MCU Reset Pini Ters Diyot?

Başlatan AXI__, 19 Mayıs 2021, 20:49:00

AXI__




Hayırlı akşamlar.
İşlemcinin Reset pinine bağlanan tesr diyotun amacı nedir?
Yani 100nF kondansatörün hızlı deşarjı olduğunu düşünüyorum ama öyleyse bile bu neden gerekli anlamadım.

HexfeT

#1
Reset için kullanılan RC devresi ilk besleme geldiğinde MCU nun besleme voltajı kararlı hale geldikten sonra start alması için belli bir gecikme sağlıyor. Aniden kesilip geri gelen besleme durumunda MCU nun resetlenmesi ve başlangıçtaki gibi gecikme sağlanabilmesi için kapasitörün hızlıca boşaltılmış olması gerekli.

AXI__

Anladım çok teşekürler.
Ben daha önce resep binini resimdeki 33k yerine 1k ile pull up yapıp yine resimdeki gibi 100nf ı kullanıyordum diyot ve resimdeki 1k yı kullanmıyordum. Ve 1k pull up tercih etme sebebim ortam gürültülerinden özelliklede 220V endüftif kontaktör gibi devrelerdeki resetlenmelere reset pininin sebep olma kuşkusundandı.
Özellikle bu tarz devrelerde reset pini için nasıl ve hangi değerlerde bir yapı tercih etmeliyim?
Resimde 2. 1k lık direnç neden kullanılmış?
Birde ayrıca reset pini için özel chipler gördüm. Belirli voltaj aralığında işlemciyi uyandıran özel chipler. Reset pini konusunu bu kadar önemli kılan etmenler neler? Ve hangi durumlarda bu chipler kullanılıyor?

ilyas KAYA

Reset pinine bi tek benim mi ihtiyacım olmuyor  :) ben niye hiç kullanmıyorum. Hep iptal ediyorum mcrl pinini.

Reset pinini kim nerede neden kullanıyor cidden merak ediyorum?

tekosis

Okulda robot devreleri filan yaparken koyarım ki robot zıvanadan çıkınca müdahele edebileyim Yada bir tasarım geliştirme aşamasındayken testleri yapabilmek için eklerim. Ama bitmiş tasarımlarda gerek görmüyorum ki özellikle pcb de yer sorunu varsa koymam.
İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir, sen kendin bilmezsin, bu nice okumaktır.

AXI__

Alıntı yapılan: ilyas KAYA - 19 Mayıs 2021, 22:54:51Reset pinine bi tek benim mi ihtiyacım olmuyor  :) ben niye hiç kullanmıyorum. Hep iptal ediyorum mcrl pinini.

Reset pinini kim nerede neden kullanıyor cidden merak ediyorum?
STM ve Nuvoton kullandığım içlemcilerde program yüklemek için reset pinini kullanıyor. Bu sebeple ben kartlarımda reset pinini ayrı bir görev yapabiliyorsa bile sadece reset olarak kullanıp rc yapıyı uyguluyorum.
Ama yukarıda @HexfeT 'inde söylediği gibi çok daha farklı kritik kullnım amaçları var galiba. Bende bunları merak ediyorum.
Ve genelde kullanılmayan yada basitçe pull up direncini çekip geçilen bu pin için en doğru tasarıma bilgisine sahip olmak istiyorum

z

#6
MCU gerilimi kesilip hemen geri verildiginde reset kapasitoru, buyuk degerli resetleme direnci uzerinden hemen desarj olamayacagi icin reset islemi gerceklesmez. O diyod sayesinde resetleme kapasitorundeki gerilim, besleme gerilimi dustukce beslemeye dogru hizlica duser. Enerji tekrar verildiginde cipin resetlenebilme ihtimali artar.

Fakat besleme hattina gereksiz buyuk kapasitorler baglanmis ise o diyod olsa bile gene resetleme gerceklesemez. Cunku besleme gerilimi, elektrik kesilip gerisin geri gelmesinde reset voltaj degerine hatta 0.7v altina kadar dusmus olmalidir.

Fakat cogu islemcide reset pininde de diger I/O pinlerdeki gibi zaten icten VDD ve VSS ye diyod var. Yani koymasaniz da olur. Emin olmak icin cipin dokumanina bakmalisiniz. Ic diyod yoksa muhakkak konmalidir.

Zaten pek cok cihazin dokumaninda resetleme prosedurunde soyle denir; cihazin elektrigini kesin ve 1 dk bekleyin. ardindan elektrigi verin.

Sebebi budur.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

z

#7
Alıntı yapılan: ilyas KAYA - 19 Mayıs 2021, 22:54:51Reset pinine bi tek benim mi ihtiyacım olmuyor  :) ben niye hiç kullanmıyorum. Hep iptal ediyorum mcrl pinini.

Reset pinini kim nerede neden kullanıyor cidden merak ediyorum?

Bazi uygulamalarda reset pini hayat kurtaricidir.

Mesela bir uygulamamda RF ile gonderilen seri formattaki datayi islemcinin reset pinine baglamistim.
Kodlarimi bu duruma ozel yazdim. Data 0 olarak geldiginde islemci resetleniyor. 1 geldiginde ise calisiyordu. Seri data kod cozumu icin yazdigim kodu yazmak cok kolay olmamisti ancak bu yapidaki devre asla kilitlenemiyor kilitlense bile ilk RF datada yada gurultude kendine geliyordu. Gerci tasarimi bu mantikla yapmak zorunda degildim ama o projede boylesine ucuk bir yontem izledim ve kilitlendigi soylendigi icin eski sisteme alternatif istenen yeni tasarim (oto hirsiz alarmi) bir daha kilitlenme sorunu yasatmadi.

Islemcimizden daha ust yetkilere sahip bir baska birim cani isterse islemcimizi resetleyebilmelidir. Bunun yollarindan en basta geleni reset pinidir.

Hard reset init asamasinda sizi pek cok register ayarlamalariyla ugrasmaktan da kurtarir. Cunku registerler daha once hangi degerlere sahip olurlarsa olsun hard reset ile hep baslangic degerlerine geri donerler.


Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

z

#8
Alıntı yapılan: Bahri_ - 19 Mayıs 2021, 21:54:21Resimde 2. 1k lık direnç neden kullanılmış?



Bazı işlemcilerde reset sadece input pin değil aynı zamanda da open drain tipinde output pinidir.

CPU watchdog, BOR yada bir başka reset donanımı ile resetlendiğinde  MCU reset yediğini dış dünyaya da duyurmalıdır. Bu amaçla ilave bir pini alıkomaktansa çip üreticileri dediğim gibi reset pinini aynı zamanda output olarak da kullanır.

Bu durumda örneğin watchdog işlemciyi resetledi ise reset pini lowa düşer. Bu durumda reset pinine bağlı ve VDD değerine şarj olmuş resetleme kapasitörü çipin reset pinine bağlı mos ile kısa devre edilip boşaltılmaya çalışılır. Fakat bu büyük deşarj akımına neden olarak çipin içinde bahsekonu mosun bozulmasına neden olabilir.

İşte resim 2'de ki reset pinine bağlı bu 1K nın amacı muhtemelen bu deşarj akımını limitlemektir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

AXI__

Detaylı bu değerli bilgiler için çok teşekürler hocam.