Pitot Tüpü ile Rüzgar hızı ölçümü

Başlatan Mucit23, 07 Ocak 2020, 15:08:36

Mucit23

Selamlar

Bir Rüzgar Tüneli için kendi yapmış olduğum bir pitot tüpü ile tünelden geçen rüzgarın hızını ölçmeye çalışıyorum.

Pitot Tüpünü internette gördüğüm görsellere bakarak kendim yaptım. Diferansiyel basınç ölçmek için ise Elimde MPXV7002DP basınç sensörü var.

Pitot tüpünü Tünel içine sabitleyip basınç sensöründen aldığım raw değerlere bakıyorum. Sistemi kalibre etmek için elimde birde hot wire anemometre var bu anemometre ile tüneldeki rüzgar hızını ölçebiliyorum.

Rüzgar yok iken sensör 2.5V civarı bir gerilim üretiyor. Rürgar hızı arttıkça sensörün çıkış voltajı artıyor. Benim pitot tüpü gayet iyi çalışıyor ama çıkış voltajım rüzgar hızına göre lineer artmıyor.  :du:  Dolayısıyla Kalibrasyon için Lineer olmayan bir denklem uydurmam gerekiyor.

Bunu nasıl yapabilirim? Şuanda Amacım 10-15 Farklı hız için çıkış değerlerini ölçüp kaydetmek. Buna göre arada bir bağıntı bulmam gerekiyor. Bunun uygulayabileceğim bir yöntem var mıdır? Amacım %5 gibi bir doğruluk oranı yakalamak.

Tablo da olur belki ama elimdeki Aneomometre de çok hassas değil. Bu yüzden ara değerleri ölçmekte zorlanıyorum.

Mucit23

Ekleme: Matlab'ın Curve Fitting Tool'u varmış. Bununla yapabilirim sanırım.


mozkan87

Excel de bile curve fitting mevcut. Eğer tekrarlanabilirlik konusunda sıkıntınız yoksa alabildiğiniz kadar çok referans tablosu oluşturup fitting ile kendinize ait denklemi bulabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken tekrarlanabilirlik.

Mucit23

Bugün 20 farklı nokta için değer aldım. Buna göre matlab'da bir eğri uydurdum. Yine matlabda yaptığım denemelerde tutarlı sonuçlar alıyorum.

Yalnız elimdeki hız ölçer 25m/sn den sonra düzgün çalışmıyor gibi. Gerçi max kapasitesi 30m/sn ama o değerleri ölçemeyecek gibi. Çünkü 25M/sn den sonra hızı arttırdığım zaman benim basınç sensörümün çıkış değeri artmasına rağmen anomometre 25m/sn civarında kalıyor.

Bi arkadaşımda pervaneli anemometre olacaktı. Test için onu ödünç alıp deneyi tekrarlayacağım. Ama eğri uydurma işini matlab ile hallettim. 

fide

Pervaneli anemometreyi hep bilgisayar fanlarına benzetiyorum.
Fanın içindeki bobi +sargı kısmı çıkarılıp üzerindeki Hall effect sensor kullanılsa güzel bir anemometre yapılabilir sanırım.

Söktüğüm fanların çoğunda Hall effect sensor içeren 4-5 pinli tek bir çip var. Bobin çıkarılıp  optokuplör takılarak kullanılabilir sanırım.
Her birimiz, geride bıraktığımız eserler kadar ölümsüzüz. Evlat gibi, talebe gibi, icatlar gibi...   http://fidenetgaraj.blogspot.com

engerex

Bir şey uydurmanıza gerek olduğunu sanmıyorum. Bu işin formülleri belli. Ufak araştırmalarla ulaşabilirsiniz.