Orta uçlu trafonun GND'si hakkında

Başlatan ziyaretci, 27 Nisan 2021, 21:32:17

ziyaretci

Herkese iyi akşamlar, umarım iyisinizdir.

Orta uçlu trafonun 0 Volt'u ile farklı bir trafonun doğrultulmuş GND'sinin birleştirilmesi sıkıntı yaratır mı?

Ya da uygulamalarınızda bu şekilde bir kullanımda sıkıntı yaşadınız mı?


Demek istediğim;





z

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

ferdem

#2
Bu tarz sorulara temkinli yaklaşıyorum. Örneğin kaliteli bir markanın güç kaynağının izoleli çıkışının bir terminali ile "earth ground" dediğimiz toprak arasında gerilim oluyor, tamam şok etkisi yok ama hafif hissettiriyor. Sebebi nedir? Sistemin şemasını ideal komponentlerle çizecek olsaydık hafif çarpılma hissi veren terminaller arasında gerilim olmaz diyebilirdik ama pratikte var. Bir şekilde trafodaki parazitik elemanlar üzerinden geliyor olabilir (trafo yeterli izolasyonu sağlayamıyor olabilir), halen bu tarz problemlerin sebeplerini bilmiyorum.

Soruyu tersten sorup şöyle bir soru sorulabilir: V2 ve V3 kaynakları nasıl olursa bu bağlantıda problem olur? Trafoların ideal olmaması, trafolar arasında AC veya DC gerilim farkı olması... Sorun çıkaran bir konfigürasyon düşünülebilir mi?

Sorunuza bir cevap verecek olursak: V2 ile V3 tamamen izole ise bir problem olmamalı ancak V2 ile V3 arasında bir gerilim varsa problem olabilir. V2 ile V3 arasında gerilim olabilmesi için bu kaynakların bir şekilde ortak referansa sahip olmaları gerekir. (Bunun illa da direkt bağlantı olması gerekmez. Beylik bir laf ama(!): Sistemlerde "stray" kapasiteler üzerinden "common mode" akımlar oluşabiliyor. EMC testlerinde türlü konfigürasyonlar olması bu tarz soruların çok kolay olmayabileceğinden haber veriyor aslında.)
Eğer DC gerilim farkı varsa trafolar DC geçirmeyeceği için problem olmayacaktır ancak trafolardan geçebilecek bir frekansta AC gerilim farkı varsa bağlantı yapmak istediğiniz terminaller arasında bu farka dair bir şeyler görmeniz lazım.