Faraday kafesi hakkında.

Başlatan Melih1802, 03 Ağustos 2021, 10:45:56

Melih1802

Malzemenin FARADAY kafesi olabilmesi için gerekli kriterler nedir?
Melzeme tipi,
 delik aralğı v.s gibi.


muhendisbey

Delik aralığından 1/10 oranında daha küçük dalga girişim yapabilir. Yani c/f=λ ise 3x(10^8)/frekansınız = dalgaboyu. Bunun da 10'da birinden küçük olmalı. Örneğin; 10GHz'lik bir sinyal girişim yapmasın, isterseniz:

λ=(3x(10^8))/(10^9)=0.3 metre, bunun 10 da biri olması gerektiği için 0.03 metre yani 3 milimetre. Yani delikler 3 milimetreden küçük olmalıdır.

Yapacağınız işe göre tam kapalı olması gerekebilir, bu noktada kafes içerisine koyduğunuz elemanların ürettikleri ısı da hesaplanmalıdır. Faraday kafesinde metal fiziksel toprağa (Earth) bağlanılmalıdır, güç kaynağının - kutbuna (GND) değil. Fiziksel toprak hattını paylaşan cihazlar toprak hattında gürültü oluşturabileceği için bu hatta direk bağlamak yerine filtre ile (diyot-kapasitör) bağlamak daha mantıklıdır. Fiziksel toprağa bağlanamayan sistemlerde analiz yapılması gerekir. Bunun için Ansys benzeri programlar kullanılabilir.

İlla Faraday kafesi oluşturmak için metal/sac/folyo/iletken kumaş'a gerek yoktur. Bazı cihaz kutularının iç kısmı iletken boya ile kaplanarak da elektromanyetik gürültü önlenir. Eğer yaptığınız devre bir RF devresi ise Faraday kafesi düzgün ayarlanmazsa ciddi sönümlenmelere neden olabilir. Bunun için antenler kafes dışında yer almalıdır.

Faraday kafesinin oluşturduğu parazitik kapasitansa da dikkat etmek gerekir.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

z

Zamaninda demir profil iskelet kurup icten bakir levhalarla bir dunya para harcayarak kafes yaptik. Yaklasik ebatlari En=2, Boy=3. Yukseklik 2m kadardi. Rohde'nin spectrum analyzer cihizimiz ve yonlendirilmis antenimiz de vardi. Sebekeyi izolasyonlu ve filitrelenmis olarak iceri aldik.

Fakat duzenegimiz hic bir ise yaramadi dogru duzgun kullanamadan soktuk attik. Bir ton para da cop oldu.

Iceride iyi bir RF izolasyonu olusmadi. Bazi yayinlar iceri sizdi. En kotusu de icerisi cok kisa zamanda hamam gibi oluyor kedimimizi bir an once disari atmak istiyorduk. Isin icine havalandirma da girince is cok daha zorlasiyor. Isin uzmani firmalardan destek alin.

Yurt disindaki tempest standartinda PC ureticisi bir firmanin kafesine girme sansimiz oldu. Cok ferahti ve iyi para harcanmis oldugu hemen belli oluyordu.


Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

yas

Alıntı yapılan: z - 03 Ağustos 2021, 12:52:08Fakat duzenegimiz hic bir ise yaramadi dogru duzgun kullanamadan soktuk attik. Bir ton para da cop oldu.
Hocam öğrenmek için soruyorum,
-Hatırlıyor musunuz, topraklama omaj değeri kaç ohm du?
-Anten kablo tipi neydi?
-Hareketli parçalarda ve birleşim yerlerinde Bu tarz malzemeler kullandınız mı?

z

#4
Analizer, anten ve diger ekipmanlarin hepsi Rohde Schwarz idi.

Muhtemelen basarisizligimizin sebebi kafesi 13. kata insa etmemizdi. Topraklama degerini hatirlamiyorum. Ozel toprak hatti cekmis olsakta 13. kattaki bir toprak ne kadar iyi olabilir ki?

Hic hesap kitap yapmadik (yapamazdik zaten) tek bildigimiz bakir levha ile kapli bir oda mukemmel kafes olur inanisimizdi.

Benzer bir calisma, yillar yillar once calistigim muzik seti imalati yapan firmada da olmustu.
Normalde radyo kartlarimizin RF ve IF unitelerini acik oda ortaminda ayarliyorduk. Sonra minik bir faraday kafesi yapildi.
(Muhtemelen sanayiden bir usta cagirdilar bizim hesap bakir levha ile kapla dendi)

Odaya giren 10 dakika duramadan disari cikmak istiyordu. Ustelik radyo kanallarindan birisi de bayagi kuvvetli iceri daliyordu.

