3d yazıcı mekaniği tasarım tavsiyesi

Başlatan Sozuak, 21 Ekim 2021, 16:39:57

sezgin05

  Hocam büyük boyutlu yazıcı yapmak pek mantıklı değil. Çünkü 20*20*20 boyutlarındaki bir dosyayı yazdırmak bile çok uzun zaman alabiliyor. Böyle olunca elektrik kesintisi veya nozul tıkanması gibi nedenlerden dolayı yapılan işi yarıda kalabiliyor.
  Dediğiniz boyutlarda ise belki günler sürecek bu iş. En iyisi yazıcıyı normal boyutta yapıp  büyük işleri buna göre parçalamaktır.
  Çok farklı tarzda yazıcı yapmış birisi olarak tavsiyem Ultimaker tarzı şasedir. Özellikle sağa sola taşınması gerekecekse kalibrasyonu hiçbir şekilde bozulmuyor.

Sozuak

Boyut konusunda haklısınız.
Daha önce bahsettiğim bir makine mühendisi arkadaşımı da işe dahil ettim. İşi de biraz büyüttüm. Şöyle ki.
Büyük bir kasa tasarımı yapmıştık. Yöntem olarak ta  CoreXZ tarzını benimsedik.
Üst kısımda dört kenardan kılavuz miller ve 2 adet vidali mil kullanıp Z eksen hareketini bir tablaya ileteceğiz.
X ekseninin motor kısmı da bu tablada olacak. Yani şasiye bağlı olmayacak.
Zamanlama kayışını da telli ve kapalı tip kullanmak istiyorum. Yüksek hızlanma olursa diş atmasın diye.
Tabla olarak ta anycubic markasının 410x430mm ürününü buldum.
İlk etapta daha küçük tabla, bowden extruder,tekli baskı kafası olacak. Biraz daha geliştikçe 3 lü kafa ve bahsettiğim tabla ile direkt sürüş sistemini kullanacağım.
Bir tane de ufak Yapmak istiyorum bu arada taşınabilir de olsun diye.

Sozuak

Son gelişmeleri kısaca özetleyeyim.
Öncelikle ilk yazıcım olacağından daha rahat çalışma imkanı ve daha büyük parça basımı imkanı sunacağını düşündüğümden  650x650mm taban alanına sahip, 750mm yüksekliğinde 30x30 ve 30x60 profillerle bir şase tasarımı yaptım. Profillerin ölçülerini çizimlerini yaparak sipariş geçtim.
Profil konusunda biraz abartmış olabilirim, Z ekseni dikmeleri ile tabanda sağlı sollu bu dikmelerin bağlanacağı profilleri 30x60 yaptım geri kalanı 30x30.
Bağlantıları için dikmeleri alttan üstten 2 şer adet üç yollu T sacı ve ön hariç tüm köşelere 2 yollu birleştirme sacı planladım. Yatay iç köşelere de geniş  köşe bağlantısı  planladım.

Baskı alanı olarak 400x400mm yatay, dikeyde ise tasarıma göre şekillenecek 400-500mm arası düşünüyorum. İlk defa uğraşacağımdan Y ekseni mekanizması ile baskı kafasının derinliklerini henüz bilmiyorum.
Z eksenini vidalı mil ile, x eksenini kayışla, Y eksenini de mekanik olarak kayış yada vidalı mil sistemi ile yapacağım.

Parçaların tamamı gelince  birleştirip fotoğrafını eklerim.
Arada tavsiye, öneri , yol gösterici fikirler olursa büyük bir zevkle okuyor olacağım.
Tekrar teşekkürler hepinize.

Standart baskı sistemine ışıklandırma, kamera, otomatik hizalama gibi şeyler de koymak istiyorum.
Şimdilik Arduino Mega kartla sıradan sürücüler kullanarak toparlayacağım. Zamanla biraz daha üst düzey hale getirebilirim tamamen ilk sistemin nasıl olacağı ve hassasiyetine bağlı olarak karar vereceğim.

Sozuak

Selamlar,

Yazıcının şasi kısmı bitti.

Y ekseni için milleri ve trapez mili de monte ettim. Sadece motor bağlantısı kaldı. Onun içinde yarın malzeme gelecek.

Fotoları hafta sonu ekleyeceğim, biraz daha tamamlansın istiyorum zira Z ekseninde de eksik var.

Kübik şekilde bir tasarım yaptım. Tüm sabitleme elemanları monte edilmedi. T somun kullandığım için birşey eklemek gerekince profili sökmek bayağı uğraştırıyor.

Z EKSENİ :

Çift motorlu çift trapez vidalı milli ve iki mil birbirine kayışla da kuplajlı olacak. Sabit kaplin ve üst noktalarda rulmanlı yataklar koyuyorum.

Y EKSENİ:
Çift indüksiyon mil destekli trapez vidalı ve kayış kuplajlı olacak. Motor hariç montajı bitti.

Her iki eksen için de 2 hatve, 8 mm vidalı mil kullandım. Hafta sonu elektronik kısmını deneysel olarak bağlayıp çalışma hızlarına bakacağım. Y ekseninde hız gerekebilir ama Z ekseninde o kadar önemli değil diye düşünüyorum.  Çalıştırıp bakacağım.

