Kapasite Gövdesindeki Gerilim

Başlatan bit01, 09 Haziran 2020, 18:07:06

bit01

400V girişli bir DC-DC dönüştürücüde, girişte 2 seri kapasite ile bir gerilim bölücü var. Bu kapasitelerden üsttekinin metal tepe kısmında girişin eksi ucuna göre 200v potansiyel var. Ve insanı çarpıyor.

Seri iki kapasiteden üstteki doğrudan eksiye bağlı olmadığı için yüzüyor mu? Kapasiteler sağlam değiştirip başka taktım yine aynı.

Bu olayın açıklaması nedir?



Temsili bağlantı bu şekilde.

ilyas KAYA



OG

Alıntı YapBu kapasitelerden üsttekinin metal tepe kısmında girişin GND'sine göre 200v potansiyel var.
GND'si ne demek?

şebekeye izole olmadan bağlı sistem ise çarpar
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

bit01

Alıntı yapılan: OG - 09 Haziran 2020, 18:20:44GND'si ne demek?

şebekeye izole olmadan bağlı sistem ise çarpar

GND'den kasıt dc girişin eksi ucu. Şebekeden bağımsız girişte trafolu dc kaynak var.

OG

tek noktaya dokunduğunda çarpılıyorsan "trafolu dc kaynak var" dediğin sistem şebekeye bağlı ise, bunun  üzerinden şebekeye öyle veya böyle bir bağlantı var, tam izole değil.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

Melih1802

#6
Alıntı yapılan: bit01 - 09 Haziran 2020, 18:07:06400V girişli bir DC-DC dönüştürücüde, girişte 2 seri kapasite ile bir gerilim bölücü var. Bu kapasitelerden üsttekinin metal tepe kısmında girişin eksi ucuna göre 200v potansiyel var. Ve insanı çarpıyor.

Seri iki kapasiteden üstteki doğrudan eksiye bağlı olmadığı için yüzüyor mu? Kapasiteler sağlam değiştirip başka taktım yine aynı.

Bu olayın açıklaması nedir?



Temsili bağlantı bu şekilde.


Bu son derece normal bir durum. Bazı tip kondansatörlerin bu durumu engellemesi için üst tarafın da bir plastik izolatör bulunur.




bit01

Alıntı yapılan: Melih1802 - 09 Haziran 2020, 19:49:42Bu son derece normal bir durum. Bazı tip kondansatörlerin bu durumu engellemesi için üst tarafın da bir plastik izolatör bulunur.





Peki bu durumu nasıl izah edebiliriz yani nasıl anlamlandırabiliriz? Fiziksel sebebi nedir?

quarko

Muhtemelen en dıştaki izolasyon kılıfının olduğu kısım iyi yalıtılmadığı için içerideki kısma temas ediyordur. O nedenle de kapasite gövdesinin üst kısmındaki metal bölgede gerilim görüyorsunuzdur. İmalat kalitesi ile alakalı bir durum gibi.

"Vicdanın ziyası ulum-u diniyedir. Aklın nuru fünun-u medeniyedir. İkisinin imtizacıyla hakikat tecelli eder."

Melih1802

Tepesi çıplak olup izolasyonlu olan var mı bilmiyorum. Digikey' den baktığımda böyle bir ayrım göremedim.
Sonuçta iki kondansatör bunşekilde seri bağlandığında gövde izoleli değilse üzerinde 200 volt gibi bir gerilim olması normal olacaktır.

bit01

#10
Alıntı yapılan: quarko - 09 Haziran 2020, 21:00:19Muhtemelen en dıştaki izolasyon kılıfının olduğu kısım iyi yalıtılmadığı için içerideki kısma temas ediyordur. O nedenle de kapasite gövdesinin üst kısmındaki metal bölgede gerilim görüyorsunuzdur. İmalat kalitesi ile alakalı bir durum gibi.

(Resim gizlendi görmek için tıklayın.)

