Böyle bir çalışma yapılabilir mi ?

Başlatan rayman, 13 Ekim 2020, 22:58:18

rayman

250k potansiyometrem var.. Buda bir bobin sürüyor. Ancak bobin takılı değilken yada takıldıktan sonra çıkarılırken direnç değeri kısa devre olması lazım yani max. ayarda çalışmaması lazım.. Çümkü çalışmamda 250k potan max güç vermeye yarıyor.. Sonradan bobin takılınca devre arızalanıyor.. Haliyle bobin takılı değili iken yada direk çıkarılırken 250k kısa devre nasıl olabilir nasıl yapılabilir?

ilyas KAYA

Pek bisey anlamadım şema filan var mı?

rayman

Mesela bir tane bobinim var..
Bu bobin devre çalışırken sonradan takılınca devre yanabiliyor birden indklaenip akım çektiği için.
Haliyle bunu biri 250k max. potansı cihaz açıkken direnç değerini 250k yaptığını unutup bobini takınca yanmasın diye , bobin cihaza takılmadan cihaz açıldığında potans değeri 0 olması lazım. Ve diyelim ki cihaz başlangıçta çalıştı max.ta çalıştırıldı potans değeri 250k ya geldi , bu sayede bobin çıkarılırsa bile her türlü bobinsiz çalıştırılsa yada çalıştırıldıktan sonra bobin çıkarılsa mutlaka potans sıfıra getirilmeli otamatik nasıl yapılabilir bu ?

OG

bobinin akım/gerilim bileşenlerini yoklayarak (bobin varmı/yokmu sense)

veya
mekanik anahtarlama, mesela power jack'ların 3. ucu ile
https://www.picproje.org/index.php/topic,78214.msg598968.html#msg598968
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

rayman

Alıntı yapılan: OG - 13 Ekim 2020, 23:42:57bobinin akım/gerilim bileşenlerini yoklayarak (bobin varmı/yokmu sense)

veya
mekanik anahtarlama, mesela power jack'ların 3. ucu ile
https://www.picproje.org/index.php/topic,78214.msg598968.html#msg598968
Akım sense ile yaparsak , manuel potansiometreyi röle ile çektirip kısa devreyi açabilir miyiz? Mesela sürekli akım okuyan bir devre olacak transistörden ve akım çekmediği halde sürekli potansı röleyi kısa devre etmeli. Bobini takınca zaten sıfırda iken rölenin anahtarı potansı kısa devreden kurtaracak. AMa bu seferde  , potans 250k da açarken direk yüklenecek ozamanda olmaz ?

gogge

Pot hattına paralel sıfır dirençli bir hat kurarsın. Bu hatların ikisini de transistor ile mikrodenetleyici kullanarak sürersin. (geçen akıma göre mosfet de kullanabilirsin). Mikrodenetleyiciye ilk enerji verildiğinde pot transistörünü yalıtımda, paralel hattaki sıfır direnç transistörünü iletimde tutarsın. Böylelikle akım sıfır direnç üzerinden akar. İstediğin bir zaman gecikmesinden sonra durum değiştirirsin.

rayman

Alıntı yapılan: gogge - 13 Ekim 2020, 23:50:01Pot hattına paralel sıfır dirençli bir hat kurarsın. Bu hatların ikisini de transistor ile mikrodenetleyici kullanarak sürersin. (geçen akıma göre mosfet de kullanabilirsin). Mikrodenetleyiciye ilk enerji verildiğinde pot transistörünü yalıtımda, paralel hattaki sıfır direnç transistörünü iletimde tutarsın. Böylelikle akım sıfır direnç üzerinden akar. İstediğin bir zaman gecikmesinden sonra durum değiştirirsin.
Mikroişlemciye bunu yazabilir misin ? Yada yapabilir misin  ?

aliveli

potun önüne jumper koysanız olmuyor mu?

yas

250k olmazsa olmaz bir değer değilse ve mekanik pot olması şart değilse, dijital potlarda alternatif bir seçenek olabilir. MCP4013 gibi bir seçenekle çok rahat hatta butonlarla bile up/down yapılabilir. Fakat MCP4013 için tek kusur power-up olduğunda direnç skalasının orta değere gelmesi. İlk enerji verildiği anda dijital pot uçları kısa devre olup direnç değeri set edildikten sonra gecikme ile devre sokulabilir (röle yada alternatiflerle)

mufitsozen

Aptalca bir soru yoktur ve hiç kimse soru sormayı bırakana kadar aptal olmaz.

rayman

Alıntı yapılan: yas - 14 Ekim 2020, 01:46:55250k olmazsa olmaz bir değer değilse ve mekanik pot olması şart değilse, dijital potlarda alternatif bir seçenek olabilir. MCP4013 gibi bir seçenekle çok rahat hatta butonlarla bile up/down yapılabilir. Fakat MCP4013 için tek kusur power-up olduğunda direnç skalasının orta değere gelmesi. İlk enerji verildiği anda dijital pot uçları kısa devre olup direnç değeri set edildikten sonra gecikme ile devre sokulabilir (röle yada alternatiflerle)
Rotary pot ile düşündüm ama yine olmuyor sanırım.. Çalıştığı anda yüksek değer yada ortadaki değeri gösteriyorsa sıkıntı . Röle ile kısa devre etsek bile , bobin takılınca röle kontakları açınca yine orta değerden başlıyor olacak ozaman.

JOKERAS

Şema çizip olayı anlatsan şakkadanak anlaşılır durum.
Hiç bir şey anlamadım!

Bobini devre çalışırken Söküp Takmak ne demek?Niye?

rayman

Alıntı yapılan: JOKERAS - 14 Ekim 2020, 13:48:48Şema çizip olayı anlatsan şakkadanak anlaşılır durum.
Hiç bir şey anlamadım!

Bobini devre çalışırken Söküp Takmak ne demek?Niye?
Yorum yapanlar nasıl anladı acaba  ? Devrik cümle kurmuş olabilirim ama devreyi çizsem nasıl anlatacağım ki ? Bobin , ve pot var sadece. Bobin takılmadan asla pot değeri 250k olmamalı. Bobin devreye takılınca mutlaka pot değeri sıfır olmalı. Bobin devrede normal çalışırken , birden devreden yanlışlıkla ayrılırsa  pot değeri yine sıfır olmamalı. Maksat : Max.ta 250k pot değeri varken devreye birden bobin takılınca cihaz arızalanıyor.

M.Salim GÜLLÜCE

Soft start tekniğini geliştirmen faydalı olur sanırım.
Birde bobini check eden sensor ile POT un max tarafını açık devre yapabilirsin.
Sanırım bir voltaja bağlı olsa gerek. Mos ile yada statik röle ile pot beslemesini açıp kapatabilirsin.

ilyas KAYA

Şöyle olur ;bobine paralel olacak şekilde 20k lik bir direnç ekleyin. Devreyee  bobin baglandiginda direnc düşecektir. Bobin ayrıldığı anda 10k direnc okursunuz.
Eğer 10k lik direnc okunuyor ve potans sonda ise sistemi durdur yapılır.

Akim sensörü de olur basit bir opamp ve gerilim bölücü ile de bu direnc değeri okunabilir. Opto ile mcu ya da girebilirsiniz