STK İLE YAPILMIŞ ARAÇ ANFİSİ

Başlatan samet90, 26 Ocak 2006, 18:22:01

e3

Alıntı yapılan: "Erol"MTP75 bana ST nin STP75 lerini hatirlatti. 75V, 70A, N kanal olmasi lazim.
Piyasada bol miktarda var. MTP nin sadece kilifi farklidir.
Fiyati 1$ civarinda...

Hocam tahmininiz doğru.Motorola'da 50 V 75 A TMOS Power N-Enhencement-FET olarak geçiyor.Sonuna iki harf daha eklemişler ve böyle olmuş :D : MTP75N06HD . Bunun muadili olarak sizin dediğiniz ST elemanını bulamadım internette.(Malzeme firmalarında göremedim.) Acaba bunun TIP serisi bir karşılığı var mıdır? İyi günler.

EDIT :. Üstadlar nette IRFP064 adında başka bir N mosfet buldum.Bir incelemenizi istiyorum.İkisinin de RDS(on) değerleri 8 miliohm.IRFP daha güçlü.Ama yine de bi karşılaştırırsanız sevinirim.İyi günler.Bir de bi önceki sayfadaki diğer sorularıma cevap verirseniz sevinirim. :D

IRFP64N N CHANNEL MOSFET

MTP75N06 N CHANNEL MOSFET
.eem.

alayli

Alıntı yapılan: "protection"Alaylı hocam linkini verdiğiniz SMPS kaynağını yapmamız için yardmıcı olurmusunuz?Bazı sorularım var ve yardımlarınızı bekliyorum:

Yardımcı olacağımı vaad etmişim zaten. Elbette ve seve seve. Fakat bir şartla: Asıl çabayı ve gayretyi sizin göstermeniz, mesajlarımı ve verdiğim linkleri (ingilizce de olsa elde sözlük ile) iyi irdelemeniz lazım. Verdiğim linkteki tüm metni Türkçe'ye çevirip buraya yazacak vaktim olsaydı yine seve seve yapardım. Ama maalesef o kadar bol vakitli birisi değilim.

Alıntı yapılan: "protection"
1-) Hocam devreleri biraz inceledim ve MTP75N06 adlı bir Mosfet ile karşılaştım.Herhangi bir karşılık gelecek malzemer var mı diye internette dolaştım ama bulamadım maalesef.Sizin bildiğiniz ve kullanacağımız muadil bir Mosfet var mıdır?

Vardır... Ve linki verdiğim mesajımda IRFZ44 ü önermişim zaten. Piyasada bol bulunan ve makul fiyatlı bir mosfet. IRF520, IRF540 vb. mosfet ler de iş görür hatta. Ama yanlış hatırlamıyorsam IRFZ44'ün Rds'si (Kaynak-oluk arası statik iç direnç) daha düşüktü ve bunun düşük olması ısıl yönden bir avantaj...



Alıntı yapılan: "protection"
2-) Hocam ingilizcem çok iyi değil.İlerletmeye çalışıyorum ama okulda verilen eğitimle nafile. :D Ayrıca kursa gitmem gerekecek galiba. :P Neyse bize bobin sarma konularında yardımcı olur musunuz?Sayfa daki bilgileri yorumlama da zorlanabilirim.  :roll:

Valla ben de sıradan devlet okullarında, sıradan İngilizce eğitimi aldım. Hatta öğrenciyken özel kurs alacak maddi imkanım da yoktu.  Şimdi imkan maddi olarak var ama, zaman yok. Elde sözlükle mesleğimle ilgili teknik ingilizcem kendi çabamla ilerletebildiğim düzeyde ve hala datasheet vs. okurken elimin altında bir İngilizce sözlük bulundurma ihtiyacı hissediyorum.


Alıntı yapılan: "protection"
3-) Hocam elinizde bobinlerle ilgili döküman var mı? Yani nasıl sarılır, hangi nüveye sarılır, nüvenin çapları nasıl olmalıdır, hangi tel kaç mm'den kaç tur hangi yönde sarılır türünden? Bu genel bir istek ve eğer elinizde varsa Temel Elektronik Bölümü'n de yayınlayabilir misiniz? Hem ben hem de diğer arkadaşlar yararlanabilir. ;)

Verdiğim linkte tüm bu konular (maalesef İngilizce olarak) mevcut. Bordda "babylon6" sözlük programı da mevcut. Geriye sadece biraz gayret gerekiyor.

