Röle takılması

Başlatan cell, 27 Temmuz 2019, 03:07:27

cell

İyi akşamlar.

Bir otelde kullanılan energy saverlarda takılma sorunu vardı. Kart çıkartıldığında enerji açık kalıyordu. Rölelerin bozulduğunu düşünürek şeffaf tip 40A röle ile değiştirtim. Bir süre sonra bazılarında aynı sorun tekrar başladı. Odalarda çalışan toplam 61w led spot gücü var. Takılana baktığımızda kart çıkartıldığında röle içindeki led sönüyor (Bobin uçlarına bağlı). Nüveden ayrılmayıda görüyorsunuz ama kontak sanki yapışmış gibi duruyor. Farklı röleler de denedim bi süre sonra yine aynı. Buradan çıkan röle başka odada 2 gündür sorunsuz çalışıyor. Sorunun çözümü için nasıl bir yol izlenmeli.

ziyaretci

Hayırlı sabahlar.

İlk bakışta sorunun ark problemi olduğu görülüyor.

Modernize etme problemi yoksa röle yerine mosfet kullanılabilir. Ya da röle çıkışına yerleştirilebilir.

Mosfetin girişine bir uygun bir RC devresi(Q çalışma bölgesi için).
Bir nevi otomatik dimmer.

İlk aklıma bu geldi. Ama "başka odada çalışıyor 2 gündür" demişsiniz.

Burada aklıma gelen ise kontak yayı, ortam(sıcaklık, nem) ve röle konumu(dünya merkezine göre) oldu bir an.(Bütün odaları spot gücü bakımından eşit görürsek.)

hasankara

-1. Rölenin girişine paralel diyot (1n4007) ters bağlanır. Bu diyot kontrol kartında büyük ihtimalle bulunur ama bozulmuş olabilir. Çözülmezse;
-2. Rölenin çıkışına ntc (5 ohm civarı) seri bağlanır. Çözülmezse;
-3. Daha yüksek akımlı röle ile değiştirilir.

cell

İyi günler.

Odaların konsepti aynı. Sıkıntı sigorta panelinin arkasında, arka odanın paneli var orda bir sıkıntı yok.
Artık farkında olmadığım durum diye düşünmeye başladım. Aklıma spotların driverlarında ki bir problem olabilir mi diye düşünmeye başladım. İlk enerjide anlık sıçrama mı yapıyor gibi tuhaf düşüncelere daldım.
Oda da misafir olduğu için fazla bir kontrol yapamıyorum. Çarşamba günü odanın birini kullanıma kapatıp kontrol etmeye başlıcam. Birde fikrim yok ama kontak uçlarına sunebber gibi birşeymi yapmalı. Gerek var mı bu tarz bir şeye ya da farklı bir yola?

yesilu

#4
spot devrelerinde akım sınırlamak için direnç veya ntc  konmadıysa ilk anda kondansatör şarjı in çekilen akım kontakları yapıştırıyor olabilir. ideali girişe seri ntc koymak, masrafsız olsun dersen yeterli güçte küçük değerde (1ohm) direnç de olabilir

cell

Girişe derken 220AC hattına mı bu direnç veya ptc yükte patlamaz mı? yoksa bobin uçlarına mı? Bu arada röleler 12vdc ile çalışıyor. Odalarda kullanım için kettle var. klima ve minibar energy saverdan kontrol edilmiyor. onların enerjisi devamlı açık.

Kabil ATICI

Kart okuma sisteminizi tam bilemesem de, sorun röleden ziyade röleyi süren sistem gibi duruyor.Sızıntı akımı dediğimiz bir olaya olabilir.

Rölenin özelliği olarak, röleyi çektirmek için (bobinine göre değişiklik gösteren) akım gerekirken, çekili kalması için çektirme akımına göre çok daha düşük bir akım yeterlidir.
ambar7

ilyas KAYA

Kattle gibi yüksek akim çeken birşey varsa roleleri inrush role ile değiştirin

cell

Alıntı yapılan: Kabil ATICI - 27 Temmuz 2019, 22:55:44Kart okuma sisteminizi tam bilemesem de, sorun röleden ziyade röleyi süren sistem gibi duruyor.Sızıntı akımı dediğimiz bir olaya olabilir.

