Krank açısı ölçme

Başlatan Mucit23, 23 Ağustos 2019, 00:10:24

Mucit23

Evet bazı common rail sistemlere ait service manual pdf lerinden buldum.

Dediğiniz gibi krank sensörüne ek olarak birde kam milinde pozisyon var. Bu sensör doğrudan TDC bilgisi veriyor. Bu sensöre G sensörü veya Cylinder Recognition Sensor diyorlar.

Krank sensörü muhtemelen devir ölçümü için kullanılıyor. Aşağıdaki dökümana bakın.
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.service-engine.com.ua/webroot/pdf/HINO%2520E13C%2520Type%2520Engine%25202.pdf&ved=2ahUKEwi77tSLmJzkAhUrxosKHaH2B0wQFjATegQIAhAB&usg=AOvVaw1vwUCtj_IdN_VPl5LxMiFw&cshid=1566673113642

Sayfa 10 da gösterilmiş.

Ben zaten enkoder dönüş hızını 1/2 yapacağım için enkoder ile hem devri ölçüp hemde yakıt zamanlarını hesaplamış olacağım.


bulut_01

@Mucit23  Projen bitince motoru çalıştırırken video çekip atarsan iyi olur bakalım nasıl gaz yicek motor 😊
YENİLMEZ..

M.Salim GÜLLÜCE

Alıntı yapılan: bulut_01 - 25 Ağustos 2019, 10:23:33@Mucit23  Projen bitince motoru çalıştırırken video çekip atarsan iyi olur bakalım nasıl gaz yicek motor 😊
Gaz yemek yetmez birde EGZOST Emisyon testi gerekir sanırım  :D

Epsilon

Hepsini anlatmış.Dizel içinde  anlatıyor

Mucit23

Video için teşekkürler. Ben kam miline bağlı Bi enkoder ile sanırım hepsini yapabileceğim. Anlamadığım madem kam miline bağlı Bi enkoder ile hepsini yapabiliyorlar neden ekstradan krank miline sensör bağlanıyor?

Birde optik enkoderlein uzun ömürlü olacağını sanmıyorum. Orijinal sistemlerde olduğu gibi 128-2 diş veya 60-2 diş disk taksam normal krank sensörü ile okusam daha iyi olacak gibi. Fakat disk üzerindeki eksik dişleri bir şekilde donanımsal olarak tespit etmem lazım. Sensör den gelen sinyaller içerisinden eksik dişler geldiği zaman puls üretecek nasıl bir donanım tasarlanabilir?


M.Salim GÜLLÜCE

Alıntı yapılan: Mucit23 - 25 Ağustos 2019, 16:07:11Video için teşekkürler. Ben kam miline bağlı Bi enkoder ile sanırım hepsini yapabileceğim. Anlamadığım madem kam miline bağlı Bi enkoder ile hepsini yapabiliyorlar neden ekstradan krank miline sensör bağlanıyor?

Birde optik enkoderlein uzun ömürlü olacağını sanmıyorum. Orijinal sistemlerde olduğu gibi 128-2 diş veya 60-2 diş disk taksam normal krank sensörü ile okusam daha iyi olacak gibi. Fakat disk üzerindeki eksik dişleri bir şekilde donanımsal olarak tespit etmem lazım. Sensör den gelen sinyaller içerisinden eksik dişler geldiği zaman puls üretecek nasıl bir donanım tasarlanabilir?


Sürekli gelmekte olan sinyalin dişında 2 3 kat daha uzun süre görülüyorsa puls üretebilir.
Ama daha sağlıklısı başka bir referans noktası almak olsa gerek. onun yerine..
eksik 2 dişin tam karşısına gelecek başka bir çıkıntıyı takip etmek daha uygun sanırım.

Mucit23

Hocam başka sensöre gerek yok bence. Araçlarda sadece tek bir sensörle diskin dönüşünü ve diskteki referans noktasını tespit ediyorlar. Benim dikkatimi çeken eksik dişlerden geçince sensör daha yüksek genlikli bir sinyal üretiyor.

Elbet güzel çözümler çıkacaktır. Fikirlerinizi bekliyorum. Eksik diş geçince extint oluşturmak için donanımsal olarak puls oluşturmam lazım.

M.Salim GÜLLÜCE

Alıntı yapılan: Mucit23 - 25 Ağustos 2019, 18:28:51Hocam başka sensöre gerek yok bence. Araçlarda sadece tek bir sensörle diskin dönüşünü ve diskteki referans noktasını tespit ediyorlar. Benim dikkatimi çeken eksik dişlerden geçince sensör daha yüksek genlikli bir sinyal üretiyor.

Elbet güzel çözümler çıkacaktır. Fikirlerinizi bekliyorum. Eksik diş geçince extint oluşturmak için donanımsal olarak puls oluşturmam lazım.
Aklıma sadece filitre geliyor ki...
Deviri değişen bir mekanik yapıya göre nasıl filitre uygularsınki ancak MCU ile akıllı bir sistem oluşturmaya çalışırsın.
Oda ne kadar sağlıklı olur tartışılır.

Sozuak

Olası sensör arızasında yada mekanik arızada durumu tespit edebilmek adına çift sensör olabilir.  Kayış yada zincirin kopması yada kam milinin  bir noktadan kırılıp dönüyor gibi görünmesine rağmen aslında dönmüyor olması gibi.

