Metal Dedektör Programı Yazmak Hakkında

Başlatan wtrk, 01 Ocak 2021, 10:43:58

wtrk

Arkadaşlar selamlar.
Hep merak ediyorum pic ile yada atmel farketmiyor , metal dedektörü için basitte olsa program nasıl yapılıyor. Mantığı nedir, tasarım aşamasında nelere dikkat ediliyor ?
Bu konuda detaylı bilgi verecek yada bir ders hazırlayacak ücretli - ücretsiz olabilir birileri varmı acaba ?
Piyasada dedektör çok elimde 20 tane var proje paylaşanları alıp yapıyorum ancak mantığını anlamak istiyorum. Başlık sarmak için osiloskop filan aldım bir yerlerden başlamak istiyorum artık.
Elimde analog çalışan potans ile ayarlanan birkaç cihaz var mesela, bunları ekranlı dijital cihazlara çevirmek istiyorum potans yerine buton ekleyeyim değişim ondan ekranda yapılsın, bir tane açıldığını kapandığını görebileceğim belki pil göstergesi olan ve seviyesini görebileceğim basit bir arayüz vs vs
Katkılarınızı bekliyorum
NoBody Can Stop Me!!!!!

sifirzero

Bende bir ara atastirdim ama pek yol kat edememisti. Önemli olan burada bobin hesaplamalari sonrasi islemci ile irtibatlandirma. Altin gumuş demir gibi ayirim yaptirmada. InsaAllah anlayan arkadaslar yardimci olurlar.
sifirzero.blogspot.com [email]sifirrzero@gmail.com[/email] iman hem nurdur hem kuvvettir

Evren KILIÇ

#2
Detektörlerin pek çok çeşidi var PI olanlar daha derinden algılama yapıyor bir manyetik alan oluşturup sonrasında hemen metal üzerinde indüklenen eddy akımının oluşturduğu manyetik alanı dinlemeye geçiyor ama bunlarda ayırım özelliği olmuyor sanırım. Ayırım yapanlar ise çift bobinli olanlar biri rx diğeri tx çalışıyor ve frekans kaymasına bakıyor ayrımı ise bu noktada belirliyor sanırım. o da manyetik ve demanyetik metalin frekansı yukarı yada aşağı kaydırması ile belirleniyor galiba örneğin değerli diye tabir edilen bakır, gümüş, alüminyum, altın gibi metaller frekansı yükseltiyor bu şekilde değerli değersiz belirlemesi yapılıyor. Veya faz kayması da olabilir bu tam emin değilim bu mantık ile düşünmek fikir verebilir.  elinizde cihazlar olduğunu söylemişsiniz scop ile sinyalleri izleyin bakalım nasıl tepkiler veriyorlar. Ama tam bir bela iş geçmişte bir kaç tane yapmıştım.
[email]evren1623@hotmail.com[/email]

