Elektrikli motorlarda saç paket yerine kömür nüve

Başlatan z, 05 Ocak 2020, 06:25:41

Rahmi

Merhaba

Alıntı yapılan: z - 06 Ocak 2020, 01:09:23Bu doküman herşeyi açıklıyor. Demekki ferrit nüveden motor oluyormuş ve verimi de yüksekmiş. (Düşük tork yüksek devir)

10 sene içerisinde ferit nüveli motorları görmeye başlayacağız o zaman.

Konu geçmişte kalmış,
Fakat
2004-2006 yılları arasında Tuzla da, Metin otomotiv Metin abi böyle bir motor yaptı.Ferit tozdan preste basıp sinterleyerek. Çok ciddi kalıp ve pres gerekiyor. Özellikle toz metal basma presleri yer eksenine 70 derecede açıyla çalışıyorlar, dolayısıyla özel bir pres ve baskı gerektiriyor.
Motor 22cm çapında ve 6cm eninde 1,5KW gücündeydi. Bisiklet tekerlek motoru.
Bunu rüzgar jenaratörü ve bisiklet motoru olarak kullandık. 150 tane motor yapacak kadar basıldığında kalıp zarar görmüştü. Sonra hedeflenen ticari getiri sağlanamadı.
Sanırım 6 kutuplu idi.
48 Volt.
Böyle bir motor yapmak için bobinlerin sarılacağı nüveler tek olarak basılıyor. tek tek olduğu için sarımı da çok kolay. sonra rotoru tutacak olan metal kısımda birbirlerine yan yana dizilip yapıştırarak rotor oluşturuluyor. Metal kısım ile de montajlanıp güvene alınıyor. Sonuçta her bir manyetik yapı ürettiği güç kadar karşı kuvvete maruz kalıyor.
Bu kısım görece kolay olan kısmı.
Mıknatıslar dış kısımda kalan hareketli bölüme yapıştırılıyor. İşte bundan sonra o rotoru bu mıknatısların içine yerleştirmek gerçekten işin zor kısmı.
Bunun için özel bir mekanizma yapmak gerekmişti. Hem mıknatıslı kısmı sağlam tutmak, hem de roturu zarar vermeden statorun içine yerleştirmek için.
Bisiklette kullanımı da :
https://youtu.be/PZozdcXbcVk?si=xWLn6cvZVWe6KOdk

z

Alıntı yapılan: HAKKITANIR - 06 Ocak 2020, 17:42:04ferrit stator diye aratılınca baya görsel çıkıyormuş aslında.
sac malzemenin verimi, gaus - tesla cinsinden kazancı,
aynı nüve kesit alanlarında, ferrit malzemeden en az 6-8 kat daha fazla diye görüyorum.
yüksek frekanslarda kullanıldıktan sonra ancak verim iyileşir gibi ferrit statorda.
redüktör, kayış-kasnak kullanımı, kutup sayısı arttırılması ne olursa olsun ben yinede bu motorun sac statorlu bldc ayarında hassas ve güçlü bir pozisyon kontrolünde  kullanılabileceğinden şüpheliyim.
düşünün sac statorlu bldc motor ne kadar düşük frekanslarda güçlü dönebiliyor.
bu ferrit stator düşük frekanslardadevirde çalıştırılsa verimi kalır mı, rotoru güçlü bir torkla döndürebilir mi?
ferrit statorlu motorun sürülmesinde görmediğim bir noktamı var. neyi gözden kaçırıyorum?
acaba ferrit statorlu motor sürülürken, ana frekans düşürülüp, ana frekansın alternans bileşenleri, çok fazla parçalara bölümleniyor gibi bir pwm mantığı falan mı var.

Ferit nuve kullanildigi zaman amac motoru cok yuksek devir sayilarinda kullanmak olmali. Malum AC motorlarda devir sayisi frekans ile dogru orantili. Motor imalatinda audio uygulamalarinda kullanilan transformator saclari bile kullanilsa bunlarin ust frekansi belli.

Ferit nuveye gecildiginde frekansdaki limitten kurtulunmus olacaktir. Bu da talasli imalat makinelerinde spindle motor yapimi icin onemli olabilir.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com