Bobin sarma konusunda size yardımcı olacak, geçmişte bir kaç projede kullandığım ve imalat reçetesi formatında düzenlediğim notlarım olacaktı. Yüzlerce yedek CD'nin birinin içinde bir döküman olarak mevcuttu. En kısa zamanda buraya eklemeye çalışırım. Zaten "Bir SMPS devresinin en kritik elemanı yüksek frekans trafosudur." şeklindeki bir ifadeye bir çok işin ehli arkadaşım katılacaktır sanırım. (Bu arada ben bu işin ehli değilim ama verdiğim linkteki bilgilerden yola çıkarak biraz deneme yanılma ve belki şansın da yardımıyla bir kaç projede başarı elde ettim)

Alıntı yapılan: "protection"
4-) Devreye uygulanacak 12 V gerilimi 220 Volttan nasıl düşüreceğiz? Yani trafo olmasın istiyorum çünkü trafo olursa gider trafo sardırırız.O kadar uğraşacaz bari SMPS tip HAFİF bir güç kaynağımız olsun değil mi? :D

Bu en can alıcı soru olmuş. Verdiğim linkteki örnek bir DC-DC step up çeviriciye ait. Linki verme sebebim topik başlığında mevzu bahis olan oto amfisi ile ilgili. Otolarda 12V Dc de standart zaten. Verdiğim devre bir otoda STK'lı bir amplifikatörü çalıştırmaya yöneliktir.

220V AC' yi de + - 35-40V DC ye SMPS kullanarak düşürüp hafif bir besleme kaynağı elde etmek elbette mümkün. Ama benim bu konuda pratik bir tecrübem olmadı. Yukarıda linkini verdiğim proje ve üzerinde modifiyeler yaparak değişik çıkış voltajları elde ettiğim bir takım denemelerim oldu sadece...
Anca kazganmiş itmiş ilimiz törümüz erti. Türk Oguz begleri budun esiding. Üze tengri basmasar, asra yir telinmeser, Türk budun, ilingin törüngin kim artati? (udaci erti)

e3

Alaylı hocam benim de aslında özel kursa gidebilecek param yok.Hatta şu anda cüzdanı süs diye taşıyorum. :D Neyse bana yardım etme hususunda beni çok sevindirdiniz.Teşekkür ederim.Elimden geldiğince çalışacağım.Ama 1 hafta boyunca finallerim olacak.Hatta birazdan çıkıp okula gideceğim ve AC dersinin finaline gireceğim. 8O Nette gezinirken yapılan SMPS'lerde hep girişte R-L-C devrelerinin kullanıldığını gördüm.Seri paralel karışık bağlanmışlar.Bende AC Analiz Dersini almış olarak bu hesaplamaları yapabilirim.Ama iş pratiğe gelince bobinlerle aram iyi değil. :lol: Nasıl sarılır, hangi nüve kullanılır, çap hesapları felan bilmiyorum.Ama linkini verdiğiniz siteyi mutlaka çevirmeye çalışacağım.Ama dediğim gibi şimdi değil.Belki 10-12 gün sonra ancak.Ahh finaller bıktım onlardan. :D Herkese iyi günler.Saygılar. 8)
.eem.

sebo

slm
 daha önceden vermiş olduğum convartor devresindeki swich mode trafodan 1 adet temin ettim. bu trafodan isteyenlere alıp gönderebilirim.
 
 diğer malzemeleride zaten herkez çevresindeki elektronikçilerden rahatlıkla temin edebilir diye düşünüyorum.

e3

Alıntı yapılan: "alayli"...Bobin sarma konusunda size yardımcı olacak, geçmişte bir kaç projede kullandığım ve imalat reçetesi formatında düzenlediğim notlarım olacaktı. Yüzlerce yedek CD'nin birinin içinde bir döküman olarak mevcuttu. En kısa zamanda buraya eklemeye çalışırım. Zaten "Bir SMPS devresinin en kritik elemanı yüksek frekans trafosudur." şeklindeki bir ifadeye bir çok işin ehli arkadaşım katılacaktır sanırım. (Bu arada ben bu işin ehli değilim ama verdiğim linkteki bilgilerden yola çıkarak biraz deneme yanılma ve belki şansın da yardımıyla bir kaç projede başarı elde ettim)

Alaylı hocam şu dökümanlarınızı buldunuz mu? Bulduysanız eklemeniz mümkün müdür? Saygılarımla.İyi günler. :)
.eem.

minik201

slm ben yaptım.... 12voltu 220 ac. ye dönüştüren 250 wattlık bi inverter devresi ile işi bitirdim... devrenin tek negatif yönü stk 4048in %0,01 oolan distorsiyon oranının yaklaşık %1 dolaylşarına yükselmesi... anlayacagınız hafif bi cızırtı var. ama sese yüklendinmi duyulmaz bile...

sebo

@minik201
burdaki amaç 12V u önce 220 ye yükseltim sonra tekrar düşürmek değil yani maliyeti ne kadarsa aşağıda tutmak da önemli. bende yaptım hemde 12v u hiç 220 v a yükseltmeden ve distorsiyon olayı hiç yok. anfiyi min ses ile max ses arasında istediğin oranda dinleyebiliyorsun.

 senin devrendeki cızırtı besleme katındaki diyodun 4 bacağınada 1 er 100nF bağlarsan yokolabilir. birde besleme yi bobinden geçir daha kaliteli bir besleme katı elde edersin.