1,5 voltluk bir pili 220 volta ceviren invertör 9w'lik lambayai ne kadar yakar??

Başlatan Digimensch, 11 Nisan 2020, 03:16:04

Digimensch

Arkadaslar söyle bir hesaplamayi nasil yapabiliriz.
Elimizde bir invertör var.
Bu 1,5 voltluk ve 1300 mA'lik bir Pil ile 220 Volt ve 9 Watt'lik bir LedLambayi yakiyor.
Acaba bu pil bu lambayi nekadar süre yakar?

Böyle invertör olmaz diyen olursa elaman yapmis
https://www.youtube.com/watch?v=jgizkbUbbqk

Bu Led lamba 1 saatte 9 Watt harciyorsa bu Pil 1 saatte 1,5 x 1300mA(1,3A)= 1,95 Watt güc verebiliyorsa
simdi bu lamba ne kadar süre ile yanar??
Hesaplamasi nasil yapilir??

z

Alıntı YapBu 1,5 voltluk ve 1300 mA'lik bir Pil ile 220 Volt ve 9 Watt'lik bir LedLambayi yakiyor.
Acaba bu pil bu lambayi nekadar süre yakar?

1300mAH pilin enerjisi 1.3*3600*1.5=7020 Joule.

9w lamba bu kadar enerjiyi kac saniye kullanir? 7020/9=780 sn

Sistemin %100 verimle calismayacagi dusunulurse, yaklasik 5..10 dakika calisir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Digimensch

tabiki sistem %50-60 kayip veriyor.

1300mAH pilin enerjisi 1.3*3600*1.5=7020 Joule.

satirindaki 3600 nedir??



z

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Kabil ATICI

Linki verilmiş olan youtube filminde kullanılan LED lambalar bu tür denemeler için yanıltıcı olabilir. Örneğin opto-triak kontrol sisteminde triak devreye girmediği halde LED lamba sürekli yanabilmekte. Ama aynı devreye akkor filemanlı bir lamba takıldığında normal çalışabilmektedir.(lamba kontrollu olarak yakıp söndürülebilmektedir).
ambar7

Sozuak

Sunu da hesaplamak lazim. O invertor tam 220v verip te lambayi yakmiyordur.Dolayisiyla 9w led lamba diye bakarak gucu  de lamba yandigina gore 9w oldugunu dusunmemek gerekir. Haliyle devreyi yapinca pilden cekilen akimi olcup yuk akimini bulmak lazim. Kaldi ki uretilen voltajin dalga sekli de tam sinus olmadigindan lamba uzerindeki voltaji da tam olcmek true rms olmayan bir olcu aleti ile dogru olmayan bir sonuc verecektir.
En garanti guc olcumu pil uzerinnden dc akim ve ayni anda pil gerilimi gozlemekle olur.
Bir de akim kontrolu olmadiginda lamba parlakligi pil kapasitesi dustukce azalacaktir. Normalde de  kisik sekilde yandiginda lambayi yaniyor mu kabul edecegiz yoksa pil bitti mi diyecegiz bunu  da ayirdetmek gerekli. Basit bir olay anca bu kadar karmasiklastirilabilirdi sanirim. Kusuruma bakmayin. Biraz detayciyimdir o nedenle kendimden de sikayetci oldugum cok olmustur.

power20

Free enerji videolarına ilgi azaldığı için, yerine bunlar çıkmış.

Sozuak

Bu gene mantiken is yapan birsey. Videoya bakarken yeni nesil buji li free enerji videosu vardi onerilenlerde.
Yakinda iridyum bujilerle verim %50 artiyor denecek.

Ilginc olan su cagda imkanlar arttigi halde cehaletin eskiye nazaran dusmemesi.

Sanal ile gercek ayirdedilemez hale geldi. Filmlerde gercekci sekilde dinozorlari monteledikleri icin  1-2 yil once tv roportajin da Kayseri de soruyorlar ; Hayvanat bahcesine canli dinozor gelecekmis gormeye gidermisiniz diye.  Karsi taraf gelirse elbette gormeye gideriz diyor.


Digimensch

Ohoo hocam konuyu nerelere sürüklediniz ya??
Ben sadece bu Devrede lambanin ne kadar yanabilecegini hesapla bumak istedim o kadar.
Siz free enerjiyi falan buldunuzda bizim haberimizmi yok? hani biz cehalet icindeyiz ya.

Sozuak

Bizim bu forum  hemen isi felsefeye doker. Sohbet baslamayagorsun. Arada istenen cevaplar da bazen gume gider ama kendi adima dinozorluga adim adim yaklasirken  maalesef farkli boyutlara kayiveriyor. Kusuruma bakma artik😉


power20

Alıntı yapılan: Digimensch - 11 Nisan 2020, 12:49:53lambanin ne kadar yanabilecegini hesapla bumak istedim o kadar.
Alkalin pillerin, çinko pillerin kapasitesi Ah olarak sabit değil. Çekilen akıma göre gerilimin düşüş eğrisi var. Sıfır 9V alkalin pil düşünelim. 1mA sabit akım çekersek belki 1 hafta sonra gerilimi 6V olur. Fakat daha pil bitmiş sayılmaz 10gün daha çalışabilir. Gerilim giderek düşecektir.  Fakat 20ma çekerek denersek süreler daha kısa olacak. 1.5V alkalin pil için de durum aynıdır. Hesap yapabileceğiniz sabit bir kapasite yok. Li - ion pil için başka eğri vardır. Pilin türüne göre hesap gerekir.

Sozuak

Tabiki oyle. O nedenle ben de sabit akim modu dedim. Pil eskidikce ic direnci artar cikis gerilimi ve haliyle akimi da dusecektir. Sadece daha yeni nesil pil turleri tukenmeye yakin olana denk gerilimi korur. Bunlari hesaba katmak ta gerekir hatta bir lamba omru icin deger o lambanin bozulmasi degil isik akisinin baslangictaki akisina oranla % 50 dusmesi baz alinir.

Gel de isi  icinden cik yine olmadi😋

Yuunus

Benim kafami kurcalayan 1,5v ile nasil mosfetin gate ni sureceksin, hadi onuda forward yapi ile cozdun diyelim, rds on direnci cok dusuk mosfet kullanman lazim, primer sargisinin pil'e cok yakin olmasi lazim, hadi bunlarin hepsini yaptin diyelim yinede verim yerlerde surunur. :du:

Sozuak

Videodaki arkadas bjt ile yapmis mosfet degil. Hayat mosfetlerden ibaret degil😊

Hayat cok garip. Eskiden mosfet transistorlu deyince cihazdan korkardik  oyle ya lehimlerken bozuluyordu esd nedir toprakli havya ne ise yarar bu haberdik. Tabi bir de pahaliydi, zor bulunurdu, gizemli kutuydu , acaba nasil calisiyordu. Hele hele mos entegreler yok mu el ustunde tasirdik.
Simdi bjtler madara oldu kimse yuzlerine bakmiyor. En basit iste bile mosfet kulanilir oldu. Bir ICL 7106/7  alisimiz vardi. Satici ozenle antistatik sungere yerlestirir aman sokete takin lehimlerken bozarsiniz mazallah derdi. Takarken tum entegreyi avuclardim ki tum bacaklari esit esd potansiyelinde tutayim. Hatta 25 yil once aldigim ve hic kullanmadigim irfp540lar hala bir cekmecede neredeyse curumus toz halinde ufalanacak antistatik sungerde  duruyor. Zamaninda uzerinde ugrasirim deyip kaynak olmadigindan denemelerde bile kullanmadan unutulmus .