Sistemi Kurarken?

Başlatan elektroombank, 10 Ocak 2006, 13:04:25

sebo

her iki ruloyada motor kullanmak gerek. çünkü 2 rulo üzerindeki sarılı olan malzemeyi düşünürsek birinin yarı çapı diğerine göre daha büyük olcağından 1 tur sonunda saracakları ve üzerlerinden boşaltacakları malzemede büyük farklılıklar olacaktır. yani boş olan rulo 1cm dolu olan ruloyun ise yarı çapını 10 cm düşünelim. 1 tur sonunda katedecekleri yol miktarı farkı çok yüksek olur buda ipin sarkmasına neden olacaktır.

yani 2 ayrı motoru 2 ayrı kontrol kartı ile kontrol edilmeli.
fakat motorlar üzerindeki yük miktarına göre motorların devri ayarlanarak ipin sarkma yapması engellenebilir.

motorlardan biri max devirde dönerken diğerinin min devirde dönmesi gerekecektir.

ve redüktör kullanmadan bu işi yapmak çok zor olabilir çok daha fazla akım ve güce gerek duymanı redüktör engelleyecektir.

argeelektronik



resimdeki gibi bir düzenek yapıp , birinci silindirin çektiği ipliğin gerginliğini ölçüp ona göre ikinci silindirin motorunun dönme hızını ayarlayabilirsin. resim pek iyi çıkmamış ama eğer istersen daha ayrıntılı çizebilirim.
Altında Çürümekten Kurtulamıyacağın Topraklar Üzerinde Böbürlenerek Yürüme, Üzerine Tükürmeye Bile Miğdenin kaldıramıyacağı Kurtçuklara Yem Olacak Bedeninle...

elektroombank

güzel öneriler gakat benim birazda isteğim mekanikten uzaklaşmak.
Tamam basit portatif bir sistem olması.

 Bunun için araştırma yaptım..ve bulduklarım

1-TUBULAR MOTORS( Panjur, tente, garaj kapısı motorları)

 Bu motorlar baya güçlü sayılır benim Cam silceği motoru 1N/m
bu tubular motorlar 7 N/m..HErhalde bu güç daha çok 220 v AC ceya dc ile çalışmasıdan kaynaklanıyor.Motorun tipi aynı dc gread motor gibi
Tabi fırçasız olanı kullanmak zorundayım.Bu motor işimi görüyor fakat ağırlık ile karşılaştığında Tork vs değişeceğinden bu olayları sabitlemem lazım..


2-http://www.temsan.org da bulununan dc veya ac 200 olan motorlar

Motorlar hakkatten güzel.ancak kartıyla beraber satılıyor.Bu kart hız,tork
gibi etkenleri sabit tutuyor.Bu motorlar işimi görüyor fakat 470 euro tanesi

2 tane alcam. 940 euro.Çok pahalı geldi.O yüzden benim dc motorlar tork ve hız sabitleyecek kartı yaparsam masrafları azaltmış olcam..


 O yüzden şimdi tork ve hız sabitleyici bir besleme ve surucu kartı yapmam gerekiyor.Ama hiç bir bilgim yok bu konu hakkında.araştırmaya başlıyacam hemen.Sizlerde yardımcı olursanız tork ve hız sabitleme konusunda çok sevinirim.

elektroombank

sürücü devresi olarak http://divelec.tripod.com/html/motor_controllers.html


burdakiler benim işimi görüyormu.Hızı sabitlyebiliyormu..vs

YArdımcı olursanız sevinirim

elektroombank

H birdge diye arattım google da bir sürü sürücü devre çıktı.

H-Bridge ne demek ne işe yarar..

Erol YILMAZ

H-Bridge nedir?
Bir DC motor dusun, 1. ye (+)  2. ci kabloya (-) bagladigin zaman motor sola dogru doner. Saga dogru dondurmek istiyorsan kablolari yer degistirmen gerekiyor, cevirirsen olur.

Peki elektronik bir devrenin kontrol ettigi motor da ileri-geri gibi secenekler olmasi gerekiyorsa ne yapacaksin...?

