Haberler:

Foruma Resim Yükleme ve Boyut Sınırlaması ( ! )  https://bit.ly/2GMFb8H

Ana Menü

45K motor

Başlatan z, 04 Ekim 2020, 15:09:49

z

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Sozuak

Uzun süreli çalışmaya gelmez ateş gibi ısınır bunlar. Ekstra soğutma sistemi yok. Cerrahi işlemler için geliyor, onarımını yapıyoruz.

z

Hah tam adamini buldum o zaman.

Tibbi cihazlar olarak yuksek devirlerde donup uzun sure kullanilabilen matkap ucu vs takilabilecek motorlu duzenekler varsa fiyatlari ne civarlarda oluyor?

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

JOKERAS

Diş Protezi yapanlar bu tip aletleri kullanıyorlar.
Öyle araştır taraştır.

serdararikan

@z
Faulhaber in o tarz ürünleri var

RaMu

@kudretuzuner amcamız diş hekimi yada diş hekimi bir arkadaşı için bir cihaz tasarlamıştı gibi hatırlıyorum, bilgisi vardır bu konularda.
Sorularınıza hızlı cevap alın: http://www.picproje.org/index.php/topic,57135.0.html

sezgin05

Ustam bu işini görürümü?

z

Bu motorun kompresorle calisan profesyonel versiyonundan alip bir kez oylesine denedim. Yuksek devir icin o gurultu cekilmez.

Su anda yuksek devirli motora ihtiyacim yok ama lazim oldugunda  kafamda bir kosede dursun dusuncesiyle neler var neler yok onlari arastiriyorum.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Sozuak

Matkap ucu takılabilecek tipi yok maalesef. Tıbbi motorlar 2 ana parça ile çalışır
1-Motor kısmı
2-Ataşman kısmı

Ataşman motor ile uc bağlantısı sağlayan çeşitli açılarda kafası olan ve değişik uçların takılmasına olanak sağlayan parçadır.

Uçlar 2.5-3 mm gövde çapına sahiptir. Sadece uç kısımları 1-2mm ye iner. Tek yada az kullanımlıktır. Uç kökünde mekanizmaya tutulmayı sağlayan çentikler olur.

Bu hali ile ucun sıkıştırıldığı mandren tipi pek olmaz.
Diş hekimliği motorları görece yüksek devirlidir. Hava ile çalıştığından ve içinde işlem yapılan bölgeye su püskürttüğünden su kanalları vardır. Bunlar motoru ve ataşmanı soğutur. Güçleri düşük devirleri yüksektir.

Beyin cerrahisi ve ortopedi motorları daha güçlüdür. Genelde 40-50k devirlere kadardırlar (nadiren 60-80k).

Cerrahi motorlara direkt uç takmak  pek olası değil direkt mil çıkmaz genelinde ataşmanın mili motora girer.

Kullanılırken uzun süreli kesintisiz çalışma pek gerekmediğinden soğutma özellikle elektrikli modellerde olmaz ama 10dk çalıştırsanız el yakacak kadar ısınırlar. O nedenle entegre ısı ölçümü vardır bazılarında. Isınınca devri yükselttirmez yada çalıştırmaz.

Ben de zamanında demo uçlardan biriktirmiştim. Çok çeşitli tip ve incelikte uçları vardır. Bu uçlar uzun ömürlü olmaz geneli çabuk paslanır yada körelir. Amaç her hastada yeni uç satmak tabi.

Havalı olanlarda gaz olarak azot kullanılır. Hem soğutur hem de solunması zararsızdır.
 
Bunun dışında dremel tarzı yüksek devirli 220VAC ve 24VDC tipinde el aletlerim var ama 220VAC bayağı ısınıyor. Devri yüksek. 24V olanı uzun zamandır kullanmadım pek hatırlamıyorum ısınma durumunu. Yine de elle uzun süreli kullanım pek olası değil bence.
 

z

#9
Firsatin olupta tamir icin bu tip cihazlari acarsan ozellile motor, mandren gibi aksamlarin foto ve videolarini cekebilir ve izletirsen cok sevinirim.

Sanirim elektrikli yeni modeller fircasiz motorludur. Bunlarin da fotosu olursa cok makbule gecer.

Atasmanin mili motora girer derken motor milinin ortasi delik mi diyorsun?

Dremel, Blackdecker ve Cin mali ucuz cihazlar kullandim.  Hic birisi Proxxon ayarinda degill. AC 220v modelini en yuksek devirde uzun sure calistiriyorum.  isinsaydi farkederdim.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Sozuak

#10
Tabi eklerim. Aslında hemen hemen her ilk gelen cihazı fotograflarım. Arşive bakıp uygun varsa eklerim. Düşük yada normal devirde sorun yok bende de  yüksek devir ve kesme-traşlama yaparken ısınıyor meret.

Motor milinin ortası delik olmasa bile motor mili derinde olur. Mekanik kuplaj elemanları ile dönüştürülür.  Amacı kazara motor açıkta çalıştırılırsa kullanıcıya bir hasar vermesin diye. Hani bazı yerlerde dişi fiş kullanılır ya o mantık. Arada mekanik eleman kullanılıp dişi hale getirilmesinin sebebi ise birşey o deliği doldurursa  motoru komple sökmeden temizlenebilir yapılması.

Tıbbi elektrikli sistemler direkt kan ve dokuların içinde çalıştığından içine birşey girmesin, içinden de işlem bölgesine birşey dökülmesin diye yalıtımlı yapılıyor.
3 faz sürüyorlar ve her iki yöne de dönebiliyor bazıları. Bir de elektriksel frenleme vardır.