Basit Devre Ledi Yakamadım

Başlatan rayman, 06 Haziran 2020, 17:05:40

rayman

Arkadaşlar gülmeyin ama bu çalışma benim için önemli ve bir yerde kullanılacak. Ancak Opto-cuplör kısımındaki Ledi yakamadım. Girişe 1khz verdim yanmadı , Dc voltaj verdim yanmadı.. Ve orjinal bir devrede kullanılıyor bu. Acaba MPSA06 kazancı ile alakalı diye bc546 taktım olmadı. Smd çizdim Bc846 bağladım yine yanmadı.. :D Yan tarafındaki Clip seviye gösterge çalışıyor.. Led sarı led. Ancak parmağımı ıslatıp transistöre değince iletime giriyor ve yanıyor led. Gerçekten garibime gitti kafama takıldı .

HexfeT

#1
T1 ve T2 nin base indeki direnç oranları farklı. T2 sürmek için T1 e göre daha yüksek sinyal genliği gerekli.

T2 ve opto kabul edilebilecek son sınır aşılırsa korumayı tetiklemek için düşünülmüş sanırım.

rayman

Alıntı yapılan: HexfeT - 06 Haziran 2020, 18:14:40T1 ve T2 nin base indeki direnç oranları farklı. T2 sürmek için T1 e göre daha yüksek sinyal genliği gerekli.

T2 ve opto kabul edilebilecek son sınır aşılırsa korumayı tetiklemek için düşünülmüş sanırım.

Zaten onu bildiğim  için  yapmam gerekiyor  bunu. Preamp çıkışı  giristen çok  yüksek  giriş  sinyali  gelirse çıkış  sinyalide artacak.  Ancak 82k  direnci önüne  ne bağladiysam led yanmadi. Haliyle 5 volt  dc gerilimde verdim olmadı.  Çok garip ya..Eğer bu ledi yakamassam zaten bu kısmı  bağlamak  mantıksız  olur.

HexfeT

#3
Yalnız bu devre sadece tasarlandığı sistemde olması gerektiği gibi çalışır. Böylece alınıp farklı bir preamp-amp için kullanılırsa base direnç değerlerini katların kazancına göre uygunlaştırmak lazım. Aksi taktirde clipping göstergesi ve koruma, olması gerekenden erken ya da işe yaramayacak kadar geç veya hiç devreye girmez.

HexfeT

#4
T2 nin iletime girebilmesi için base indeki deki 82K ve 10K bölücü dirençlere 5V dan daha yüksek gerilim uygulanması gerekli gibi duruyor. Bölücüden sonra kalan 0.54V transistörü iletime sokamıyor. Min. 0.6V aşılması lazım. >6V uygularsan yanacaktır.

rayman

#5
Daha o seviye olmadı ki. Led giriş  seviyesine birde 10-15 volt vereyim bakalım olacak mi

FUNKY

optonun 1 ve 2 nolu  pimleri ters çizilmiş gibi

rayman

82k ye 30 volt verince Led yandı.. Ancak bu preamp çıkışında 30 volt nasıl olabilir? 


HexfeT

Alıntı yapılan: rayman - 06 Haziran 2020, 18:33:5482k ye 30 volt verince Led yandı.. Ancak bu preamp çıkışında 30 volt nasıl olabilir? 



Direk 30V ile mi denediniz? 6-7-8V gibi ne yapıyor?

rayman

82k ve 0 a  direk 30 volt verince led yanıyor. Daha aşağı olunca yanmıyor.. Yukardaki preampta kullanılıyor. ANCAK bu preamp çok yüksek kazançta bu kadar çıkış voltajı verebilir mi ?

HexfeT

#10
Şimdi BC547 ve aynı direnç değerleri ile deneme yaptım. Yaklaşık 5.6V sınırından sonra led ışıldamaya başlıyor. Zaten basit hesapla 5.6V ile 82k-10k bölücü sonrası transistörün iletim eşiği için gerekli 0.6V base sınırına ulaşılıyor. Sizin devre preamp çıkışı yaklaşık 6V u aşarsa opto çıkışında ne varsa tetikliyor diyebiliriz.

Direnç değerlerinden ve transistör bacak sıralamasının doğruluğundan emin olun. Gözden kaçan bir hata olmalı. Led renginin ya da transistörün NPN olması dışında ne olduğunun çok önemi yok.

rayman

Ben çalıştıramadım. Yukardaki devreyi yaptım. Birebir aynı.. 82k ve 10k direnç var.. Eğer 82k direnç bağladıysan ve 50,6 voltta çalışıyorsa eşik değeri 0,6 volt transistörün bias gerilimi ozaman benim devre nasıl 30 voltta çalışıyor. Çalışıyor olması nerde hata yaptığıma  bakmam lazım ama kaç sefer baktım 82k smd direnci söküp ölçeyim

yas

Olmaması normal gerilim bölücüden geçebilecek maksimum akım bc846 nın beyzi için gerekli akımı sağlayamayacak değerde olduğu için olmuyor. Orijinal şemada olmasının sebebi R06 kodlu transistör Pre-Biased-NPN tabir edilen farklı bir transistör olmasından kaynaklı ayrıca bu transistör içerisinde 2 adet direnç barındırıyor. Direnç değerlerini BC846 ya göre tekrar uyarlama gerekli.

http://www.ic72.com/pdf_file/k/239804.pdf
https://alltransistors.com/smd-search.php?search=06

yas

R06 transistör ne alaka diye kafam karıştı  :du: . Şema resim olduğu için tam belli değildi yanlış okumuşum transistör A06 imiş. Sonuç olarak kullanılan transistör farkından kaynaklanmakta

İsteyen varsa PDF olarak şeması daha net okunur hiç olmazsa
https://www.eserviceinfo.com/download.php?downloadstart=1&fileid=67398

Gerilim bölücünün direnç değerlerinin kullanılan transistöre göre uyarlanması gerekecek.
Orijinal şemadaki transistörün MPSA06 olduğunu kabül edersek 100mA lik Kollektör-emitör akımı alınabilmesi beyz akımının Saturation değeri 10mA olması gerekli.
BC846a için 100mA lik Kollektör-emitör akımı alınabilmesi beyz akımının Saturation değeri 5mA olması gerekli. Bu durumda datasheete göre beyz-emiter arası 0.9V seviyelerine kadar ulaşması gerekli.


rayman


Ama bu transistöre KSR1106 değil ki ?  MPSA06 yani şemada a06 yazıyor.. Mpsa06 nın Built in bias Resistor direnci yokki Datasheet te..