Muscle Stimulator

Başlatan Mucit23, 02 Eylül 2021, 12:41:54

power20

#15
Alıntı yapılan: Mucit23 - 14 Eylül 2021, 15:52:57Aslında bobin değerini düşürdüm. Sistemin boşta çalıştığı zaman tükettiği akımı arttırmaktan başka birşey değişmedi.
Bobinin değerini değil de rezistif kısmını düşünmeniz gerekiyor. Seri direnç bağlı gibi oluyor.

Benzer durum pickit2 clone devresinde görülmektedir. Direnç tipi bobin takarsanız iş görmüyor

Orijinal devredeki bobini "ohmmetre" kademesinde ölçün. Bir de sizin kullandığınız bobini ölçün. Farkı görürsünüz

Mucit23

Alıntı yapılan: Kılıç - 14 Eylül 2021, 18:10:50Orijinal devredeki bobini "ohmmetre" kademesinde ölçün. Bir de sizin kullandığınız bobini ölçün. Farkı görürsünüz

Hocam Orjinal devrede ki bobin ile benim kullandığım arasında görünüş olarak bir fark yok ama yine de yarın iç dirençlerini ölçüp karşılaştıracağım.

Şöyle bir soru sorayım. Bu zamanda 0.25$ ve altına alınabilecek birkaç io su bulunan pwm üretebileceğim ve tedarikte sorun yaşamayacağım bir mcu varmıdır?

z

CD40xx serisi CMOS çipleri yabana atma. Eskiden bunlarla herşeyi yapardık.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Mucit23

Abi iki tane 555 yada NE556 aslında işimi görür. Bir kanal ile 16Khz %90 PWM üretip boost devresini çalıştırırım. Diğer kanal ile 100Hz %50 kare dalga üretirim. 100 Hz osilatörün Pozitif puslarında Çıkış kondansatörünü yüke doğru deşarj ederim. Bu yöntem olabilir. Ama sorun 16Khz osilatörün sürekli çalışması. Bu gereksiz yere enerji israfı olacak.

@z Abi sen bu konularda iyi fikir yürütüyorsun. CD40XX serisi entegrelerde bu amaca hizmet edebilecek bir tasarım yapmak istesek ne kullanabiliriz?

z

#19
CD40XX serisinde AND, OR, NOT ve daga pek cok lojik kapi var. VCO, divider vs de cabasi.

R,C,D elemanlari ile pals sekillendirici yapinca isin kolaylasiyor.

CD40106 (Schmitt trigger girisli Not) Icinde 6 tane inverter var. R,C ve D devreleri ile kolayca yapabilirsin.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Mucit23

Abi bu entegreleri çok tanımadığımdan kafamda henüz bir yapı canlanmadı. Ama NE556 şuan daha uygun maliyetli bir çözüm gibi. 100Hz Kare Dalga osilatörün Negatif Alternanslarında Diğer step up için kullanılan 555 osilatörü aktif edip Çıkış kapasitesini şarj edeceğim. 100Hz osilatörüm Pozitif çıkış ürettiğinde boost 555'i kapatıp çıkış transistörünü aktif ederek kapasitedeki enerjiyi yüke boşaltmayı düşündüm. Bu sayede step up dönüştürücü 100'Hz lik sinyalin yarım periyotunda çalışır sadece.

z

#21


http://www.cncdesigner.com/wordpress/wp-content/uploads/HV.jpg

Bu devre referans olabilir.

Cikis voltajini R ile ayarlarsin. Do yu cikis voltaj degerine gore Co yu da depolamak istedigin enerji miktarina gore belirlersin.

R1, R2 ve C frekansi belirlerken R1, R2 ayni zamanda dutyi belirler.

R1 ve R2 degerlerini olabildigince yuksek secer C yi dusurursen devrenin sukunet akimini oldukca asagilara cekersin.

Devrenin guzelligi surada;

Cikis voltaji istenen degere ulastiginda PWM duzenegini susturuyor.
(Bosta iken ara ara calisir, 470K yi 1M secersen daha iyi olur. R yi ona gore hesaplarsin)

Elinde daha 3 tane daha inverter var. OSC devresinden bir tane daha yaparsan onu da HV bosaltmada kullanirsin.

Not: D1, D2, D3 soldaki devredeki PWM devresindeki diyotlar oluyor.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Mucit23

@z abi maliyeti ön plana aldığım için CMOS entegrelerden uzak duruyorum. LM555 0.1$ gibi rakamlara alınabiliyor. Ben 555 ile aslında baya iyi bir yere geldim. 2 Adet 555 ile orjinal devrenin çalışmasına çok yakın bir çalışma şekli elde ettim. Yapım aşağıdaki gibi.


Buradaki yapıda 1. 555 ile 15Khz %90 PWM üretiyorum. 2. 555 ile 50Hz %90 PWM üretiyorum. İnsanda çarpılma etkisini yaratan 2. 555'in üretmiş olduğu 50'hzlik darbeler. Bu darbeler sayesinde 1. 555'in 3V'u boostlayıp 100V olarak çıkış kapasitesinde biriktirmiş olduğu enerjiyi insan vucuduna boşaltıyoruz. 1. 555'in sürekli olarak çalışıp boşa enerji israfı yapmaması için 2. 555'in pozitif alternasında 1. 555'i kapatmayı düşündüm. Bu şekilde orjinal devrenin çalışmasına daha da yaklaştım. Yani 1. 555 sadece 2. 555'in çıkışı lojik 0 iken çalışıyor. Aşağıdaki resimlerde bu durum net anlaşılabilir.


