Elektronik Bilgisi ve Geliştirme

Başlatan robikod, 23 Nisan 2020, 11:10:07

robikod

Herkese merhaba,

Elektrik-Elektronik Mühendisiyim, yeni mezun oldum.
2 yıldır genellikle yazılım alanında kendimi geliştiriyorum bunun yanında donanım olarak çok eksik kaldığımı farketttim. Gömülü sistem yazılımı üzerinde çalışıyorum ve gerektiği kadar donanım öğreniyorum , dolayısı ile genel bilgime çok büyük katkı sağlamıyor.

Donanım, Elektronik gibi konularda kendimi nasıl geliştirmeliyim bu konuda bana önerebileceğiniz bir yol var mı ?

RaMu

Senden daha iyi bilenlerin olduğu bir işe girip
gerçek bir proje yaparak öğrenirsin.
Kendi kendine öğrendiğin ufak tefek parçaların bir bütün olarak ortaya konmasınıda sağlıyor.
Sorularınıza hızlı cevap alın: http://www.picproje.org/index.php/topic,57135.0.html

Sozuak

#2
Bu iş bilgi ve tecrübe işidir. Okullarda kağıt üstünde anlarılan tonlarca hesap kitap yapılan devre elemanlarını tanımayan bir sürü mezun var ne yazıkki. Çalıştığım şirkette teknik okul ve üniversiteden gelen stajyer ve stajyer çalışanların yolu genelde benden geçerdi.
Onlara hep yaptığımız işleri anlatırken işin teknik yönünü değil biraz da etik/sosyal yönlerini anlatırdım.

Bence yapman gereken bilenlerin arasına da girmek evet ama ek olarak bu işe para yatırıp ekipman alarak birebir devre yapmandan da geçiyor.

Mesela dirençler
Mesela kondansatörler
Mesela diyotlar ve transistörler
ve tekil mantık entegreleri ile opampları araştır.
Bunlarla deneyler yap.

Temel olarak bir ölçü aleti ile havya setin olsun.

Eğer imkanın varsa en azından pc bazlı basit bir osiloskop (Bununla sinyalleri izleyip ölçümlerini hem kendin hem de programa yaptırır sonuçları karşılaştırırsın.

Bir basit sinyal jeneratörü (kendi yaptığın da olur).

Temel opamplardan başla (deneylerini yapıp sonuçlarını görerek)
Tekil mantık entegreleri (cd4xxx ve 74xx  serileri) ile deneyler yap.
Devre elemanlarının türleri nerelerde hangilerinin yada hangi özelliklerinin öne çıktığını araştır.
Elektrik devreleri hesaplarını öğren (Norton-Thevenin vs-kompleks sayılarla işlem)
Faz-frekans-kondansatör/bobin ilişkileri
Transsitörler türleri-çalışmaları avantajları/dezavantajları hatta tarihini de öğren nereden nerelere gelinmiş vakum tüpleri (transistörlerin ataları)
Transformatörler Temel hesapları çalışma şekilleri- Kendin bir sök-sar ufak birşeyi.
Pratik devreler bunları breadboard ve delikli pertinaksa dahi kur çalıştır. Basit bir flip flop devresini yapıp renkli ledlerin ahenkle yanıp sönmesi ne kadar keyif vermişti yıllaaaar önce. Kendi yaptığın birşeylerin çalıştığını görmek güzeldir.
Bir de basit görme hiçbirşeyi. Yıllar sonra o basit kısadevreyi bile tespit edemeyip saatler sonra farkına vardığında anlayacaksın. Bu devre çok basitmiş bunu yapmama gerek yok deyip kağıt üzerinde yada bir videoda işi bitirme.

Temel olarak bilmiyormuş gibi baştan gerekirse youtube den kaliteli hatta  dilin varsa Eric Laithwaithe gibi hocaların (eskidir bayağı) videoları aç dikkate izle deneylerinden fikir yürüt.

İşin zor çünkü bir birikim gerektirir. Örneğin bir smps yaptın neden doğrultucu olarak kullandığın bir diyot anlamsız yere ısınıyor yada bir kondansatörü patladı (hızlı diyot kullanmak gerekir ve smps için uyduruk bir kondansatör kullanılmaz, yada neden 220V doğrultunca 250V dayanıma sahip diyot işimizi görmez, neden 12V trafo çıkışını doğrultunca 16V kondansatör kullanmayız. Eleman değerleri/özellikleri neye göre seçilir.

Anlayacağın çok iş var. Basit bilgiler ama olmayınca işini yürütemezsin.
Ben yıllarca kazandığım parayla elektronik malzeme aldım, ölç aleti aldım. Yaptım oğlu yaptım. Milyarlar yatırdım bu iş çünkü benim hayatım bu. Sende bunu sadece para kazanılacak iş olarak görmeyip içindeki amatörü her daim yaşatırsan eminim başarırsın.
Ücretli çalışırken evde atölyem vardı. Kendi işimi kurdum tüm atölyeyi iş yerine taşıdım. Sonra tekrar eve de atölye kurdum dayanamadım.   
 

mufitsozen

Alıntı yapılan: robikod - 23 Nisan 2020, 11:10:07Donanım, Elektronik gibi konularda kendimi nasıl geliştirmeliyim bu konuda bana önerebileceğiniz bir yol var mı ?

google "horowitz electronics"
Aptalca bir soru yoktur ve hiç kimse soru sormayı bırakana kadar aptal olmaz.