Motor sürücü DC şok nüve tipi

Başlatan tunayk, 15 Ağustos 2021, 01:01:28

tunayk

Büyük güçlü motor sürücülerde giriş köprü diyodu ile kondansatör arasında DC şok kullanılıyor. Gördüklerimde saç nüveli şoklar vardı.Örn. ABB 37kW ACS550. Bu şok  çalışma anında 4-10kHz arasında anahtarlanan IGBT akımlarını  geçiriyor. Bu frekansta saç şokta ısınma sorunu olmuyor mu?

Keza dc şok olmayan sürücüler için girişte kullanılan 3 faz AC şoklar da yüksek frekanslı akımları geçiriyor ancak saç nüveli. Nasıl yorumlanır?

Cemre.

Inverter prensip şeması üzerinden değerlendirilirse daha kolay anlaşılır/izah edilir diye düşünüyorum. Sürücü girişinde gerilim şebeke gerilimidir, dolayısıyla frekans 50..60Hz bandındadır, bu hat üzerinden çekilen akımlar da yine aynı frekansta, sinüs sinyalinin tepe noktalarına yakın bölgelerde dar gövdeli yüksek tepe değerli olacak şekildedir. Yine DC bara hattında doğrultucu ile kondansatör arasındaki hatta uygulanan gerilim doğrultulmuş şebeke gerilimidir. Bu gerilim basit olması açısından tek fazlı şebeke için incelenirse tam dalga doğrultulmuş sinüs formunda yani frekansı 2*şebeke frekansı (örn 50hz için 100hz) olacak şekildedir. Bu gerilim dalga formuna istinaden kondansatörlerin şarj akımı yine benzer dalga formunun  tepe noktasına yakın, aynı frekansta ve DC bara gerilim dalgalılığına benzer dalga formundadır. Bu nedenle bahsettiğiniz akımlar bu bobinlerin üzerinden geçmez. Bilgisayara geçtiğimde fırsat olursa görsellerle desteklemeye çalışayım...

z

#2
Alıntı yapılan: tunayk - 15 Ağustos 2021, 01:01:28Büyük güçlü motor sürücülerde giriş köprü diyodu ile kondansatör arasında DC şok kullanılıyor. Gördüklerimde saç nüveli şoklar vardı.Örn. ABB 37kW ACS550. Bu şok  çalışma anında 4-10kHz arasında anahtarlanan IGBT akımlarını  geçiriyor. Bu frekansta saç şokta ısınma sorunu olmuyor mu?

Keza dc şok olmayan sürücüler için girişte kullanılan 3 faz AC şoklar da yüksek frekanslı akımları geçiriyor ancak saç nüveli. Nasıl yorumlanır?

Bahsettigin sok bobinin IGBT beslemesine giden ucundan saseye kapasitor baglandigindan IGBT nin darbeli akimi bu kapasitorlerden karsilanir.

Diger taraftan siz 20Khz gibi yuksek frekanda anahtarlanan voltajla 50Hz frekansda motor akimi akitmaya kalktiginizda motora uygulanan voltaj 20Khz olsa bile akim 50 Hz oluyor. Akim uzerine binmis dusuk genlikli 20Khz ripilda iceriyor.

Dolayisi ile zaten motorun kendisi demir gobekli iken bu motora 20Khz voltaj vermemiz sorun olmuyor.

Sorun 20KHZ lik trafoyu demir (sac) gobekli yapmak isersek ortya cikar.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

magnetron

peki hocam bu şok bobini koymanın faydası nedir

Yuunus

#4
kondansatorun ilk devreye girdigi anda cektigi yuksek akimdan, sebekeyi kopru diyodu ve sigortayi korumak.

Cemre.

https://www.motioncontroltips.com/what-is-a-dc-bus-choke-and-why-is-it-used/

DC şok kullanmamızın en önemli sebeplerinden biri şebekede oluşacak gerilim dalgalanmalarında kapasitör şarj akımının di/dt oranını sınırlandırarak hem kapasitörlerin hem de giriş köprü diyotların hasar görme riskini azaltır. Sistemin ömrünü uzatır. Bunun yanında şebekeden çekilen akım üzerindeki harmonikleri (özellikle 5 ve 7nci) baskılayarak THD'yi azaltır. Linki okumanızı tavsiye ederim.

Ek olarak: İlk enerjilenme anında DC şoktan ziyade precharge devresi (precharge direnci veya giriş doğrultma tristörlerinin kontrollü açılması) bu korumayı sağlar.

z

Voltajdaki degisimleri kapasitorle baskilamaya calisiriz. Eger akimi baski altinda tutmak istersek bu kez bobin kullaniriz.

Bir akim yolu uzerinde bobin varsa, akima neden olan voltaji aniden degistirdigimizde akim, bu degisimi takip edemez.



Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com