Ekli devredeki U03 entegresi ne olabilir?

Başlatan ismail kaya, 29 Aralık 2020, 00:06:22

ismail kaya

Aşağıdaki Soft Start devresindeki U03 entegresi ne olabilir? Genelde 555 ile yapılıyor ama bacak bağlantıları tutmuyor.

M.Salim GÜLLÜCE

Özel tasarım bir çip.
2 adet ardışık timer içerir.
MCU olması da büyük ihtimal.

yas

@M.Salim GÜLLÜCE nin de dediğine katılıyorum. Şayet timer işlevi görecek bir IC olsaydı mutlaka C eleman olmalıydı diye düşünüyorum. Muhtemelen PIC12F675 gibi bir mcu olabilir.

sadogan

Besleme gerilimi 5v olması MCU olma ihtimalini yükseltiyor.

ipek

MCU olduğu kesin,zira hiç yan komponent yok,özel tasarım olabilir besleme ve gnd pin dizilimi Atmel yada Microchip ile uyuşmuyor.geçenlerde bir otomatik kahve makinası onardım,470nF kapasitör açık devre olmuş,ac kapasite 2 diyot bir elko hepsi bu kadar,altını çevirdim bir çin çipi,üstünüde kazımamış,hayret verici veri sayfasıda mevcut,iki adet timer var bir astable diğeri Oneshot ,aliexpress'e baktım yok..

JOKERAS

MCU olmayabilir.Watchdog Timer-Süpervisör entegreleri incelenebilinir.
MAX16136 ya ve türevlerine bir bakın.

z

Sen nasil bir TV tamircisisin? Nerden biliyosun bunlari?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.mikrostep.com

JOKERAS

Alıntı yapılan: z - 29 Aralık 2020, 15:26:25Sen nasil bir TV tamircisisin? Nerden biliyosun bunlari?
Niye z, bilemezmiyim?:) Bir çok devre tamir ettim eskiden beri.
Meraklı Köfteci hesabı devreleri incelerdim hep.
Tv deyip geçmemek gerekir.Bugün hali hazırda kullanılan bir çok yapı
yıllar evvel Tv'lerde kullanılıyordu ve bir çoğu oralardan esinlenerek günümüze uyarlandı.

Sozuak

Mesela çamaşır makinesi kontrol kartı aslında tvnin osilatör ile ses amp ve eski çat çat çevirmeli  tuner kontrol kartının evrimleşmişidir.

Şaka şaka aklıma geldi espri olsun diye yazdım alınma lütfen.

HexfeT

Şemaya bakınca iki röleyi bilmediğimiz (söylemediğiniz) bir mantıkla açıp kapatan bir yapı görülüyor. Görünmeyen kısımda bir ayrıntı yoksa burada soft startlık bir şey yok. Devrenin işleviyle ilgili bir bilgi de yok.

ipek

bu tip yapıları yüksek güçlü ses Amplifikatörleri kullanıyor,voltajı yada hoperlör'leri Bleeder direnci üzerinden kalkış yapıp röleler sonra bu dirençleri kısa devre eder,genelde hep bu devrelerde Termistör ile ısı alarmı girişi olur ama bu devre hepsi çıkış.acaip...

power20

Dış dünyadan sadece buton ve anahtar bilgisi geliyor, Zamanlamaya bağlı çalışıyor.

M.Salim GÜLLÜCE

Alıntı yapılan: HexfeT - 30 Aralık 2020, 01:21:00Şemaya bakınca iki röleyi bilmediğimiz (söylemediğiniz) bir mantıkla açıp kapatan bir yapı görülüyor. Görünmeyen kısımda bir ayrıntı yoksa burada soft startlık bir şey yok. Devrenin işleviyle ilgili bir bilgi de yok.

Devre hazır olarak Aliexpresste satılıyor.
Şema da oradan alıntı.
Soft start 1500 watt diye bağıra bağıra hemde
https://www.aliexpress.com/i/4000104047487.html

Şemasıda bu

JOKERAS

Alemsin Sozuak:)
Konu ile alakalı Destan yazmıştım Elektrik kesildi.

Tv'nin İcadı Dünyada devrim yapmış bir İcad.Tv olmasaydı Kameraya gerek kalmazdı.
Tv lerde  Yıllar evvel Kulanılan Katlar Son 20 Yıldır yaygınlaştı.
Masela Flayback,Buck,Boost vs besleme Topoljileri 30-35 yıl önce Tv'ler için Sıradan devrelerdi.
30 Yıl önceki Saba 3.9 Şase diye bir Tv vardı,Devresine 90Volt giriyor 145-150Volt olarak çıkıyordu.
Ama bu besleme öyle Satbil çalışıyorduki.Çünkü Horizantal sinyaline Senkron olarak çalışıyordu.
Görüntü veya Sesli sistemler en ufak bir hatayı kabul etmez.Çünkü her hata ya görülür yada duyulur.

