Motor ve Rezistans arasında yük farkı varmı ?

Başlatan ACM, 21 Şubat 2021, 16:34:37

ACM

  Tekrar Merhaba

  Yaptığım dimmer devresine 6cm fan ve onun 1.5 katı kadar kanallı suğutucu kullanıyorum , buna rağmen 4000 watt gücü anca verebiliyor.

   Piyasada 4000 watt diye satılan çin mali dimmerler var , bunların 4000 watt verebilmesi mümkün değil (rezistans için) netekim birtane aldım  , 10 dakika dayanamadı.

  Bu dimmerler için motor hız kontrol ibaresi var , 4000 watt motorda kullanıldığında verebiliyor olabilirmi. Eğer öyle ise motor ve rezistans aynı gücü çekmiyor olması lazım.

  Bilgilendirirseniz memnun olurum , şimdiden teşekkürler.


z

Motor bosta iken enduktife cok yakin bir yuktur. Yuklendikce rezistife kayar.
Yani ayarli bir bobin ve ona seri bagli bir direnc gibi dusunebilirsin.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

ACM

#2
Alıntı yapılan: z - 21 Şubat 2021, 16:40:52Motor bosta iken enduktife cok yakin bir yuktur. Yuklendikce rezistife kayar.
Yani ayarli bir bobin ve ona seri bagli bir direnc gibi dusunebilirsin.



  Z hocam motorlarda anlık olarak akımı çok çekme veya az çekme diye birşey olabilirmi. Mıknatıs ve bobinin birbirlerine yaklaşma ve uzaklaşma durumlarında değişen akım diye birşey olma ihtimali varmı. Eğer varsa rezistans gibi direkt akımı çekmeyebilirmi ? Biraz hayal ürünüde olabilir bu fikir hocam kusura bakmayın ,karışık oldu.



tunayk

Konuyla ilintili olduğu için ekleme yapayım.  3Fazlı bir jeneratörü anma gücüne uygun Şönt Reaktör ile yüklediğimizde, jeneratörden beklediğimiz akımı çekiyoruz ancak sanki yük yokmuşçasına rahat çalışıyor. Aynı jeneratöre, şönt reaktör ile aynı güçte saf rezistif yükleme yaptığımızda, jeneratör perişan oluyor. Sanki aşırı yüklenmiş gibi bağırıyor, kara durman atıyor :) halbuki aynı akımı çekiyoruz.  Nedeni ne olaki?

OG

Cos fi 1 iken (tam 1 olamaz)
akım varken, voltaj yok,
voltaj varken, akım yok

yani güç yok.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

ACM

  OG hocam sizinkisi yukardan "Aklını Kullaaan" diye seslenişe benziyor , aklımızı kullanabilseydik aç kalmazdık zati.

  Biraz daha hatta daha fazla açıklayıcı olsakmı acaba..

Sozuak

Calistigim bir firmada cok guzel bir ac guc kaynagi vardi. 0-300 V ve 50-400 hertz arasi ayarlanabiliyordu. Uzerinde de cos fi metre ile akim gostergeleri vardi. Motoru bagladim ve yol verdim. Motoru elimle zorlamaya basladim cos fi 1 den dusuktu ve motoru yukledikce daha dustu buna mukabil akim da cok artti. Su anda sayisal degerleri tam hatirlayamiyorum ama guzel bir deney olmustu.

ACM

 Tunayk sizin sorunuzla benimkisi aynı gibi.

  Sozuak hocam çok anlaşılır ve yalın bir örnek vermişsiniz. , teşekkürler ,  "Yük arttıkca akımda artar". Benim sorum biraz farklı sanırım.

  Çok yalın olarak sorayım. Ben 4000 watt ısıtıcıyı takarak yaktığım dimmeri eğer 4000 watt ac motor ile çalıştırsaydım yine aynı ölçüde yanacakmıydı ?. Motorun akımı  mikrosaniyelerle bir yükseliyor bir düşüyor olma ihtimali varmı. Bana cevap evet gibi geliyor çünki bu kadar imalatcının hemen hepsi yalan reklam yapmaz. 4000 watt hız kontrol dimmeri demez.