Yurtdisinda gordugumuz kafeslerde kafes icine sadece test edilecek cihaz ve anten konuyordu. Ikinci bir kafeste olcum aletleri bulunuyordu. Insanlar ise kafesin disindan sisteme muhale ediyordu.

Eger bu sekilde modern kafes yapilmayacaksa cozulmesi gereken iki buyuk sorun var. Birincisi havalandirma, ikincisi RF ekranlama.

Ilk siraya havalandirmayi koydum cunku tamamen kapali metal bir oda kisa sure icinde firindan farksiz oluyor.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

power20

Yeraltına 10m derine yapılsın. Maliyet çok azalır

Yuunus

@z ise yaramayan neydi tam anlamadim bakir kafes mi, 13 kattaki topraklama hatti uzerinde olusabilecek gurultu mu?
bakir kafes icerisine sinyal nasil girebiliyor aklim almadi.

z

Testimiz basit. Anten bagli analizer RF bandin genis bir araligini tararken bir kac yerde sinyal gosteriyordu.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

kralsam

Alıntı yapılan: z - 03 Ağustos 2021, 22:09:20Testimiz basit. Anten bagli analizer RF bandin genis bir araligini tararken bir kac yerde sinyal gosteriyordu.
Ölçüm aleti içeride olduğundan olabilir mi ?

z

Rohde analizer cihazindaki kendi devrelerinin yaptigi yayinim yapip sinyal olarak kapacak cihaz uretmez.

Bu cihaza opsiyonel bir modul ilave etmek icin icini acmistik. Aluminyum blogu CNC ile isleyip devreciklerin girecegi odaciklar yapmislar. Her devre aluminyum blok icine hapsolmus.

Kiytirik bir cihaz degil.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

power20

Komple oda yapmak yerine 3 katlı
1m³ alüminyum kutu içinde deneme yapılabilir. Tam Faraday kafesi olmaz mı

ilyas KAYA

Baz istasyonlarının sistem odasına bakir bant ile yapıyorlar. 2 veya 3cm genişliği var. Heryere bu bantlar ile faraday kafesi yapıyorlar. Eskiden boştu resim çekebilirdim ama şuan kapalı çekme şansım yok.

Yuunus

Alıntı yapılan: z - 04 Ağustos 2021, 13:10:51Rohde analizer cihazindaki kendi devrelerinin yaptigi yayinim yapip sinyal olarak kapacak cihaz uretmez.

Bu cihaza opsiyonel bir modul ilave etmek icin icini acmistik. Aluminyum blogu CNC ile isleyip devreciklerin girecegi odaciklar yapmislar. Her devre aluminyum blok icine hapsolmus.

Kiytirik bir cihaz degil.


belki rohde u beslemek icin cekilen tesisattan giriyordu sinyal, bu tip isler icin bataryali ozel cihaz yapsalar daha akillica olmazmi, cunki tum anahtarlama elemanlari bu kadar hassas sistemlerde sikinti cikarir,gerci frekansi bilinen devreler elimine edilebilir ama yinede bataryali cihax cok sik olurdu.

yas

#13
R&S laf yok :D
Sadece bu marka değil birçok rakip markaları dahil beslemeden gürültü alabileceği ihtimalini vermiyorum (arızalı olma durumu hariç). Genelde bu tip cihazların beslemeleri 45-450 Hz aralığında geniş voltaj aralığında tasarlanmış oluyorlar ve gerçekten üst düzey tasarım ve imalat kalitesine sahip oluyorlar.
R&S ve diğer markaların Communications Analyzer ürünler hariç bataryalı olan modelleri yok. Ama bu tür cihazların yalancı sinyaller almasının en önemli nedeni kendi referans osc kaynakları ve onların harmonikleri olabiliyor, kullanıcı bunu bilerek cihazı kullanmalı,
Kullandığım 1 adet r&s sinyal jeneratörü, 1 adet HP sinyal jeneratörü, 1 adet HP tracking jeneratörlü spectrum, farklı modellerde 2 adet (farklı modellerde) motorola communications analyzer mevcut. Mesela HP spectrumu kalibre etmek için -20dBm 300Mhz referans çıkışı var. Span full band yapılıp spectrum girişi buraya bağlandığı zaman 300Mhz ve harmonikleri değişik genliklerde ekranda görünüyor (görünmesi de normal). Kalibrasyon bağlantısı kaldırıldığında her şey tertemiz.

Yuunus

kastettigim cihazin kendi beslemesi(smps) yada ic osilator gurultuleri degil, sadece besleme tesisatindan yada kablodan ekranli bolgeye sinyalin tasinabilecegiydi anten gibi, zaten bir tik ust duzey cihazlarin beslemesinde bir dunya filtre mevcut.