X ekseni için de henüz birşey yapmadım ama sanırım ana gövde profilleri gibi 30x30 değil 20x20 V sigma profille V teker kullanacağım ve haliyle kayışlı olacak.

Anakart olarak MKS Gen L 1.0 var.
Extruder, hotbed, hotend kısımlarını henüz almadım. Mekanik bitince de olanları temin edeceğim.

Amacım kübik şeklin dışına taşmayan bir hareketli sistem  ile maksimum çalışma alanı sağlamak.

Şu anda Y  Tablasının mesafesini planlamadım ama onunda çalışma alanı dışına taşmadan çalışmasını istiyorum.


Şimdiye kadar gördüğüm sorun Y ekseni taşıyıcı miller uzun olduğundan hafif esniyor elle bastırınca,  ileride 12-16mm gibi daha yüksek çaplı mil kullanmak iyi olacak gibi.

overlok

Alıntı YapX ekseni için de henüz birşey yapmadım ama sanırım ana gövde profilleri gibi 30x30 değil 20x20 V sigma profille V teker kullanacağım ve haliyle kayışlı olacak.

Belki biliyorsunuzdur ama x ekseni için fotolardaki gibi v slot sigma profillere uygun taşıyıcılar olabilir. Delrin tekerler ile profil arasında oluşabilecek boşluğu yok etmek için eksantrik somunlu olacak. Veya daha pahalı seçenek olarak lineer ray ve araba.




Hanımların dikkatine, overlok makinesi ayağınıza geldi!

Sozuak

Şimdilik tekerli yapayım ve çalıştırıp göreyim sonra fantazilerde sınır yok :)

Sozuak

Aklima takilan bir soru(n) :

Piyasadaki yazicilar gordugum kadari ile 20x20 ve 20x40 V kanalli profil kullaniyor.
Haliyle benim hayvanlik ederek yaptigim 30x30 ve 30x60 profil T kesitli oldugundan hazir olan mekanizma ve tekerleri kullanamiyorum.

Bunun yerine 30x60 profilin 60 olan kisimlarina bir tarafina vidali mil bir tarafina induksiyon mil koydum. Tabi bu sag ve sol tarafta 2 adet grup seklinde. Buraya 100x50 lik bir aluminyum kosebent kesip vidali mil ve induksiyon mil vida ile rulmanini koyacagim yan kenarlara da uctan uca 20x20 profil baglayip x ekseninin arabasini tekerli olarak baglayacagim.

Tam olarak soru su:
Z eksen baglantisi ayarli ve veya yayli vesaire olmayacak tam oturacak sekilde dusuk toleransli olacak.
Bu tip bir hareket sistemi sorun yaratir mi yani arada tekerlek gibi gorece esnek malzeme kullanmayacagim hersey metal olacak.

overlok

Prusan yazıcılarda benzer şekilde sistem var ama onlarda genelde plastik parçalar kullanılıyor. Esneklik kısmını bilemem ama biraz daha gürültülü çalışabilir.



Aynı şekilde bende zamanında v slot bulamadığım için T kesit profil alıp, kumpasla ölçerek, kendim çizip taşıma kısımlarına parça kestirmiştim lazerde. 2 veya 3 mm Karbon Sac'dan.










Hanımların dikkatine, overlok makinesi ayağınıza geldi!

Sozuak

#23
Teşekkür ederim fotoğraflar için.

Bir kısım malzemeler geldi. Bir kısım daha sipariş verdim. Hafta sonuna bir test sürüşü (sadece mekanik çalışma için) yapabileceğim sanırım.
Aklıma takılan tekerler esnek malzeme mi değil mi bilmiyordum. Sertmiş bayağı.
Malzeme olarak mümkün olduğunca standart bulunan parçalardan yapmaya çalışıyorum. Yoksa başka yazıcıda da parça tasarlayıp bastırtma imkanım var.
Bu akşam bir miktar montaj yapacağım. Fotoğraf eklemeye çalışırım.
Başka mesajlarda da yazdığım üzere herşey dört dörtlük olmazsa takılıyorum. Uyduruk bir iş yada ben yaptım oldu tarzı bir iş olmasın diye uğraşıyorum.

Bir de hurdalardan elde ettiğim malzemeleri kullanmamaya çalışıyorum zira 2. bir kopya yapayım yada yapmak isteyen olursa bulma şansı olmuyor parçanın aynısından.  Örneğin bir sürü kaliteli vida var. Hepsi aynı olsun diye gittim dışarıdan satın aldım tekrar.

overlok

#24
Bu arada ekteki gibi delrin tekerler de var. Direkt profilin içine giriyor bir kısmı. 30x30 profilin boşluğu kaç mm? Elimde rulmansız olarak var ücretsiz gönderebilirim. Ben 20x20 için almıştım zamanında. Denersiniz en azından.



Hanımların dikkatine, overlok makinesi ayağınıza geldi!

Sozuak

Bunların fotolarını gördüm kendilerini görememiştim. Bir sürü site bulup favorilere kaydettiğim halde. 30x30ların kanalları K8 diye geçiyor 8 mm den çok az geniş, bendekileri ölçmedim ama 8.2-8.4mm arası.

overlok

Hanımların dikkatine, overlok makinesi ayağınıza geldi!