IGBT ile 3 FAZ Motor sürme teknikleri

Başlatan MrThinking, 12 Ocak 2022, 20:19:20

Z80

PWM çıkışlarının yeri doğru fakat sürme şekli yanlış. Arada sürücü olacak.

yucatar


MrThinking

#92
Alıntı yapılan: yucatar - 02 Şubat 2022, 19:40:11@ümitgungor hocam proje nasıl gidiyor?
Tüm vaktimi tek bir işe ayıracak kadar müsait olamıyorum. Arada para kazanmam lazım. Ama hala yazılım aşamasının başındayım diyebilirim. Pic16F1938 i az çok tanıdım ve kendi kullandığım dildeki configurasyonlarını, register larını ayarlayıp bir ADC okumasını başardım. Sonrasında bir nokta daha koyamadım. Akşam evde uğraşayım diyorum, çoluk-çocuk, yorgunluk çöküveriyor.
Malum, Akdeniz bölgesi turizmi yaz  hazırlıkları da başladı buralarda.
Cihaz bakımları vesaire...
Fakat işin peşini bırakmış değilim...takipte kalın.
Ego=1/Knowledge

selahaddin54

Hocam bende 6 igbt ile bu işin yapılabileceğini gördüğümde heyecanlanmıştım. Bir H bridge yaptıktan sonra half bridge hakkında bişeyler öğrendim. En sonunda da özdisanda 300 tl ye sürücüsü, igbt/mosfeti hatta optocoupler'i bile bir arada tek bir pakette ipm modül görünce kafamda bir ışık yandı. 3 pwm çıkışla 1 kw'a kadar motorları çalıştırabileceğim fikri çok hoşuma gitti. Kat edilecek çok yol var belki ama başlamak bitirmenin yarısı :) Benim elimde de tamda bu fikri uygulayan bir kart var. Adam kartın üzerine 2 tane 7 dolarlık ipm modül atmış 2 tane 0,1 kw 3 fazlı ac motoru çalıştırıp bir meyve sıkma makinesi yapmış. Bunu Fotoğrafını da aşağıya bırakıyorum.



Mr.Thinking

Alıntı yapılan: selahaddin54 - 09 Mayıs 2022, 09:11:56Hocam bende 6 igbt ile bu işin yapılabileceğini gördüğümde heyecanlanmıştım. Bir H bridge yaptıktan sonra half bridge hakkında bişeyler öğrendim. En sonunda da özdisanda 300 tl ye sürücüsü, igbt/mosfeti hatta optocoupler'i bile bir arada tek bir pakette ipm modül görünce kafamda bir ışık yandı. 3 pwm çıkışla 1 kw'a kadar motorları çalıştırabileceğim fikri çok hoşuma gitti. Kat edilecek çok yol var belki ama başlamak bitirmenin yarısı :) Benim elimde de tamda bu fikri uygulayan bir kart var. Adam kartın üzerine 2 tane 7 dolarlık ipm modül atmış 2 tane 0,1 kw 3 fazlı ac motoru çalıştırıp bir meyve sıkma makinesi yapmış. Bunu Fotoğrafını da aşağıya bırakıyorum.
Şu özdisanda bulduğun ürünün linkini paylaşabilir misin lütfen.
Başarılar dilerim.
İlham olabildi isem ne mutlu bana...Yolun açık olsun.
ego=1/Knowledge

selahaddin54

https://ozdisan.com/p/873?sortOrder=priceSK_asc&inStock=true&IsNew=false&IsOpportunity=false&sayfaAdedi=20

Bu listede 1. ve 2. modüller anladığım kadarıyla birbirinin aynısı sadece amper farkı var. Ürünü detaylı incelemedim fakat bu ürünlerden yakın zamanda temin edip 3 fazlı 25 volt bir motoru çalıştırmayı deneyeceğim. Tabi daha önce 3 tane eccp ile half bridge pwm üretmem gerekiyor. Yani önceden ilgilenmediğim bu alana artık bende giriyorum. Gelin ata  binmiş ya nasip demiş misali :)

Bu arada bu ipm modül olmasa 6 igbt yada mosfetle 3 half bridge yapacaktık onun sürücüsü vs birsürü iş vardı. Ama adamlar hazırlamış al kardeşim kullan diye. Tasarımcıların işini kolaylaştırmış. Önümüz karanlık bilmediğimiz çok şey var. Duvara toslayacağız belki ama toslamadan da bişeyler öğrenilmiyor. O yüzden çalışmaya devam :)
Ben şahsen önce ac akım ölçme işini halletmeyi düşünüyorum acs712 yada şönt dirençle. Ondan sonra bu işe gireceğim.

tunayk

Daha önce, IPM den fault geldiğinde en hızlı şekilde pulseları susturmayı hallediniz. :)
Sonra akımı ölçersiniz.

selahaddin54

Bunun için öncelikle ipm fault nerden gelir niye gelir gibi şeyleri bilmem gerekiyor  :) 