Krank yada kam mili sensörünün birinin bağlı olmaması durumunda benim benzinli aracımda motor çalışmıyor onu biliyorum. Ama throttle sensörü fişini çeksem bile gaz pedalına basınca sanırım MAP sensöründen aldığı veriye göre motor tepki veriyor bağlıymış gibi.

Mucit23

Hafta içi istediğim yeni kasnaklarda gelmişti işlerden vakit ayırıp uğraşamadım.. Hafta sonu olunca hızlıca istediğim t5 20 diş kasnağı krank miline bağlayıp enkoder ile bağlantıyı yaptım. Enkoder üzerinde de 40 diş kasnak var. Dolayısıyla enkoder 1/2 hızda dönmüş oldu. Avansı da ayarlayınca açıkçası tek marşta doğrudan çalıştı motor.  :D

Sistem doğru çalışıyor yani. Ufak bir test videosu çektim. Videoda İlk başta rolanti için yeteri kadar yakıtı açmamıştım.

Yine İnce bir avans ayarı yapmam lazım. Videoda hafif duman atıyor. Sebebi avans.

Videoda basınçlı yakıtı başka bir motor pompa düzeneği ile sağlıyorum. Yani yakıt pompası bağımsız çalışıyor. Pompa üzerinde iki adet selenoid var. Bu selenoidler den biri pompaya giren yakıtı kontrol ediyor. Buna "element control valve" diyorlar. Diğer ise raildeki basıncı ayarlamak için kullanılan "Fuel pressure control valve" Bu valf üzerinde pwm sinyali ile mazot akışı raile yönlendiriliyor. Verdiğim duty değeri artınca raildeki basınç artıyor. Bu valfi anladım ama diğer valf oransal mı çalışıyor yoksa on of mu çalışıyor tam anlamadım. Diğerinin pwm değerini kısınca raildeki basınç hiç artmıyor. İlk başta 1khz pwm uyguluyordum ama okuduğum bir kaynakta 100hz ile 400hz arası bir frekans uygulandığını okudum. Bende pwm frekansını 100hz yaptım.

Normalde common rail sistemlerde rail üzerinde bir basınç sensörü bulunur. Ecu rail üzerindeki basıncı sürekli okur ve basıncı sabit tutmaya çalışır. Çünkü enjektörlerini açık kalma süresi artınca yakıt tüketimi artacağından raildeki basınç düşer. Tekrar basıncı yükseltmek gerekir. Ecu Bu işi de pompa üzerindeki valflerin pwm duty değerleri ile oynayarak yapar. Yani burada bir kapalı çevrim kontrol çalışması gerekiyor.

Ben raildeki basınç sensörünü okuyamadım. Sanırım sensör bozuk olacakki sürekli 0.5v civarı bir gerilim üretiyor. Basınç arttıkça sensörün ürettiği gerilim artması lazım.Sensör bozuk olduğundan rail basıncını sabitleme işini başaramadım. Bu kısmı şimdilik es geçtim ve pompa üzerindeki pwm değerini %1olarak sabitledim. Bu şekilde pompanın sağladığı basınçlı yakıt enjektörün tüketimine denk geliyor gibi. Basınç 500-600bar civarında kalıyor.

Anladığım kadarıyla motorun yüküne göre yakıt basıncını da arttırmak gerekiyor. Günümüz crdi motorları bunu yapıyor olması lazım. En basitinden yol bilgisayarı olan bir araçta gaz oranı sabit olmasına rağmen yokuşta yakıt tüketiminin arttığını görüyoruz. Burdan yola çıkarak motorlarda muhtemelen enjektörün açık kalma süresi sabit olsa bile yakıt basıncını sistem arttırarak içeri daha fazla yakıt gönderildiğini düşünüyorum. Eğer araç turbolu ise bu şart fakat atmosferik bir motor için yüke göre yakıt miktarı artırılırmı emin değilim. En basitinden acaba mekanik pompa üzerinde governor mantığı bir sistem varmıdır yada motorun yükünü bir şekilde ölçüp yakıt açan bir düzenek varmıdır çözemedim tam olarak.

Sonuç olarak motoru basit olarak çalıştırabilecek bir seviyeye geldim. :)  Fakat eksikler hala var.

Birde enjektör konusu var. Enjektörü ben 12v ile sürdüm ama bu gerilimler de enjektörün tepki süresi biraz düşük kalıyor gibi. Çünkü enjektör iç endüktansı dan dolayı on yaptığım anda üzerinden akan akımın 20a civarına çıkması yaklaşık 450us sürüyor. 12v gerilim ile bu değerin altına inemiyorum.

Common rail sistemlerde 60-100v civarı bir gerilim kullanıldığı yazıyor birçok dökümanda. Sanırım sebebi budur. Projenin ilerleyen aşamalarında enjektör sürücü mü geliştirip boost konvertörü ile birlikte bir edm ünitesi tasalarmayı düşünüyorum.

Ayrıca optik enkoderin bu kadar titreşimli bir ortamda uzun süre çalışacağını sanmıyorum. Acilen krank sensörü işini çözmem lazım.

Şimdilik durum bu şekilde 
 

bulut_01

@Mucit23  helal üstad burda gaz ver diyesim geldi 😊👏 güzel çalışma motorun çalışması bile yeter bu enjektörlerin pioze olanlarıda var onlar daha yüksek voltajlarda çalışıyor ve klasik enjektörlerden daha hızlı ama onlar pahalı baya kolay gelsin.
YENİLMEZ..