 Temmuz 2019, 12:32:51dökümanın sonundaki alıcı gözün elektriksel bağlantısı mutlaka uygulanmalı.

Bazı kişiler için pdf paylaşmak " Böyle birşeyle hiç uğraşmamış" izlenimi uyandırıyor sanırım.

Elin oğlu 1975 yılındaki Elektor sayfalarında PWM i 1990 lada da FPGA yı anlatmış da burada bazı kişiler sorduğu sorunun şemasını  veya kaynak linki bile eklemekten çekiniyor da üstad kişiler için önemli olan devrenin mantığıdır .

Elektronik sektöründe bir bilginin bile ne kadar değerli olduğunu ,insanlar harcadıkları zaman ,para ve tırmalamaları  arttıkça anlamaya başlar.

mustafa_cmbz

Alıntı yapılan: Epsilon - 18 Temmuz 2019, 19:45:21Bazı kişiler için pdf paylaşmak " Böyle birşeyle hiç uğraşmamış" izlenimi uyandırıyor sanırım.

Bana lafmı soktunn ben mi ters tarafından kalktım anlayamadım :D

Epsilon

Alıntı yapılan: mustafa_cmbz - 18 Temmuz 2019, 20:25:32Bana lafmı soktunn ben mi ters tarafından kalktım anlayamadım :D
Estağfurullah sizle ilgili değil.Bilakis siz o yazılanların önemli olduğunu yazmışsınız.
Ben pekçok ve değerli bilgiler artık paylaşılıyor demek istedim.
Kolay gelsin