manyetik bant

Başlatan Jamesbond79, 16 Mart 2021, 00:09:53

Jamesbond79

endüstride kullanılan manyetik bantları kullanarak manyetik bant takibi yapan bir robot yapmak istiyorum. manyetik bant satın alacağım firma ve bu bantı nasıl mikrodenetleyici ile okutabilirim. Konuda bir bilgim yok bir yada birden fazla hal sensör kullanabilir miyim. Dc motor kullanacağım motorların içindeki mıknatıslardan etkilenmemesi gerektiğini düşümdüm bana konu ile ilgili yardımcı olucak var mı? daha önce cizgi izleyen yapmıştım. acaba birden fazla hal sensör ile pid kullanarak manyetik bantta hızlıca ilerlemesini sağlayabilir miyim.

Tagli

Endüstriyel manyetik bantlar hassas doğrusal konum ölçümü için kullanılıyorlar ve epey pahalılar. Ben kutup genişliği 2 mm ve 5 mm olan modellerine denk geldim ve ikisini de kullandım.

Türkiye'de bu manyetik bantları satan bir firma vardı, oradan temin etmiştim. Firmanın adı Atek Sensör ya da Alfa Sanayi. İkisi aynı firma, isim değişikliği olmuş galiba ama hangisi eski hangisi yeni isimdi hatırlamıyorum. İşin ilginci iki isimle de web sitesi var. Şerit anladığım kadarıyla kendi üretimleri değil, çünkü üzerinde Balluff yazıyor.

Bantları okuyan endüstriyel sensörler sanırım bir çift hall-effect sensör kullanıp bunu bir çeşit işlemden geçirerek kutup genişliği kadar bir alanda mutlak konum okuyorlar. Elbette bu sadece 2 veya 5 mm demek. Ancak bu cihazlar zaten bunu da işleyip quadrature encoder gibi artımlı bir çıkış veriyor, yani aslında mesafe sınırı yok. Tahmin edilebileceği gibi bunlar da epey pahalı cihazlar. Zamanında içini açıp incelemek için bir tane almıştık bir arkadaşla birlikte. Epey de para vermiştik, 600 TL falan idi (yılı hatırlamıyorum, 2016 falan olabilir). Sonu hüsran oldu. İçine bir çeşit plastik (veya her ne haltsa) döküm yapılmış. Parçalamak için saatlerce uğraştık. Sonunda içindeki devre falan da parçalandı, para da boşa gitti...

Alternatif olarak bu bantları okumak için tasarlanmış hazır çipler var. En bilinen firma AMS. Ben AS5311'i kullanmıştım. Kullandığım bir diğer çip ise KMA36 kod adı ile bilinen çip. Başka markaların başka çipleri de var. Fiyatları kabaca $10 civarında. Elbette bunları mekanik bir tasarıma dahil etmek için basit de olsa bir break-out kartı yapmak lazım.

Ama dediğim gibi, bu bantlar mikrometre hassasiyetinde konum ölçümü için kullanılıyor. Eğer çizgi izleyen robot gibi bant izleyen robot yapmak istiyorsan bunlar hem işini görmeyecekler hem de zaten çok pahalıya gelecekler. Öyle sanıyorum ki ölçüm amacıyla kullanılmayan niteliksiz manyetik bantlar da var ve eminim çok daha ucuzdurlar. Robotunun ucuna birkaç hall-effect sensör koyarsan bunların alanlarını muhtemelen yakalayabilirsin. Çok yakınına koymadığın sürece motorlardan etkileneceklerini sanmıyorum. Bu arada yukarıda bahsettiğim AS5311 gibi çiplerin şeridi algılaması için şeride 0.5 mm mesafesine kadar yaklaşmaları gerekiyor.
Gökçe Tağlıoğlu

ilyas KAYA

Böyle bir iş gelse aklıma ilk mouse gelirdi herhalde  :) epey hizli hassas ölçümler yapıyor.

Jamesbond79

verdiğiniz bilgiler için tşk ederim hall effect sensör ile bant takibi yapmak daha ağır bastı endüstriyel sensörlerin fiyatları çok yüksek olunca . Bu manyetik bantların özellikleri nedir? Ne çeşit hall effect sensör kullanmalıyım...

tacettin

Teknofest in SANAYİDE DİJİTAL TEKNOLOJİLER adlı yarışmasında da bu tür manyetik bant takibi yapan robot yapılması isteniyor.
https://www.teknofest.org/upload/diger/10_Dijital_Teknolojiler_Yarismasi_Nihai_Şartnamesi_26_02_2021.pdf

argeman

Tagli yazınca aklıma geldi, 10 yıl kadar önce galvo lazer yapımında kullanmak üzere pozisyonlama amacıyla sensör arayışına girmiştim ve as5311 i araştırırken buldum, Avusturya firmasıydı, sitesinde sample kelimesini görünce 1 adet istemiştim ve 4. günde kargoyla gelmişti hem de 5 adet, tekrar mail gönderdim manyetik şeriti(fotodaki siyah şerit) bulamıyorum diye ve tekrar onuda gönderdiler yine 3-4 günde gelmişti, bir kumpas bile yapılabilir çözünürlüğe sahipti, sanırım 12 bit idi, hala saklarım.


