Smps Frekans Seçilimi

Başlatan rayman, 12 Ocak 2020, 17:07:37

rayman

57khz Self Osilatörlü bir çalışmam var . Çok memnunum. Ancak orjinal şemada 114khz de çalıştırılıyor. FAkat 114 khz de çalışınca sadece osilatörün daha hızlı vede daha kısa sürede transistörleri tetiklediğini düşünüyorum. Ancak frekans arttıkça primer vede Sekonderde voltaj değişiklikleri olmasıda gerekiyor fakat  spir başına 57khz-114khz de her zaman aynı voltajı alıyorum. Acaba  ne fark var sizce 57khz vede 114 khz arasındaki frekans seçilimi ? Yani Self Osc. Frekansı ne kadar yüksek olursa bazı frekanslarla etlilenir gibimi düşünülüyor ? Bu Frekansta etkileşecek Enterferans düşünmüyorum. Sizce fark nedir ?

z

57 Khz de sardigim sarim sayilarini 114Khz de yari yariya indirmen lazim.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

bedavainternet

Hiç bir şey tesadüfi değildir.
Frekanların 55-70Khz arasında seçilmesinin bir nedeni var.
Hobi ile uğraşıyorsanız, eve kendinizi tatmin ediyorsanız hiç önemli değil isterseniz 134.245kHz yapın.

Yalnız üretim yapıyorsanız bilirsiniz ki Conducted EMC'de en çok kullanılan endüstriyel standartta ilk sınır 150kHz'den başlar. SMPS'lerde en yüksek enerji bölgesi anahtarlama frekansında ve ikinci harmoniğindedir.

Siz 67kHz seçerseniz ikinci harmonik 134kHz'de oluşur. Dolayısı ile EMC buraya bakmayacağı için sıkıntı oluşturmaz.
Yalnız 100kHz ve üzeri seçmeye başlarsanız Conducted EMI filtreleriniz büyük olmak durumunda.

Bu konuda App Note bakacaksanız EMC testine sokulmuş app note'larına bakın.

Olayın nedeni budur.

rayman

Bende öyle düşündüm teorik olarakta öyle ama , yine spir başına 4 volt geliyor Sekonderde . Onun için sordum

Mucit23


rayman

Nasıl yani yükteyken  , 100w lamba bağlıyorum yine fazla voltaj yok. Sadece frekans seçilimi nedir? 57khz de kullansam 114jhz e göre acaba ilerleyen zamanda sorun çıkar mı bunu düşünüyorum ? Normalde sefl osilatörde Sürücü trafonun arasında sadece Air Gap aralığı bırakıyorum 1 mm.

Yuunus

Yanlis bilmiyorsam bunun etkisini sadece nominal yukun ustunde gorebilirsin, aksi halde feedback ten dolayi hicbir zaman o frekansa erisemeyebilrsin, yani tasarladigin gucun ustune cikmalisin yosa igne darbesi ancak gorursun.

rayman

Alıntı yapılan: digiman - 12 Ocak 2020, 20:23:47Yanlis bilmiyorsam bunun etkisini sadece nominal yukun ustunde gorebilirsin, aksi halde feedback ten dolayi hicbir zaman o frekansa erisemeyebilrsin, yani tasarladigin gucun ustune cikmalisin yosa igne darbesi ancak gorursun.
Self oslatorde fb. Olmaz. Belki  pfc eklerim ama gerek yok. Çok yuksek  testlerde  çalıştırdim sorun  yok ama. Frekans olayi kafamı  karıştırıyor

BLİZZARD

#8
dv=L.dI/dt ve dI=C.dv/dt frekans değiştirmek smpsde (not:aynı devre elemanları ve aynı girdi-çıktı voltaj değerleri) yükün istediği amperi sağlamak için etki eder bunu yüksek yük altında test edersen frekans değiştirmenin dolaylı yansımalarını (voltaj amper ripple değerlerini veriminin artıp azalmasını gibi vb..) göreceksin. 

JOKERAS

Rayman, Self Osilatörde Feedback nasıl yok?
Şemasını ekle istersen bakalım.

Smps devrelerinin özelliği zaten Stabilizasyon değilmi?
Smps devreleri Belli bir giriş Voltajı aralığında Stabilizasyonu
sağlıyor.
Frekansı yükseltince Donanımda değişiklik yapmazsan,
Giriş Voltajı Atıyorum 180Volt'un altına düştüğünde Bayılmaya başlar.