Trafosuz besleme de ısınma sorunu.

Başlatan sessiz_roman, 13 Ağustos 2019, 12:07:01

~ENES~

Alıntı yapılan: Mehmet Salim GÜLLÜCE - 17 Ağustos 2019, 20:39:47Köprü koyduğunda faz kaçaklarından korunmuş olmazsın.
Gene aynı sıkıntılar geçerli hatta dahada fazla..

Eline bir kontrol kalemi al ve nerede ne tür elektrik war bak en basitinden..

Hocam belliki ne yapsak kabul ettiremicem sana :) Acizane tavsiyenizi ögrenmek isterim :) sosyal medyada da yakinen takip ettiğim değerli bir insansiniz. Niyetim bazi devrelerde trafo yükseklik olusturuyor. Bu sebepten ötürü smps şart. Ne önerirsiniz bu durum için ?

mehmet

Asıl önemli olan size ne gerekli?
Besleme yalıtımlı mı yalıtımsız mı olmalı?
Sistem üzerinde enerji varken, birisi
açıkta olan devreye ve elemanlarına
dokunabilir mi?
Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
---------------------------------------------
http://www.mehmetbilgi.net.tr
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.tr "CC BY"

~ENES~

Alıntı yapılan: mehmet - 18 Ağustos 2019, 20:48:55Asıl önemli olan size ne gerekli?
Besleme yalıtımlı mı yalıtımsız mı olmalı?
Sistem üzerinde enerji varken, birisi
açıkta olan devreye ve elemanlarına
dokunabilir mi?


Yalitimsiz olsa da olur. Zira devre kutu içerisinde olacak. Kutu cok ince oldugundan trafosuz besleme şart. En iyi yöntem nedir sizce ?

M.Salim GÜLLÜCE

Alıntı yapılan: ~ENES~ - 17 Ağustos 2019, 22:19:51Hocam belliki ne yapsak kabul ettiremicem sana :) Acizane tavsiyenizi ögrenmek isterim :) sosyal medyada da yakinen takip ettiğim değerli bir insansiniz. Niyetim bazi devrelerde trafo yükseklik olusturuyor. Bu sebepten ötürü smps şart. Ne önerirsiniz bu durum için ?
Mutlaka bir kalınlıktan kaçınmak istiyorsan devre elemanlarından daha yüksek olmayan trafoları bulabilirsin.
Sanırım çok yüksek akım gerekmediğinden PCB üzerinde Primer sekonder ile ferit nüve kullanabilirsin.

Dışa açılan hiç bir unsur yoksa yalıtımın olup olmaması önem arzetmez.
O durumda da
SR086/SR087 Adjustable Offline Inductorless Switching Regulators
Kullanabilirsin.

Ancak nerede nasıl kullanacağın yeri bilmediğinden 2. şıkkı tavsiye etmem.
Endüstriyel alanda uğraştıysan görmüş olabilirsin.
Transdüser lar hem yalıtımlı hem enerji aktarımlı dönüştürücülerdir.
Kullandığı yönteme dikkatini çekerim.


yesilu

#34
birilerinin kurcalayıp çarpılma tehlikesi yoksa
beslenen devre sabit veya çok oynamayan akım çekiyorsa, gerilim sıçramalarına çok hassas değilse, çok pahalı-profosyonel birşey değilse

kapasitörlü besleme kullanılabilir (ilk mesajdaki şemayı uygun bir şekle getirerek). ucuz markasız led lambalarda çok gördüm kapasitörlü beslemeyi, zener diyot bile kullanmamışlar, 5 yıldır salonumu aydınlatıyor, aynı sürede led sürücülü (vestel marka) 2 ampül bozuldu mutfaktaki. ben çinliler ucuza kaçmış diye düşündüm ama daha dayanıklı çıktılar. kapasitif beslemeye mcu lu birkaç devrede de rastladım, temel devre aynı, sadece çıkışa gerilim darbelerini söndürmeye yönelik zener diyot ve direnç ekleyerek yapmışlar (ses ritmine göre çakan ışık spotlarımda bu şekilde yapılmış), bunda da sorun çıkmadı.
 kapasitif beslemenin dezavantajı ilk enerjilendiğinde gerilim sıçraması yapıyor, kutuplu kapasitör ve zener bunu absorbe ediyor. sık sık aç-kapa yapılacak devrede kullanılırsa ömrü kısa olacaktır. yukarıda yazdıklarım şahsi fikirlerimdir, elektronikle amatör ilgiliyim...

TABS

Mesela şemadaki kapasitif beslemeyi yaptım. Faz tarafını prizin faz tarafınamı baglamam veya takmam lazım yani devreye 220 volt giriş fişinin faz ayagını ve prizin faz tarafını işaretleyip hep bu işaretlere göremi fişi takmam lazım veya ters taksamda olurmu bir mahsur veya bir tehlike arz edermi ?

yesilu

iki türlü de çalışır, bence güvenlik açısından da fark yoktur ama belki de fazın kapasitörlü tarafta olması avantajlı olabilir...

M.Salim GÜLLÜCE

Alıntı yapılan: yesilu - 19 Ağustos 2019, 14:00:04iki türlü de çalışır, bence güvenlik açısından da fark yoktur ama belki de fazın kapasitörlü tarafta olması avantajlı olabilir...
Çalışma açısından değil güvenlik açısından bakarsanız şebekeden izole olmayınca temas edilebilir yada dışa açık çıkış olmaması gerek.
En önemli noktası burasıdır.
Ayrıca..
Kapasitif sınırlayıcılarda minimum 275 Volt AC şartlarında güvenli çalışabilecek kapasitör kullanılmalıdır.

TABS

Cevaplar için teşekkür ederim. Bende devreyi kapalı bir kutu içerisine koyacam. Beslediği devre ile birlikte aynı pcb üzerinde olacak.
Yukarıdaki şemeda cıkış 12 volt 350 mA yazılmış, bunu biraz daha fazla akım çekecek şekilde örnegin 12 volt 500 mA olarak nasıl yaparız yada dahada güçlü; devre elemanlarının degerlerini veya güçlerinin degerlerinimi arttirmak lazım yada akımı arttırmak için ilave başka devre elemanlarıda istermi ?

madpic

#39