Radio ve Tv Elektronikte çığır açan yapılardır bana göre.

Cd'yi icad Eden vatandaş, dikiz aynasına takmak için İcad etmedi mesela:)
Derdi Plak ve Manyetik Bantların kayıplarının verdiği bozulmaları en aza indirmekti.
Laser i kullandı.Bu kullanım, yeni fikirleri doğurdu.
Uydu Teknolojilerini,Videoları,Kameraları,Lcd,Led Tv teknolojilerini anlatmadım bile.
Bir El Kamerasının içindeki Elektronik ve Mekanik yapıyı imkanınız olursa inceleyin.
Micro boyutlarda Servo ve Step motorları mükemmel hassasiyetle kontrol eden Devreler
yapmışlar.Cep Telefon Kartları çok katmanlı ve çok karışıktır.Siz birde Yıllar evvel icad edilmiş
Bu Kameraların içine develerine Mekanik yapılarına bakın.

Mesela bugün çok kullanılan Ultrasonic Ses, 30 Yıl önce Tv Kumandasında kullanıldı.
Kumandaya basınca çok tiz 10Khz ayarında ıslık sesi veren bir yapıydı.
Çoook eski Vestel Multivision bir Tv'de Sistem kartı diye bir kart vardı,Mübalağsız söylüyorum,
60Pinli 25-30 adet Entegre vardı.Yaptığı neydi?Bilgisayar gibi Ekran içinde Ekran (PİP)Picture in Picture)
yapıyor,Resmi Donduruyor Slow Motion oynatabiliyordu vs.

Sonuç olarak Elektronik teknolojileri birbirlerinden esinlerek bu günlere geldi diye düşünüyorum.

JOKERAS

Bence Hexfet doğru söylüyor.Burada Soft Start yok.
Şebekeyi Zıplamatsın,Blok Kondansatörün kafasına Çekiç vurmasın diye yapılan devre.
İnrush Devresi.

İpek,e katılıyorum.Özellikle Yüksek güçlü Ses Amplifikatörlerinde olmazsa olmaz bir yapıdır bu.
Bu tür yapılarda olabilecek en küçük hata Felaketle sonuçlanabilir.
Bir Statik Elektrik,Distorsyon,Topraklama kaçakları vs Anfi veya Kolonların yanmasına sebep olabilir.
Bilmem Kaç Watt bir Ses Sinyalinin üzerine DC bindiğini,veya büyük genlikli bir gürültü olduğunu hayal edin.
Bunu Kulaklar anlamaz ama Devre bunu Şak diye dedekte edip yakalayabilir.

Eskiden Sony'nin çok kallavi bir Ev Anfisi belli belirsiz zamanlarda kapanıyor diye Tamire gelmişti.
Bu tip arızalar çok pistir Adamı deli eder,çünkü ne zaman su koyacağı belli olmaz.
Yaptım zannedersin 3 gün sonra geri gelir vs.Neyse Anfi Çalışıyor bir bakmışsnız kapanıyor.
Çalıştırıyorsunuz saatlerce sorunsuz çalışıyor.Bayağı bir uğraştan sonra Orasını burasını incelerken Pcb'yi Şaseye vidalayan vidanın biri çoook hafif gevşek ne varki bunda denebilir.Pcb'nin Vida noktası Halka şeklinde Lehim Padi.Dolayısı ile Anfinin Şasesine vidalarnak temas etmesi sağlanıyor.Ama işin ilginç yanı şu!..Pcb'nin Pad noktası zaten Şese.Gnd  alıyor yani?Nasıl olur böyle bir şey?
Pcb'nin Şaseye vidalanan Padini Şaseden ayırınca Ses bir an metalikleşiyor-Çatallaşıyor ve Anfi Tak Korumaya geçiyor.Bunun sebebinin ne olduğunu Anficiler anlatabilirler.Anfi ile uğraşanlara duyurulur:)

Bunu korumaya nasıl alıyor olabilir?İşte bu tip Entegre devrelerlerle.Çünkü bu tip entegreler bir kaç kontrolü aynı anda yapıyorlar.
Voltaj Ripilleri,Statik Elektrik,gürültü vs oluşunca bunu hata olarak algılayıp Sistemi Reset ediyorlar.

Ayrıca bu entegreler Hard Reset,Halt Reset işlemi içinde kullanılabilinir.
"Ne Halt ettin" deyimi buradan geliyor olabilir:)