Doğrultucu Çıkışındaki Ortalama ve RMS Gerilim Farkı

Başlatan bit01, 18 Nisan 2020, 22:52:07

bit01

Sinüs bir dalgada RMS ölçülüyor çünkü ortalaması sıfır.
Tam DC bir sistemde RMS=Ortalama

Mesela yarım dalga veya tam dalga doğrultucuda (filtresiz) neden RMS ve Ortalama olarak iki farklı hesap yapıyoruz? Neden buna ihtiyacımız var? Hangisi nerede ne işe yarıyor?

Doğrultulmuş bir sistemde ikisinin farkı nedir?

tunayk

Bu işin hesabı kitabı çok defalar yapıldı, çok tartışmalar yapıldı. Forumda ve nette bol bol örnek var.
Kısadan bir açıklama olsun dersen, eğer dc dediğimiz çıkış gerilimi aküdeki gibi dümdüz DC olaydı, ikisi eşit olurdu. Köprü diyot çıkışı olan doğrultulmuş sinüste de eşit olmasa da en azında belirli bir katsayı ile sabit eşitlik vardır.
Lakin, siz bu doğrultulmuş sinyale
Sahip gerilimi kırparak ayarlamaya kalktınız mı iş değişir. Sinüsün kırpılma açısına bağlı olarak RMS değer değişecektir.  Bir güç kaynağı için bundan daha tehlikeli olan akımın RMS değeridir. Siz kırpılmış sinüsle bir yükü beslerken devreniz ortalama  akıma göre normal göründüğü  halde RMS akim değerine göre aşırı yükte çalışıyor olabilir ve aşırı ısıdan yanabilir. Bu nedenle RMS değer gözden kaçırılmaması gereklidir.Bununla beraber çoğu TrueRMS ölçü aleti DC  kademesinde sadece periyodik ortalama ile çalışıyor.AC kademede RMS ölçüyor.

GreeN

Guc hesabi icin etkin (rms) degerlere ihtiyacin var. Mesela sinyal voltajinin efektif degeri ; Sinyalin Omik bir yuk uzerindeki harcadigi guce esit guc harcayan dc voltaj karsiligidir.

Ortalama deger anlayabilmen icin bence soyle bir deney yap. Bir RL devresine tam dalga dogrulttugun sinyali uygula. Devreden akan akimin efektif degerine ve ortalama degerine bak :) . Enduktif kapasitif yuklerle ilgili hesaplara girince ortalama degeri daha cok kullaniyoruz.
Terörü Lanetliyoruz.