Tabii ki H-Bridge.  Illa ki transistorle yapilmasi gerekmiyor. Iki adet role ile de yapabilirsin...

Ayrica iki ucu kisadevre ederek Fren gibi opsiyonlara da sahip olabilirsin !

Olayi sekil anlatiyor buyuk olcude...


OG

Erolun teknik açıklamasına ilaveten,
Alıntı YapH-Bridge ne demek
H harfine benziyor .
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

salim ALTIN

Merhaba.
Yazıların tamamını okumadım ama iki ayrı merdane arasında aktarılacak bir ürün için ihtiyaç sanırım. BU textil de iplik çözgüleri veya kumaş aktarmalarda yada plastikte kesme - dilme sistemlerinde kullanılır. Burada  danser li sistemler kullanılır. Endüstriyel başlığı altında aster in açtığı " dansöz kontrol "  diye bir başlığı vardı sanırın önceden orada konuşmuştuk konuyu. ayrıca bu tip sistemlerde yapılacak işin durumuna göre ya servo sistemle oransal kontrollü sistem yapılır, ya danser ile iki ayrı sisten uygunlaştırılır yada TORK kontrol ile güç- çekme kuvveti ayarı yapılır.
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

elektroombank

evet istediğim hız ve torku sabit tutmak.Bununla ilgili devreler arıyorum.
Yoksa zaten roleleri kontaklayarak motrolaeı çalıştıran bir sistemim var

Asıl amacın hızlarını sabitleyerek ve olması gerekenden güçlü bir motor kullanıp tork' sabitlemeye gerek kalmadan sadece hızı sabitleyip motorları sürmek.

Yani asıl sorunum hız.Çünkü motorlar mesela 3 sn de 3 tur atıyorsa.

iki motordan biri 2.5 tur atabiliyor.Ama hızlarını sabitleyerek, yani herhalde akım ve voltajı zabitleyerek yapılcak


Yardımlarınızı bekliyorum

salim ALTIN

merhaba.
İşi tam anlamakta zorluk çekiyorum. Tam olarak açarsanız yardımcı olmak mümkün olabilir.
Hem hız hem tork ayarlı olacak derseniz o zaman DC motor kullanmanız gerekir. Ama TORK  ve HIZ ikisi birlikte çalışılmayan iki veridir. Yani hız sabit olsun dediğinizde tork ayarlanan seviyeyi geçerse o zaman motor hızı sabit kalması durumunda tork artmaya devam eder. TORK çalışayım derseniz sistem ayarlanan tork u aştığında bu kez motor hızı yavaşlayarak yük torkunu sabit tutmaya çalışır.
Ayrıca hızlarda bir senkronizasyon ihtiyacı varsa mutlaka geribeslemeli sistem kurmanız gerekir. AC motor hız kontrol cihazıyla bile geri beslemeli çalışmayla bu senkronizasyon ihtiyacı karşılanabilir.

DC motorlarda tako geri besleme ile hız istenilen değere sabitlenebilinir. Birkaç bağımsız sistem senkron veya değişik oranlarda birbiri ile etkileşimli çalışması için eski (analog)  cihazlara senkron kartı ile yenilerde (Dijital)  ise kendi çıkışlarının bir birine bilgi vermesi ile bu birlikte çalışma çok kolaylıkla mümkündür.
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

elektroombank

evet aslında dediğiniz gibi ikisi birden sabitlenmiyor.O yüzden  TORK'u
çok yüksek tutup motorun zaten hafif olan bir yükün tork ile uğraşmasını engelleyeceğim.Geriye sadece hızı sabitlemek kalacak.

 Hız sabitlemek için nasıl bir devre kurmalıyım peki..Şema bulamıyorum nette bir türlü.Bulsamda hızı nasılk sabitlediğini anlamadan hazır bir şeyi yapmak istemiyorum.

 YArdımcı olursanız sevinirim

picusta

Madem isin teorigini istiyorsun anlatalim. DC motor kontrollerinde 2 kontrol döngüsü vardir. Birincisi akimi kontrol eder, böylece tork kontrol. Bu birinci döngünün disina da hiz kontrol döngüsü yapilir.

Motor kontrol modeli