bldc motor pwm faz gerilimleri

Başlatan mehmetali5454, 25 Kasım 2021, 16:46:37

mehmetali5454

merhaba

incelediğim dökümanlarda 3 faz bldc motor pwm faz gerilimlerini oluşturan duty cycle düzgün kare dalda şeklinde değilde , kesik kesik kare dalga şeklinde

Neden böyledir?
dspic de fault pini motor control pwm de ne nişe yarıyor



z

#1
Motor akimini verdigin fotodaki gibi pwm yapmazsan motor da acaip akim ceker cok hizli donerse motoru nasil dizginleyeceksin?

Dogrusu pwm kullanarak akimi da denetim altinda tutmaktir. Yoksa sensorden gelen her konum degistir sinyali ile motora Allah ne verdiyse voltaj uygulamak sacma olur.

DSPIC'deki Fault pini hakkinda fikrim yok ama tahminde bulunabilirim.

Gelismis PWM donanimlarinda Dur gibi pin olur. Bu pinden islemciyi durttunmu tum PWM cikislarini tanimlanan lojik konuma ceker.

Asiri akim gibi durumlarda guc katindan gelecek asiri akim sinyalini bu Dur pinine baglandiginda  asiri akim durumunda PWM sinyalleri yok olur ve guc katinin vs arizalanmasi engellenir.

Pwm susturma isini bu sekilde donanimsal degil de yazilimsal yaparsan yazilim yeterince hizli tepkide bulunamaz  ve sistem arizalanabilir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

mehmetali5454

#2
 Bu durumda, küçük kare dalgalar sensörden gelen değere göre mi oluşur ?
Fault , sigorta görevi görüyor demek , bunun için
Microchip developer sayfasina baktim , cycle by cycle yazmış,  anlayamadim

Yuunus

Alıntı yapılan: mehmetali5454 - 25 Kasım 2021, 16:46:37merhaba

incelediğim dökümanlarda 3 faz bldc motor pwm faz gerilimlerini oluşturan duty cycle düzgün kare dalda şeklinde değilde , kesik kesik kare dalga şeklinde

Neden böyledir?
dspic de fault pini motor control pwm de ne nişe yarıyor



nabza gore serbet veriyorda ondan.

mehmetali5454

#4
Bende diyorum , bu çipin üzerinde niye
T M yazıyor

Motor kontrol pwm modulu icinde adc triger diye bisey var , akim kontrolü ve dalda şeklinin kesik kesik olmasi buradan ayarlanıyor,  herhalde

Akım sensörleri tarafindan alınan akım, adc tarafindan dijitallesti , hikâyenin sonrasi nasil? Bu değer komparatordeki degerle karşılaş tirildi , esit olunca akim kesildi , Peki kesim  süresinde bekleme ne kadar ? Adc örnekleme süresi kadar mı ?


https://microchipdeveloper.com/pwr3101:transition-to-digital-adc

konuyla ilgili bi kaynak buldum

tetikleyicilere ek olarak, ADC çiftleri ayrıca bireysel PWM jeneratörlerinin akım limit kaynakları ve Özel Olay Tetikleyicisi (SEVTCMP) tarafından da tetiklenebilir. PWMx Tetikleyici Kontrol kaydındaki (TRGCONx<15:12>) Tetikleyici Çıkış Bölücü bitleri (TRGDIV<3:0>), ADC tetikleyicileri oluşturmak üzere TRIGx kaydı için bir postcaler görevi görür. Bu, ADC'ye tetikleme sinyalinin her bir, iki, üç... ve 16 tetikleyici olay. Bu bitler, ADC tetikleyicisinin ne sıklıkta üretildiğini belirtir.



Sağ üstte, ADC Tetikleyici kaydı ve bir karşılaştırıcı eklenir. Lütfen bu diyagramın gerçek donanımı tam olarak kopyalamadığını, ancak işlemi göstermek için sağlandığını unutmayın. Karşılaştırıcı, sürekli olarak ADC Tetikleyici kaydının değerini, yukarı veya aşağı sayan sayacın değeriyle karşılaştırır. İki değer eşleştiğinde tetik sinyali üretilir ve ADC örnekleme işlemini başlatır.

 bu açıklananlar , faz akımının nasıl kesik kesik olduğunu açıklamıyor?
 zaten adc örnekleme frekansı, pwm ile yapılıyor.
 örneklenen bilgi , faz akımı oluyor , işte bundan sonra yapılanlar faz akımını açıklar , diye düşünürüm.

ne yapılır?



     https://www.switchcraft.org/learning/2017/3/15/space-vector-pwm-intro

çok güzel bi çalışma , izlemeyen kalmasın

mehmetali5454

Latching PWM for Cycle−By−Cycle Current Limiting

aradığıma bu özellik daha yakın , motor kontrol pwm için açıklayabilecek var mı ?

z

#6
Alıntı yapılan: mehmetali5454 - 25 Kasım 2021, 22:22:32....bu açıklananlar , faz akımının nasıl kesik kesik olduğunu açıklamıyor?...