rayman





10-12 senedir üzerinde çok sayıda deneme yapıp çalıştırdığım sattığım ve satıyor olduğum analog ve ayırımlı dedektörler var.. Bunlar çoğu forumlardan kazandırılmış üzerinde çoğu kişinin emeği olan dedektörlerdir..
VLF-BFO-İB-PULSE VE PULSE-İB dedektör sınıfları vardır.. Hepsini anlatmadan yapılacak dedektör pulse yada pulse-ib dir. Yani pulse ib vlf dedektörün power mosfetlerle yapılmış ve kuvvetlendirilmiş olmasıdır ama çoğu yerde araştırmama rağmen döküman bulamadım. Buna göre pulse dedektör kalıyor. Pulse dedektörlerde  frekans çok önemlidir. Her yerde çalışmaz. 90hz ve 500hz arasında frekans aralığında çalışmalı yoksa enterferans oluyor şehir şebekesi salınımı başlığa gelerek rezonansa geliyor vede bozuyor.. Aslında pwm sinyali mosfeti tetikliyor burada bobinden gönderilen sinyal metala çarpınca faz kayması oluyor yani geri yansıma bununla metalin sönüm eğrisine göre metal analizi yapılılyıor. Peki neden metal dedektörlerde tam metal ayırımı yapılamıyor onu anlatalım : Mesela elinde 40 lık başlık var.. Bu başlık frekansı 90hz diyelim . Çünkü frekans düştükçe cihaz sağırlaşır ve minerale hatta daha derine cihazın tepkimesi yavaşlar ve öyle ilerler.. Buda maalesef şehir şebekesinden etkilenir ve uzak arazide bu frekans kullanılır. Diyelim ki tek para 40cm den toprak altında çekti. Ama cihaz buna artık en yüksek mesafede tepki veriyor. Yani paraya darbe indüksiyonu geldi madenin üzerinde fuko akımı oluştu bu geri yansıdı ve sen bunu sönüm eğrisine bakacaksın ki sönüm eğrisinde örneğin demir 6.2 volt değer gösterdi ve faz kaydı .. Ama mesela altına ötecek bunu biraz daha yakınlaştırman lazım çünkü altının atomik yapıları aralıklı olduğu için manyetik alan tam altının üzerinde fuko akımı oluşturamıyor o yüzden cihazı yaklaştırıp daha güçlü sinyal yollaman lazım. Buda diyelim ki para ile altın arası 20cm zaten daha fazla geçemez.. Bu nedenle demir ve altın arasındaş oran yarı yarıya indi mesafe ve bu mesafeler dedektörün en uç noktasında verdiği tepkiler yani sönüm eğrisinde değişiklik oldu olacak arasında bir kararda.. Ve metali bulduğun ilk tepkimedeki hız aşırı yüksek olmalı. 12 bit adc kullansan yine yok . Fpga kullansan belki . Çünkü ilk andaki metal tepkine o hızlarda anlık tepki verip işlemcinin okuması lazım. Çok yüksek hızlı RAİL TO RAİL opamp  kullandık anlık gerilim değişimlerinde ki opampın en ufak gerilim değişikliği ''mv.^^ cinsinden ve opampın çıkışı 5 volt olsun ki işlemci okusun yine ilk andaki tepkimeye hızı yetmiyor ve değilim değilikli okunamadığından ayırım yapılamıyor sağlıklı.. Şimdi yukarda ALMAN malı dedektör var. Çok aşırı stabil. Bu dedektörlerde en büyük sorun parazit. Çoğu mühendis bunun parazitinin neden olduğunu vede nasıl yok edileceğini çözemedi. Oysaki bu şemada gördüğünüz gibi bobin pwm tarafından sürülünce bobinde yüksek ters emk şaseye geri gelerek devrede gürültü oluşturuyor. Her yere optocuplör konulmasının  sebebi bu ve çok stabil çalışıyor. Anlayacağınız bu dedektörü çok yapmak istedim ama yazılım bilgim biraz zayıf yapamadım. Eğer yapılırsa inanılmaz harika dedektör olabilir.

wtrk

Alıntı yapılan: Evren KILIÇ - 01 Ocak 2021, 12:50:36Detektörlerin pek çok çeşidi var PI olanlar daha derinden algılama yapıyor bir manyetik alan oluşturup sonrasında hemen metal üzerinde indüklenen eddy akımının oluşturduğu manyetik alanı dinlemeye geçiyor ama bunlarda ayırım özelliği olmuyor sanırım. Ayırım yapanlar ise çift bobinli olanlar biri rx diğeri tx çalışıyor ve frekans kaymasına bakıyor ayrımı ise bu noktada belirliyor sanırım. o da manyetik ve demanyetik metalin frekansı yukarı yada aşağı kaydırması ile belirleniyor galiba örneğin değerli diye tabir edilen bakır, gümüş, alüminyum, altın gibi metaller frekansı yükseltiyor bu şekilde değerli değersiz belirlemesi yapılıyor. Veya faz kayması da olabilir bu tam emin değilim bu mantık ile düşünmek fikir verebilir.  elinizde cihazlar olduğunu söylemişsiniz scop ile sinyalleri izleyin bakalım nasıl tepkiler veriyorlar. Ama tam bir bela iş geçmişte bir kaç tane yapmıştım.

Hocam PI-VLF yada IB farketmez temel olarak çalışma frekans aralığı değişiyor birde ayrım olayı var. Ben mesela Fortune M3 diye bir detektör yaptım IB sınıfında adam diyorki bunun başlığı tx 9.750hz rx 8100 hz diyor. Buna göre başlık sarıp sıfırlama yapıp sonra epoksi ile başlığı dondurup kullanıyoruz. Masaüstünde 1TL'yi 60cm'de algılarken toprağa girince 40'cm'e düşüyor mesafe, bizde mesafeyi artırmak için litz teliymiş, bilmem  ne kablosu gibi kablolarla çeşitli başlıklar deniyoruz.
Neden mesela aynı işi yapan cihazın birisi 5500hz'de çalışırken diğerleri 8000-9800hz aralığında çalışıyor. Mantık tam olarak nedir, gibi soruların cevabını arıyorum.
NoBody Can Stop Me!!!!!