İlk defa sizden duyuyorum. Ipm kullanımındaki tecrübelerinizi kabaca anlatmak isterseniz bu konuda bilgiye aç insanlar olarak sizi can kulağıyla dinlemeye hazırız :) :)

tunayk

Alıntı yapılan: selahaddin54 - 09 Mayıs 2022, 11:17:30https://ozdisan.com/p/873?sortOrder=priceSK_asc&inStock=true&IsNew=false&IsOpportunity=false&sayfaAdedi=20


Burada listelenen ürünlerin datasheetlerine göz atarsanız hepsinde bir Fault ya da Alarm çıkışı olduğunu görebilirsiniz.
 Bu çıkış genellikle Modül için ölümcül kısadevre veya aşırıakım durumlarında çok kısa süreli pulse verir. Örneğin Mitsubishi 40us süre vermiş, Fuji 2ms. Bu sürede kapatırsanız cihazı kurtarırsınız.  Geç kalır ve süremeye devam ederseniz şenlik oluşabilir. Bazı modüller resetlemeyi gerektirirken bazıları yola devam eder, sorumluluğu size bırakır.

40us akımı temiz şekilde ölçüp te karar vermek az gelebilir kullanacağınız işlemciye. Bu nedenle, fault sinyallerini işlemcinin interrupt girişlerine bağlayıp hata durumunda sistemi kapatmak gerek. 

Senior

Alıntı yapılan: MrThinking - 02 Şubat 2022, 22:06:30Tüm vaktimi tek bir işe ayıracak kadar müsait olamıyorum. Arada para kazanmam lazım. Ama hala yazılım aşamasının başındayım diyebilirim. Pic16F1938 i az çok tanıdım ve kendi kullandığım dildeki configurasyonlarını, register larını ayarlayıp bir ADC okumasını başardım. Sonrasında bir nokta daha koyamadım. Akşam evde uğraşayım diyorum, çoluk-çocuk, yorgunluk çöküveriyor.
Malum, Akdeniz bölgesi turizmi yaz  hazırlıkları da başladı buralarda.
Cihaz bakımları vesaire...
Fakat işin peşini bırakmış değilim...takipte kalın.




Merhabalar,hocam. Öncelikle kolay gelsin. İş başa düşünce bende araştırmalara başladım ve sizin epey uzun bir süredir fsbb30ch60c ile çalıştığınızı farkettim.  Benim sorum şu olacak. Bu igbt için sürücü devresi elimde hazır var ancak mikrodenetleyici ile arasında ki köprüyü hâla bende çözebilmiş değilim. Şu ana kadar deneyip hafifte olsa işe yarayan en iyi yöntem sırası ile periyodu 6 eş parçaya ayırıp her parçada sırası ile q1,q2,q3,q4,q5,q6 yı 0-5volt arası sabit 60Hz frekans ile sürmek oldu ama onda da motor aşağıdaki tabloya göre sürdüğümde ileri geri hareket ederek kendisini kitledi. Benim sorum atmel tabanlı mikrodenetleyicilerdeki pwm ile bu igbt sürülebiliyor mu yoksa illaki sinüsoidal dalgaya mı çevirmek gerekli?
İkincisi eğer sabit frekanslı pwm ile sürülebiliyorsa 120 derece faz farkı işlemi nasıl yapılıyor benim yararlandığım tablo aşağıdadır.


Kaynak:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/385492&ved=2ahUKEwicq73I996HAxVw_rsIHS6lBRQQFnoECBQQAQ&usg=AOvVaw0nqzi8enY8wp8o_yPwVC-E

Sayfa 4

Mr.Thinking

#100
Alıntı yapılan: Senior - 06 Ağustos 2024, 16:48:02Merhabalar,hocam. Öncelikle kolay gelsin. İş başa düşünce bende araştırmalara başladım ve sizin epey uzun bir süredir fsbb30ch60c ile çalıştığınızı farkettim.  Benim sorum şu olacak. Bu igbt için sürücü devresi elimde hazır var ancak mikrodenetleyici ile arasında ki köprüyü hâla bende çözebilmiş değilim. Şu ana kadar deneyip hafifte olsa işe yarayan en iyi yöntem sırası ile periyodu 6 eş parçaya ayırıp her parçada sırası ile q1,q2,q3,q4,q5,q6 yı 0-5volt arası sabit 60Hz frekans ile sürmek oldu ama onda da motor aşağıdaki tabloya göre sürdüğümde ileri geri hareket ederek kendisini kitledi. Benim sorum atmel tabanlı mikrodenetleyicilerdeki pwm ile bu igbt sürülebiliyor mu yoksa illaki sinüsoidal dalgaya mı çevirmek gerekli?
İkincisi eğer sabit frekanslı pwm ile sürülebiliyorsa 120 derece faz farkı işlemi nasıl yapılıyor benim yararlandığım tablo aşağıdadır.


Kaynak:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/385492&ved=2ahUKEwicq73I996HAxVw_rsIHS6lBRQQFnoECBQQAQ&usg=AOvVaw0nqzi8enY8wp8o_yPwVC-E

Sayfa 4

Bu konu başlığı altında yazılım hariç her türlü bilgi mevcut. Bir şey yazmam onları tekrarlamam olacak. Eklediğin kaynakta da her türlü bilgi mevcut. Yazılım bilmiyorsan uğraşma derim. Önce yazılıma ağırlık ver.
ego=1/Knowledge