Faz akimlari kesik kesik olmaz. Faz gerilimleri kesik kesik olur.

Akimlar ripil icerse de olabildigince temiz sinus/trapezoidal formda. Fakat oyle kesiklikler yok.

Her ne kadar ilk mesajimda terminoloji hatasi yaparak "Motor akimini verdigin fotodaki gibi pwm yapmazsan motor da acaip akim ceker cok hizli donerse motoru nasil dizginleyeceksin?" yazmisim  akim yerine gerilim yazdigimi varsayin.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

mehmetali5454

Evet , faz gerilominin duty cycle icinde bizim tabirimizle kesik kesik olmasi , dspic dokümanlarında chop modu olarak adlandiriliyor ,
 Bu durumda bu chop frekansinin secimi neye göre   bulunur , pid kontrolde chop periyodunu artırıp azaltma işlemi var mi , varsa nasıl yapılır 

z

#8
Motor sargilarinin enduktansi dusukse chopper frekansini artirman gerekir.

Amac akimin firlayip yukselmesine ya da firlayip dusmene engel olmak.

Amac akimin bir sonraki peryodda tahmin edilen noktaya yaklasmasini saglamak. Akimdaki artis V/(F*L) bagintisi ile orantilidir.

Eger V yuksekse L buyuk olmali ki oran dusuk olsun. Eger V ve L ile oynayamiyorsan bu durumda F yi ne kadar artirirsan artisi o kadar dizginlersin.

Artis neden onemli benzetmeli ornek vereyim.

Opamli bir devrede kazanci ayarlamak icin trimpot kullandiginizi varsayin. Istedigin kazanci yakalamak icin trimpotun vidasini
biraz ceviriyorsun hoop kazanc istedigin degerin ustune cikiyor, biraz geri ceviriyorsun hoop istedigi degerin altina iniyor.
Dolayisi ile devrenin kazancini bir turlu guzel ayarlayamiyorsun.

Diyelim ki kazanc icin sana 980 ohm gerekiyor ve sen 1K trmpot ile bunu saglamaya calisiyorsun. Bu iyi kontrol edilebilir bir yapi degildir. 820 ohm dirence seri 150 ohm buna da seri 22 ohm trimpot baglarsan bastan basa ayar araligin 970...992 olur ve trimpotla kazanci istenen nokta civarinda cok kolay ayarlarsin.

Chopper frekansi da ayni. V belli. Guc kaynagi voltajini degistiremezsin. L de belli motor sarilmis ve enduktansi belli.
O zaman F'i  oyle bir sececeksin ki duty degisimleriyle akimdaki artis guzel kontrol edilebilir olsun.

Onun icin frekans ne kadar yuksek olursa o kadar iyi. Ama bu maliyeti artirir.

Frekansi artirdikca;

CPU hesaplama gucunun artmasi
ADC nin cevrim suresinin kisalmasi
Guc katindaki anahtarlarin hizli olmasi gerekir.

Bunlarin hepsi de para demektir.

Cok cok ozel bir motor ile ugrasmadigin surece siradan motorlar icin 16Khz...20Khz iyidir. Bu aralik anahtarlama frekansinin yapacagi akustuk gurultunun rahatsiz etmemesi icin ozellikle secilir. Zaten cogu hazir ekonomik suruculerin (H Bridge) ust frekans limiti 20Khz civaridir.

Motorun nominal akimi buyukse bu durumda akimdaki artislar da yuksek secilebilir ve frekansi bu sinirlarin da altina dusurebilirsin. Fakat akustik gurultu sorununa cozum getirmek gerekir.

-------------------

Kontrol stratejisi sana kalmis.

Ister sabit duty, degisken frekans kullan.
Ister sabit frekans, degisken duty kullan.
Ister degisken duty, random frekans kullan.

Kontrol teoride sabit zaman araliklarinda ornek alarak hesap yapmak isleri basitlestirir. Cunku DT 1/Fpwm dir. Bunun sabit hele hele 2^-N gibi deger olmasi islemcinin hesap yukunu bayagi azaltir.  Onun icin benim 2 tane sihirli frekansim var.  Birisi 16384Hz, digerisi 32768 Hz.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

mehmetali5454

Kıymetli bilgilriniz için çok teşekkür ederim  , sağolun

mehmetali5454

#10
 dspic içerisinde iki Güç  kontrolü  tespit ettim ,

birincisi ,  chop modu ile pwm e müdahale ederek gerilim kontrolü

diğeri , adc -- current limit -- döngüsü ile akademik tabirle pwm cycle by cycle  ile akım kontrolü

bu durumu blok olarak resmettim
farklı fikri olan var mı?