monitor tamiri yardım!

Başlatan kavbar, 30 Aralık 2005, 15:06:41

kavbar

compaq mv520 monitor var elimde. monitor calısıyor fakat goruntu sagdan ve soldan daralmıs durumda.monitor tamiri için uzerinde calısmak istiyorum bunun ama ne manuelini bula bildim nede arızası neresinde tespit edebildim.
monitor tamiri uzerine yazılmıs guzel bi kaynak kitap varmı ilk bunu soracam.
iki arzı tespit etmek için nasıl bi yontem izlenir bunun uzerine bişeyler arıyorum.
üç eger bu arızanın nedeni konusunda bi fikriniz varsa beni bilgilendirirseniz sevinirim.

timpati

bir tv tamircisine git, sana "doğu-batı" arızası var diyecektir ya da demeyecek sadece fiyat verip tamir edecektir.
why mr. anderson, why ?

kavbar

amacım monitoru kulanabilmekten cok iş uzerine bilgi edine bilmek tamir ettirmeme gerek yok kulanım dısı monitor zaten tamirciye goturme fikri değil bu konuyu nasıl ogrenebilecegim konusunda yardım istiyorum.
monitor tamiri konusunda sıfır bilgim var.electronik muh. ogrencisiyim bir nevi hobi gibi ilgilenmek istiyorum.
soru:dogu batı arızası nedir?

a.zorba

tv ve monıtorlerde kenar ların kenar acmama arızası east west olarak ta gecer
bu konuda osman cinislioglunun renkli tv tamir kitabı sana yardımcı olur hemen hemen bütün tv modelleri var ayrıca katların teorık anlatımı da var ordan aldıgın bilğilerle tv yada bir monıtoru cok rahat tamir edebilirsin
Bilenler bilir . Biz maraşlilar için şehir olarak şubat ay' i bayram ,kurtuluş ,yaz in gelmesiydi. Şimdi karalar in yas in ayı oldu.

elektro_ery

Kardeşim kısacası cihazında kondansatör arızası var bu arızaları kond.yapar şunu unutma ki monitörlerdeki arızaların %80 kond.%10 trans.vb...
kıb iyi çalışmlar
[/URL]

kavbar

osman cinislioglunun renkli tv tamir kitabını nerden edine bilirim.
aratım sanal magzalarda bulamadım.
istanbul da alabilecegim biyer soyleyebilirmisiniz acaba.arkadaslara aldırırım eskisehirde bakıcam ama zor gorunuyor bulmam.

fofo

Eskişehirde Başak elektronik var orda bulabilirsin

fofo

Ayrıca Taşbaşı çarsındaki "bilim teknik" kitabevinde de vardı

timpati

tv veya monitör tamirinde çok dikkatli olmalısın. başlangıçta, enerji varken kesinlikle çalışMAmanı öneririm. hele ki tüpe bağlanan anot kablosuna pek yaklaşma, yerinden çıkarma. metal nesneleri (tornavida vb) kartta gezdirme, kitap edinebilirsen marka-model ve "sık karşılaşılan arızalar" bölümüne göre çalış. arızanın kaynağı arkadaşların da dediği gibi kondansatör olabilir, minik bir direnç-trimpot da olabilir, bir yarıiletken de. hatta şanslı isen basit bir "soğuk lehim"le bile karşılaşabilirsin.

tüp kartına sert davranma yoksa anında tüpün tabanca bölümünü kırabilirsin. a, bir de açmadan önce bir adet fırça ve elektrikli süpürge edinmeye bak.

kolay gele...
why mr. anderson, why ?

kavbar

bilgiler  ve oneriler için sağol timpati.

roleci

Alıntı yapılan: "kavbar"compaq mv520 monitor var elimde. monitor calısıyor fakat goruntu sagdan ve soldan daralmıs durumda.monitor tamiri için uzerinde calısmak istiyorum bunun ama ne manuelini bula bildim nede arızası neresinde tespit edebildim.
monitor tamiri uzerine yazılmıs guzel bi kaynak kitap varmı ilk bunu soracam.
iki arzı tespit etmek için nasıl bi yontem izlenir bunun uzerine bişeyler arıyorum.
üç eger bu arızanın nedeni konusunda bi fikriniz varsa beni bilgilendirirseniz sevinirim.