  Motor akımını probla izlemiş bir arkadaş akım çizgisinin düzmü yoksa iniş çıkışlımı bilgisini paylaşsa süper olurdu

  600 watt matkabı düşük akımlı bir triak ile tam güçte çalıştıracağım , 600 watt bir rezistans ayarlayıp birde onu deneyeceğim. Triakın aynı ölçüde ısınıp ısınmadıpına bakacağım termometre ile.

z

Alıntı yapılan: OG - 21 Şubat 2021, 21:33:31Cos fi 1 iken (tam 1 olamaz)
akım varken, voltaj yok,
voltaj varken, akım yok
yani güç yok.


Bu sadece 0, pi/2, pi, 3pi/2 açılarında ki durum.

Halbuki bu açılar arasında kalan bölgelerde gücün pozitif ve negatif olduğu durumlar sözkonusu.
Bununla ilgili açıklamayı aşağıdaki alıntının altına yazayım.

Alıntı yapılan: tunayk - 21 Şubat 2021, 18:22:08Konuyla ilintili olduğu için ekleme yapayım.  3Fazlı bir jeneratörü anma gücüne uygun Şönt Reaktör ile yüklediğimizde, jeneratörden beklediğimiz akımı çekiyoruz ancak sanki yük yokmuşçasına rahat çalışıyor. Aynı jeneratöre, şönt reaktör ile aynı güçte saf rezistif yükleme yaptığımızda, jeneratör perişan oluyor. Sanki aşırı yüklenmiş gibi bağırıyor, kara durman atıyor :) halbuki aynı akımı çekiyoruz.  Nedeni ne olaki?

Ne demiştik bazı bölgelerde güç pozitif bazı bölgelerde ise güç negatif. Bu ne anlama gelir?

Şebekeyi bir havuz, tüketiciyi de diğer havuz olarak düşünelim. Güç 1 birim pozitif ise yani tüketici su istiyorsa şebekeden bir kova alınır ve tüketicinin havuzuna dökülür. Böylece üretici su satmış olur.

Güç 1 birim negatif olduğunda bu kez tüketicinin elinde 1 kova su vardır ve bunu üreticiye vermek ister. Bu durumda tüketicinin havuzundan 1 kova su alınır ve üreticinin havuzuna dökülür.

1 birim güç alıp biraz sonra da  gerisin geriye şebekeye 1 birim güç vermek aslında hiç bir güç almamak demektir.

Fakat jenaratördeki duruma bakalım.

Alternatörden omik güç çektiğin sürece jenaratör motoru da depodan mazot çeker ve yakar. Reaktif güç çektiğinde pozitif güç çekerken gene mazotu harcarsın. Fakat tüketici sana güç iade ettiğinde yanı negatif güç çektiğinde yanmış mazot gazlarını gerisin geriye depoya mazot olara yollayamazsın.

Negatif enerji diliminde jenaratör dönmek istediği devir sayısının üstünde dönmek ister. Fakat dizel motorda bu imkansızdır. Motor freni olur yakıt tüketini düşer.

Sonuçta elektriksel enerji geri iade olsa bile rezistif yukle tam yuklenmis gucun yarisindan biraz daha az kadar yakiti gene tuketilir. (negatif peryodda rolanti devrinde yakit tuketimi duser)  Tabiki bu olaylar sonucu yakit tuketimi dizel motorda  20ms lik peryodda izlenemez ve ortalamada gozlenir.

Rezistif yukte her daim jenarator motoru yuklenecegi icin  yakiti tam harcar.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

ACM

  Z hocam çok açıklayıcı anlaşılır olmuş , bir beğeniyle yeterli gelmeyecek kadar iyi , çok işime yaradı.Herrekadar jenaratör üzerinden gitsende ben cevabımı çıkardım , zihnin herdaim açık olsun , teşekkürler sayın hocam.