fmyilmazz

merhaba, istediğiniz robottan geçen yıl 3 adet yapmıştım. 500kg taşıma 2ton çekme gücü vardı. manyetik band yerine ince metal şerit çekmiştim favrikaya. güzelde olmuştu ancak bazen yerdeki metal bi parça aracın sensörüne takılıp kafasına göre gitmesine sebep oluyordu. bence bu iş özel manyetik bandlardan tercih edebilirsiniz. roboteq diye bir marka var. onun manyetik sensörünü ve bandını alıp deneme yapmıştım. bandın 50 metresi yüz euro civarlarındaydı. bende ucuzlatmak için buzdolabı magneti kestirmiştim ancak sensör okumamıştı. magnetçiye sorduğumda içine özel manyetik alan yüklemişler gibi birşey demişti.

Jamesbond79

yanıtlar için teşekkür ederim bu manyetik bant temin edeceğim firma var mı? Ayrıca bana bant takibi için sensör lazım bahsi geçen firmalarda bu tarz bir ürün olmadığını öğrenmiş bulunmaktayım

Tagli

İlk mesajımda yazmıştım, uzun olduğu için gözden kaçmış sanırım. Tekrar yazayım:

Manyetik bantları Türkiye'de Atek Sensör veya Alfa Sanayi isimli firmadan temin edebilirsin. İkisi de aynı firma, biri yeni biri eski ismi ama hangisi yeni hangisi eski bilmiyorum. Belki başka firmalar da vardır ama benim bildiğim bu.

Çipleri Türkiye'de bulamadım. Mouser ve Digikey gibi sitelerde var. Türkiye distribütörleri ile iletişime geçerek temin edebilirsin bunları.
Gökçe Tağlıoğlu

Cemre.

Renishaw firmasının benzer ürünleri mevcut. İncelenebilir. Türkiye'de ofisi olan bir firma.

atomx

OTKON firması ile görüşebilirsiniz. Roboteq firmasının ürünlerinin distribütörlüğünü üstlenmektedir. Sensör ve bant temin edebilirsiniz.
Hüseyin TECER

Andromeda

.. manyetik bant dediğiniz kaset bandı gibi birşey mi?
" Tanrı, iradesini hakim kılmak için yeryüzündeki iyi insanları kullanır, yeryüzündeki kötü insanlar ise kendi iradelerini hakim kılmak için Tanrı'yı kullanırlar." ..." Tanrı'dan mesaj gelmiyor, biz Tanrı'ya mesaj gönderiyoruz"

Tagli

#12
Hayır, kaset bandı ile benzerliği yok. 2-3 mm et kalınlığı var. İçe/dışa hafifçe esneyip bükülebiliyor. Sağa/sola bükmek mümkün değil. Doğrusal olarak yapıştırılıp kullanılmak üzere tasarlanmış. Yukarıda @argeman fotoğrafını paylaşmış zaten.

Bu arada, aslında bunun sağa/sola bükülmediğini düşünecek olursak, bir mobil robotun takip edebileceği bir hattı bu bantla oluşturmak pek mümkün değil. Zaten pahalı bir ürün, bu iş için uygun değil.
Gökçe Tağlıoğlu

ipek

bir belgeselde seyretmiştim.yerin biraz altında görülmeyecek şekilde kablolar döşeli tren rayı gibi aralık ile ..bunlardaki sinyal artık ne ise .birindeki sinyal ile diğerindeki aynı frekans olmasına rağmen 90 derece faz farkı var ve konveyör iki adet minik yönlü anteni ile ,video boyutundan örnek gerekirse 10...25 santim yüksekte antenler,konveyor hiç sapmadan hedefine varıyordu.. o kadar anlattı ama görünmeyen teli hiç göstermediler. sadece izleme (Tracking ) frekansının uluslar arası standartlarda olduğunu ifade ediyordu.

not B_osch marka sıva altı demir , su borusu ,elektrik kablosu bulan bir aletim var.en fazla 2 santim hata yapıyor,boru kalın ise yarım santime düşüyor hata payı,meraktan açtım içini PCB'ye basılmış sipiral bir bobin var..

Andromeda

.. biraz amatörce olacak ama kaset bandı kullanarak bant izleyen robot yapılamaz mı..  :)

yazma okuma hızı ne olur bilmem tabi.. oyuncak gibi birşey olur ama..
" Tanrı, iradesini hakim kılmak için yeryüzündeki iyi insanları kullanır, yeryüzündeki kötü insanlar ise kendi iradelerini hakim kılmak için Tanrı'yı kullanırlar." ..." Tanrı'dan mesaj gelmiyor, biz Tanrı'ya mesaj gönderiyoruz"