Eğer bombeli şekilde görüntü daralmışsa arkadaşların dediği gibi e-w arızası olabilir.
Değilse ; Horizontal (yatay) çıkış katındaki bir arızadan olabilir.Bazen de DST (Diot Supplyed Transformer - Anot gerilimini 26KV ve diğer bazı voltajları sağlayan) trafosu arızalı olabilir.(Büyük gri veya siyah renkte genelde , kırmızı kablo ile 26KV'u tüpe veren).Monitörün kapağını açın.Bu trafoyu gözle kontrol edin.Bir yerinde deforme var mı diye.Ve monitörü çalıştırın.Bu trafoya bakın.Herhangi bir anormal durum var mı diye.

Veya SMPS 'den çıkıp yatay çıkış katını besleyen yaklaşık 150V DC gerilim bu kata doğru olarak gelmiyordur.Bu durumda SMPS devresindeki bu gerilimi veren çıkışa ait diyottan sonraki kondansatör kapasitesini düşürmüş olabilir.Yaklaşık 100-220mikrofarad 200-250V 'luk bir kondansatördür.

Yatay saptırma katındaki bir arızadan da olabilir bu arıza.
Ancak yukarıda dediğim kondansatöre bir bakın.

(Fakat bu işlemleri yaparken monitörü kapatmış , fişini çekmiş olsanız da içerisinde tehlikeli sayılabilecek boyutta gerilim vardır.Özellikle Anot kablosuna ve devresine dokunmayın.Besleme devresindeki köprü diyot çıkışındaki blok kondansatörde (150mikrofarad / 385V) gerilim kalmış olabilir.Buralarda uğraşırken bunu 100ohm/2W'lık bir dirençle birkaç saniye deşarj edin.Normal şartlarda bunun 100-390K arasında deşarj direnci vardır.Her ihtimale karşı bu önlemi de alın).

stlg

Sevgili kavbar
Arkadasım sana bu tur devreleri tamir ederken verebilecegim en buyuk tavsiye tum lehimlerin yeniden elden gecirilmesi ,lehimlemeler ,lehim potası ile yapıldıgından fabrikasyonda olsa pek iyi değiller, sen hemen tum lehimlerin uzerinden bir daha gec o an arıza tamir olmasada ilerideki arızaların pek cogunun onune gecmiş olursun kolay gelsin

ALLAHA EMANET OLUNUZ
ALLAHA EMANET OLUNUZ Hoştur bana senden gelen,  Ya gonca gül yahut diken,  Ya kaftandır yahut kefen,  Kereminde hoş lütfunda hoş.

byka

merhaba arkadasım

Monitör tamir kitabına ihtiyacın olmadıgını cok rahtlıkla soyleyebilirim eger elektronik alt yapın biraz iyi ise

soyleki her monitorde horizantal(yatay) ve vertical (dikey) taramalar için

2 adet entegre bulunur.bu entegrelerin datasheetlerinden monitörün neredeyse semasıın yarısı ortaya cıkar.
.bunların besleme voltajları cok önemlidir.
bu voltajlarda kesinlikle bir ripple olmamalı(yani nerdeyse bir pil voltajı kadar düzgün olmalı)öncelikle monitöründe üretilen tüm voltajları scope ile kontrol et.
Entegrelerin data sheetleri sana yol gösterecektir buna emin ol
DWIN LCD Satış Türkiye email:info@kamantek.com  web:http://www.kamantek.com/shop/index.php

roleci

İyi geceler ...
Vertical çıkış katı bir entegredir.(Muhtemelen TDA serisi , 10-15 ayaklı) , fakat horizantal çıkış katı (DST'yi süren) BU... türünden bir transistördür.Vertical ve horizantal sürücü katında ayrıca tek bir entegre vardır genelde.
Monitörünüzde oluşan sorun arızanın hangi kattan geldiğini söylüyor bize.Yatayda bir daralma olduğuna göre bu arızayı dikey saptırma sürücü veya çıkış katında aramamak gerekir.
Sorun yatay saptırma çıkış katında veya bu katı besleyen yukarıdaki mesajımda bahsettiğim besleme voltajında.(Yatay çıkış katındaki transistör sağlamdır).

sertac2003

monitörün sol ve sağındaki daralma, özellikle monitör ilk açıldığında meydana geliyosa ve monitörü bir iki tokatladıktan sonra düzeliyosa ama ara sıra tekrar yapıyosa muhtemel arıza ne olabilir ?
Şirketteki herkes en üst yöneticinin müşterisidir.