Bu resimde 1. 555'in çıkış sinyali ile Çıkış voltajı arasındaki ilişki görülmekte.

Bu resimde ise 2. 555'in çıkışı ile çıkış voltajı arasındaki ilişki görülmekte.

Tabi ilk resimde 2. 555'in frekansı biraz daha düşük. Şuan 40Hz olarak çalışıyor. Frekans düştükçe vurulan darbeler daha net hissediliyor.

Ayrıca Potansiyometre ile çıkış voltajını ayarlayabiliyorum. Yüksek voltajlarda eğer pad'de vücüduma iyi temas ediyorsa artık dayanılmaz acılar hissediyorum. Ben kolumda deniyorum. Son şiddette artık parmaklarım istemsiz kasılıyor. Çıkıştaki etki gayet tatmin edici.

Fakat yapımda şöyle bir sorun var. Bu şekilde kullanımda ortalama 12ma civarı bir akım tüketiyor. Multimetrem bu şekilde gösteriyor. Ben 2 adet AA pil ile günde ortalama 4-5 saat lik kullanımda en az 1 ay kullanım sunsun diye hedefledim. Ama bu akım değeriyle bu kadar uzun çalışması pek mümkün değil gibi. Elimdeki orjinal mikroişlemcili örnek 1-2ma civarı tüketiyor. Bu yüzden Devrenin enerji tüketimi ile ilgili bir takım optimizasyonlar yapmam lazım.

Bu konuda sorum olacak. Devrenin tükettiği enerjiyi düşürmek için ne gibi optimizasyonlar yapabilirim. Düşük frekanslı darbelerin doluluk oranını yükseltmek aklıma geldi ilk başta zaten onu %90 olarak yaptım. Başka ne yapabilirim?

z

#23
CD40106 2 tane 555'den daha ucuza gelebilir.

Bobini ayirip calistirdiginda cipler ne kadar akim cekiyor? Eeger  yuksekse 7555 kullan.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

power20

Ultrasonik kovucuda 1 adet 7555 kullanmak istediğimde sorun çıkıyordu. Bunun yerine 2 adet 555 kullanarak  besleme noktasına yakın 100nF eklemek gerekiyordu.

Mucit23

Selamlar

PWM ile Transistör sürülen devrelerde genellikle Base Direncine paralel 100nF kondansatör koyulduğunu görüyorum. Bu kondansatörün transistörü daha hızlı iletime soktuğunu biliyorum. Fakat uygulamada bu transistörün farkını göremiyorum. Osiloskop ile kondansatör var ve yok iken ölçtüğüm çıkış voltajının Vmax değerleri aynı.

Şöyle bir sorun var. Kullandığım MCU da PWM çıkışı aldığım pin aynı zamanda programlama için kullanılıyor. Bu kondansatör var iken programlayıcı MCU'yu görmüyor. Muhtemelen kondansatör empedansından dolayı sinyali bozuyor. O kondansatörü sökünce program atabildim.

JOKERAS

Emiteri Şase olan Bjt Transistörün Base'ine bir Sinyal uyguladığınızda bu sinyal
doğal olarak ölür-Çöker,0.7Volt seviyesine iner.Sinyali Üreten noktaya da güzel bir yük oluşturur.
Bunun için Bjt transistörün base'ine Kondansatör bağlanarak Empedans oluşturulur.
Kondansatörün doldur boşaltıyla Transistör sürülmüş olur.Base,Trafo ile sürülüyormuş gibi olur.
Kondansatöre paralel direnç bağlamak aslında Kapasiteyi boşaltmak,bir sonraki saykıla hazırlamak için.
Base sinyali Simetrik olsaydı dirence de gerek olmazdı.Transitörün Base'ni Mosfet Gate'i gibi yapmış oldun.
Bjt'ler Mosfet gibi değil.Sinyal artı yönde olursa iletim,sinyal olmazsa kesimdedir.
Mosfet Gate gibi base Doygun kalmaz.Anında kesime gider.

İcsp portlarına kapasite bağlı olduğu için Pogramlama hatası çok normal.

Bu Sinyali ya başka porttan alacaksın yada Mosfet kullanacaksın.
Yada base direncini Böleceksin.Base direncinin yarı değerini Porta sonra diğer direnç ve kondansatör şeklinde.Neden mosfet kullanmıyorsunuz?
Mosfet kullanırsan Kapasite derdinden kurtulursun.HEm bu gibi sinyalleri Mosfet ile
sürmek verim açısından bayağı etkili olur.
Bjt'lerin kayıplarını en aza indirmiş olursunuz.

Mucit23

2 Adet AA pil ile çalışıyor yaptığım sistem. Düşük enerji ile çalıştırıyorum. Kullandığım MCU 2-3.5V'a kadar çalışıyor. Bu aralıkta mosfet olsa kullanırım. Hem enerji tüketimim daha da düşer. Programlama pinini kullanmam gerekiyor çünkü Başka IO yok. Pic10LF322 ile çalışıyorum

JOKERAS

2Voltla çalışan Mosfet bulursun.Bir sürü vardır sanırım.
Üreteceğin Boost voltajı maximum ne kadar?

rree

logic level  mosfet  leri araştır.