Ama şöyle bir durum var. Alt sıradaki kapasitenin metal kısmında sıfır gerilim var. Ve üstteki kapasiteyi değiştirdiğim halde yine gerilim var.

Bacaklar ile metal kısım arasında herhangi bir kısa devre yok. LCR metre ile ölçünce de kapasite doğru çıkıyor.

quarko

Ölçümleri girişin (-) ucuna göre yapıyorsan, alttaki kondansatörde eksi kutup, girişin (-) ucuna bağlı olduğundan gerilim görmeyebilirsin. Üsttekinin metal gövdesi de, kendi eksi kutbuna bağlı olacak şekilde ve belirli bir gerilim altında delinecek bir izolasyona sahip olma durumu var ise o metal gövdede gerilim olabilir. Çünkü üst kondansatörün eksi kutbunda, girişin (-) ucuna göre 200V gerilim var. Söküp ölçersen, kısa devre görünmeyebilir. Ölçü aletiyle kısa devre testi yaparken, çok zayıf izolasyon nedeniyle kısa devre görünmeyebilir.
"Vicdanın ziyası ulum-u diniyedir. Aklın nuru fünun-u medeniyedir. İkisinin imtizacıyla hakikat tecelli eder."

bit01

Alıntı yapılan: quarko - 09 Haziran 2020, 22:43:27Ölçümleri girişin (-) ucuna göre yapıyorsan, alttaki kondansatörde eksi kutup, girişin (-) ucuna bağlı olduğundan gerilim görmeyebilirsin. Üsttekinin metal gövdesi de, kendi eksi kutbuna bağlı olacak şekilde ve belirli bir gerilim altında delinecek bir izolasyona sahip olma durumu var ise o metal gövdede gerilim olabilir. Çünkü üst kondansatörün eksi kutbunda, girişin (-) ucuna göre 200V gerilim var. Söküp ölçersen, kısa devre görünmeyebilir. Ölçü aletiyle kısa devre testi yaparken, çok zayıf izolasyon nedeniyle kısa devre görünmeyebilir.

Anladım hocam mantıklı. Ama kapasiteler 1000v etikete sahip. Devre ise maksimum 450v ve 0.1A girişe sahip. Demek ki kapasite kalitesi ile ilgili sıkıntı var.

quarko

#13
Bir örnek, Wurth ün kondansatörleri kalitelidir. Alıp test edebilirsiniz. Üst kısmında plastik izolasyon malzemesi var gibi.



Kırmızı renk kondansatörler.... Güzel bir görüntüsü var.... :) :)
"Vicdanın ziyası ulum-u diniyedir. Aklın nuru fünun-u medeniyedir. İkisinin imtizacıyla hakikat tecelli eder."

Sozuak

#14
Bazı eski güç kaynaklarında kondansatörlerin çıplak üst kısımlarına sonradan yapıştırıldığı belli fabrikasyon yalıtım olurdu.  Uzun zamandır böyle yüksek voltajlı kapasitörlerde üretimde yalıtkan kapak koyuyorlar. O nedenle sonradan yalıtım görmez oldum. Bir de bazı kapasitörlerde yüksek basınç oluştuğunda oradan patlasın diye üst kısımlarda zayıflatıcı çentikler bırakırlardı alttan tapa yerine. Üretim teknolojileri geliştikçe farklı uygulamalar olması normal ama sizin durumda anormal birşey yok. Oralara karton parça yapıştırıp hafifce soğuk silikonla kullanın. Batarya gruplarında da yalıtım için kullanılan, trafolarda da sarımlar arasına konan ısıya dayanıklı kartonumsu malzeme var. Adını hatırlayamadım.

 Eski lambalı cihazlarda da kondansatörlerin gövdesi eksi olurdu. Şaseden yalıtmak gerekirse fiber pul konurdu mesela bazı gridlere şaseye göre eksi potansiyel uygulanır bias olarak. Sorun etmeyin bu kadar :)