Rölenin özelliği olarak, röleyi çektirmek için (bobinine göre değişiklik gösteren) akım gerekirken, çekili kalması için çektirme akımına göre çok daha düşük bir akım yeterlidir.

Kabil hocam rölenin içinde nüvenin bıraktığı görülüyor ama kontak takılı kalıyor. Kartı tekrar taktığınızda rölenin çekme sesini duyuyorsunuz. Kontrol cihazı basit bir şey yapılmış. PIC12C508 in çıkışı ULN2003 üzerinden röleye bağlı, ters diyot yok.



Alıntı yapılan: cezeri - 27 Temmuz 2019, 23:27:39Kattle gibi yüksek akim çeken birşey varsa roleleri inrush role ile değiştirin

Cezeri hocam testi yaptığında kettle takılı değildi. Çalışan sadece toplam 61w gücündeki spotlar.
O yüzden aklıma ledlerin driverlarındaki anlık sıçrama geliyor.

Peki bu spotların 220v girişine seri  PTC mi NTC mi bağlanmalı ve kaç ohm olmalı? Spotlar 5w gücünde ? Bu tarz bi sıçrama varsa etkisi olur mu?


ilyas KAYA

Güçten ziyade kalkış  sıçramasi varsa kontaklar çabuk yapışır. Kaliteli rolelerde bu kontak metal oksit gibi değişik materyallerden yapılıyor. Ben genelde kontaktore 50ohm 1 watt dirence seri 100nf 400v kondansatör ile rc devresi yaparım. Sıçrama yüksek oranda kesilir. Kaliteli role de kullanınca zaten yapışma sorununuz kalmaz. Inrush rolelerde bunlar dahili içinde vardır. Anlık 80amper gibi yuklere dayanabilir. Sizin ekstrs birsey yapmaniza gerek kalmaz.
Fiyatları da uçuk değil belki daha ucuza bile bulursunuz.
Ben google dan ilk önüne geleni ekledim orbek olsun diye
https://www.kartalotomasyon.com.tr/Rt-33L024-024Vdc-1N0-16a-Inrush-Role-20ms-80a,PR-140358.html

muhendisbey

Ben olsam SSR kullanırım. DC LED spot lambalarsa içerisindeki kapasitörler illaki sıkıntı çıkarır.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

Fgocmen

Merhaba  sorununuz Rölenin kontak materyalinden gibi duruyor. Röle seçerken bir şeyi göz ardı ediyoruz Rölenin Kontak materyali. Röleye bağladığınız yük büyük olasılıkla Kapasitif yük. Kapasitif Yüklerin ilk anma akımı 80amperlere kadar çıkabiliyor. siz Röle alırken AgSnO2 Kontak materyelli Röle alırsanız Sorununuz muhtemelen çözülecektir.

Şirkette kullandığımız Zaman rölelerinde rezistif yük röle kullanmışlar fakat Florasan lambaların elektronik balastları kapasitif olduğundan dolayı sürekli yapışıyordu. Kontak materyeli AgSnO2 olanlarla değiştirdik sorun kalmadı.



 
YaFeS

cell

Cevaplar için teşekkürler arkadaşlar. Çarşamba günü denemeler yapacağım. Sonucu yazarım.

ZD

Ben de benzer bir sorun yaşamıştım. Yaptıklarımı aktarayım.
Bir adet spot lambayı osilaskopta akım probu ile ölçtüm. ilk anda 30A'lere varan inrush akımını gördüm. Bir devrede 5A başka bir devrede ise 10A röle kullanıyordum. Her ikiside sorun çıkıyordu. Led driver'ı inceledim. Devrenin girişinde bir kapasite var ve bu kapasitenin önünce hiçbir direnç vs. yoktu. Doğrudan şebekeye bağlanmış şekilde idi. Denemek için Bu led driver devresini 680 ohm çeyrek watt direnç ile besledim. Inrush akımı 1A'in altına düştü. Led driver devresi kondansatör şarj olduktan sonra zaten çok çok düşük değerde akım çektiği için de direnç ısınmadı.
Böyle bir ön direnç de NTC'de işinizi çözebilir. (Elbette kendi yükünüze göre de testler yapmalısınız.) Ancak 61 adet spot lamba için uygulaması zor olacaktır. Yüksek inrush akım değerlerini sağlayan röleler kolay çözüm olacaktır.
Selamlar,