wtrk

Alıntı yapılan: rayman - 01 Ocak 2021, 13:10:00


10-12 senedir üzerinde çok sayıda deneme yapıp çalıştırdığım sattığım ve satıyor olduğum analog ve ayırımlı dedektörler var.. Bunlar çoğu forumlardan kazandırılmış üzerinde çoğu kişinin emeği olan dedektörlerdir..
VLF-BFO-İB-PULSE VE PULSE-İB dedektör sınıfları vardır.. Hepsini anlatmadan yapılacak dedektör pulse yada pulse-ib dir. Yani pulse ib vlf dedektörün power mosfetlerle yapılmış ve kuvvetlendirilmiş olmasıdır ama çoğu yerde araştırmama rağmen döküman bulamadım. Buna göre pulse dedektör kalıyor. Pulse dedektörlerde  frekans çok önemlidir. Her yerde çalışmaz. 90hz ve 500hz arasında frekans aralığında çalışmalı yoksa enterferans oluyor şehir şebekesi salınımı başlığa gelerek rezonansa geliyor vede bozuyor.. Aslında pwm sinyali mosfeti tetikliyor burada bobinden gönderilen sinyal metala çarpınca faz kayması oluyor yani geri yansıma bununla metalin sönüm eğrisine göre metal analizi yapılılyıor. Peki neden metal dedektörlerde tam metal ayırımı yapılamıyor onu anlatalım : Mesela elinde 40 lık başlık var.. Bu başlık frekansı 90hz diyelim . Çünkü frekans düştükçe cihaz sağırlaşır ve minerale hatta daha derine cihazın tepkimesi yavaşlar ve öyle ilerler.. Buda maalesef şehir şebekesinden etkilenir ve uzak arazide bu frekans kullanılır. Diyelim ki tek para 40cm den toprak altında çekti. Ama cihaz buna artık en yüksek mesafede tepki veriyor. Yani paraya darbe indüksiyonu geldi madenin üzerinde fuko akımı oluştu bu geri yansıdı ve sen bunu sönüm eğrisine bakacaksın ki sönüm eğrisinde örneğin demir 6.2 volt değer gösterdi ve faz kaydı .. Ama mesela altına ötecek bunu biraz daha yakınlaştırman lazım çünkü altının atomik yapıları aralıklı olduğu için manyetik alan tam altının üzerinde fuko akımı oluşturamıyor o yüzden cihazı yaklaştırıp daha güçlü sinyal yollaman lazım. Buda diyelim ki para ile altın arası 20cm zaten daha fazla geçemez.. Bu nedenle demir ve altın arasındaş oran yarı yarıya indi mesafe ve bu mesafeler dedektörün en uç noktasında verdiği tepkiler yani sönüm eğrisinde değişiklik oldu olacak arasında bir kararda.. Ve metali bulduğun ilk tepkimedeki hız aşırı yüksek olmalı. 12 bit adc kullansan yine yok . Fpga kullansan belki . Çünkü ilk andaki metal tepkine o hızlarda anlık tepki verip işlemcinin okuması lazım. Çok yüksek hızlı RAİL TO RAİL opamp  kullandık anlık gerilim değişimlerinde ki opampın en ufak gerilim değişikliği ''mv.^^ cinsinden ve opampın çıkışı 5 volt olsun ki işlemci okusun yine ilk andaki tepkimeye hızı yetmiyor ve değilim değilikli okunamadığından ayırım yapılamıyor sağlıklı.. Şimdi yukarda ALMAN malı dedektör var. Çok aşırı stabil. Bu dedektörlerde en büyük sorun parazit. Çoğu mühendis bunun parazitinin neden olduğunu vede nasıl yok edileceğini çözemedi. Oysaki bu şemada gördüğünüz gibi bobin pwm tarafından sürülünce bobinde yüksek ters emk şaseye geri gelerek devrede gürültü oluşturuyor. Her yere optocuplör konulmasının  sebebi bu ve çok stabil çalışıyor. Anlayacağınız bu dedektörü çok yapmak istedim ama yazılım bilgim biraz zayıf yapamadım. Eğer yapılırsa inanılmaz harika dedektör olabilir.

Teknik olarak çok hakim değilim kardeşim, hazır devreleri alıyorum,topluyorum başlık bilgisine göre balığı sarıp kullanıyorum. Bunu istemiyorum açıkcası, basitte olsa kendim tasarlayıp yazılımını yapıp kullanmak istiyorum.
PI ve IB sınıfı cihaz üreten yerli firmadaki bir arkadaşa bu cihaz kayaya ötüyor dediğimde kaya örneğini yolla keseyim diyor ötmesini, yani dedektörlerde sıkıntı daha çok mineral ve kayalara ötmesi özellikle VLF ve IB cihazların ancak bunlarda dediğim gibi kesilebiliyor.
Bir yerlerden yavaş yavaş başlayıp hobi amaçlı geliştirmek istiyorum.
Aslında geotech forumda PICKINI v4 açık kaynak yazılımı ile verildi ama , temelde nereden nasıl başlayacağımız, tasarımı neye göre yaptığımızı merak ediyorum.

Belki bir konu açılıp yada bu konu üzerinden bir şema çizerek, şemada hangi elemanı ne için kullandık, kullanmasak ne olurdu, vs gibi temelden başlayıp sonuna kadar gitmek lazım.
NoBody Can Stop Me!!!!!