DIN Rail Parafudur lar hakkında

Başlatan Mucit23, 03 Aralık 2019, 16:29:09

Mucit23

Selamlar.

DIN Rail pano tipi parafudr veya yıldırım koruma röleleri hakkında bilgi almak istiyorum. Kırsal kesimde çalışan panolarda benim tasarımım olmayan kartlar var.

Özellikle bazı bölgelerde iletim hatlarına yıldırım vs düştüğü zaman veya başka sebeplerden oluşan yüksek gerilim darbelerinde kartların girişlerindeki Varistörler patlayıp sigortaları attırıyorlar. Varistörlerin görevi aslında bu, kendilerini feda edip kartta daha büyük hasar oluşumunu engelliyorlar. Bunda sorun yok. Fakat bazı bölgelerde bu durum çok sık yaşanıyor.

Sorum şudur. Schneider veya diğer bazı firmaların pano tipi parafudr lar bulunmakta.

Pano içinde fazlar üzerine bu şekilde parafudr veya yıldırım koruma röleleri bağlanması durumunda elektronik kartların korunması ne derece mümkün? Bildiğim kadarıyla yıldırım darbeleri deniz dalgası gibi ilerliyor. Eğer karta ulaşmadan önce panonun girişinde vs bu parafudr üzerinden geçerse enerjisi biraz düşürülmüş olur diye düşünüyorum.

mustafa_cmbz


Hiç uygulama yapmadım ama mevcutta bazı panolarda gördüm.

Ama patladığında v otomat gbi kurulmuyor sanırım yenisi ile değişimi gerekiyor.

yas

Hocam bu malzemeler faz-toprak ve nötr-toprak olarak çalışmakta. İçi incelediğinde içerisinde varistör mevcut ama bizim devrelere kullandığımız ebatta değiller. Çok büyük boyuttalar. Gövdeleri üzerinde bi metal elemana benzer bir parça mevcut enerji hattı üzerinden darbe alınca galiba bu kısım ısı maharetiyle koparak karşı gerginin çalışmasına neden oluyor ve üzerindeki yeşil gösterge kırmızıya dönüyor (w otomatlarda kine benzer şekilde).
Olay gerçekleşirken kendisi kısa devre olduğundan sigortaların atmasını sağlıyor. Şayet kendisi de infilak ettiği için bir daha iş göremez hale geliyor. Sigortayı kaldırmadan önce patlayan kartuşun değişmesi gerekiyor. Sökülen kartuşun yerine yenisi takılmamışsa ikinci bir darbeye karşı o hat korumasız kalmakta. Bu malzemelerin 15KA , 20KA, 40KA gibi kısa süreli taşıma kapasiteleri var.
Tecrübelerime dayanarak bir kaç bir şey paylaşmak istiyorum. Yıldırım yemiş hatlarda kendisi ve diğer saha enstürmanları zarar görmüş bir vaka yaşadık. Daha ufak çaplı darbelerde de görev yaptığını gördük kendisi arızalanmış ekipmanlar sağlam kalmış. Ama tartışılır çünkü hiç kullanmadığımız yerlerde sigorta atıyor kaldırınca her şey çalışıyor. Gelelim fiyat performans karşılaştırmasına phoenix, abb, schneider gibi markalarda en basit şekilde 3 faz 1 nötr koruyacak şekilde bir ürünün liste fiyatı 1200 TL lerin üzerinde (markaların değişik iskontoları mevcut) atıyorum. 500 tl ye aldığınız ürün en fazla 100 Watt bir spms i koruyacaksa yada yanında 50 tl lik motor koruma rölesini koruyacaksa değerlendirmeyi siz yapın. Yedek kartuş olayı da biraz printer kartuşlarının fiyat politikası gibi fiyatlanıyor.

Mucit23

Anladım Teşekkürler. Biraz sorgulayıcı olmak lazım. Dediğiniz gibi korunacak malzemenin önemi büyük önem arz ediyor. Birde şu var. Gerçek manada verim alabilmek için sistem baştan sona dağıtım panolarından son ürünün olduğu panoya göre iyi bir şekilde tesis edilmesi gerekiyormuş.

noravel

Merhabalar,

Varistör patlamalarından dolayı devrenin çalışamaz duruma gelmesi durumundan benimde başım çok ağrıdığı. Çözüm için TMOV lara göz atabilirsiniz.

https://m.littelfuse.com/~/media/electronics/datasheets/varistors/littelfuse_varistor_tmov_itmov_datasheet.pdf.pdf

Mucit23

#5
TMOV denilen varistörler anladığım kadarıyla Varistore seri bağlı PTC'nin tek pakette birleştirilmiş hali gibi sanırım.

OG

Hepsi yıldırım diye anılıyor ama, bu tip olayların çoğu ufak deşarjlar, yani küçük elemanlar ile korunabilecek deşarjlar.

Telefon santrallerinde (bu tip ufak deşarjlar için) hatların binaya girdiği yerde önce TV18 diyotları gibi koruyucu elemanlar var. Onları araştırın derim.

Zaten yıldırım düştüğünde ne var ne yok darmadağınık ediyor.

FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.