Flyback icin hesaplanan sarim sayisini push pull icin kullanabilirmiyim?

Başlatan Yuunus, 10 Mart 2022, 23:41:19

Yuunus

Flyback icin hesapladigim sarim sayisini push pull yapi da belki %20 daha az tur sayisi ile kullanamazmiyim, cunki nuve degismiyor permabilite ayni, sadece push pull da B/H egrisi biraz daha asagi kayiyor ve ters sargi sayesinde egrinin diger tarifinida kullanabiliyoruz, bunu neden sordum, bazi hesaplama formullerinde topoloji flyback yerine push pull secilince primer tur sayisi yariya dusuyor, guc ile mi alakali? ben degil diye dusunuyorum. derdim guc degil sadece hesaplamalarda iki topoloji arasinda boyle bir carpan etkisi varmi onu merak ediyorum.

z

Hic alakasi yok.

Push pull da primere voltaj uyguladigin an sekonder voltaji alirsin, flyback de 180 derece faz farki var.

Ustelik flyback voltajin primer akimiyla kontrol ediliyor.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Yuunus

neyle alakasi yok hocam tam anlamadim sipir sayisini mi kastediyorsun.

z

Alakasi yok derken;

Flyback icin yapilacak hesaplama ile push pull icin yapilacak hesaplama cok farkli seyler.

Birinden birine gecis icin ayni hesabi K gibi bir carpanla carpip elde edemezsin.

Klasik 50Hz trafo hesabini pushpulla uyarlarken 4.44 (2pi/kok2) yerine 4 koyman yeterli.

Tabiki bu %100 duty icin. (Daha dogrusu %50 Duty icin.)

Guckaynaginin calisacagi min voltajda duty max olacak sekilde (%50 ) hesaplarsan voltaj yukselmesinde dutyyi kisarak guc kaynagina regulasyon icin oynama alani birakilmali.

www.cncdesigner.com/wordpress/?p=3329

Ayrica duty deki degisim push pull cikisinda dogrudan sekonderin voltaj genligine yansimaz. (Flybackte yansir)

Duty 1 de olsa 50 de olsa sekonder voltajinin genligi hep Vp/N olur.
Bu nedenle sekonder dogrultucu cikisindaki LC filitre girisine daima cikis voltajindan daha yuksek voltaj uygulamalisin ki ortalama istedigin degere otursun.  Zaten bu push pulldaki LC hesabi ile stepdowndaki LC hesabi ayni olacak.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Yuunus

soruyu eksik sordum heralde, E42 bir nuve asagi yukari Flyback topoloji ile 100W guc veriyor diyelim Nprimer=120, B=2000gaus diyelim, simdi bu durumda trafoyu hic bozmadan push pull'a cevirmek icin sekonderi orta uclu yapip, primere ikinci, 120 turluk bir sarim daha yapsam cikis gucum ne olur.

z

Sadece bir yorum;

Birim hacime dusen enerji (1/2) H*B dir.

H=N*I/l  Burada l nuvede akinin dolastigi yol degismedi.

B yi push pullda flyback deki degerin 2 kati secebiliriz.

Bu durumda push pull yapida birim hacme dusen enerji N sarim sayisini degistirmedigimize gore (1/2) N*I*2B/l olacak.

Ipushpull*2B>Iflyback*B
Ipushpull*2>Iflyback yani akimi 2 kat buyuk yapabilecegiz.


Flyback ve push pull icin primer sarim sayisi en az Np=V*Ton/(B*A) olmali.

Primer sarim sayisi ile ve A kesiti ile oynamiyorsun.
Push pull yapida B yi Flyback icin secilen degerin iki kati yapabilirsin.

Bu durumda push pull icin Ton=Np*2B*A/V olur. yani Ton suresini 2 kat artirabilirsin. Ancak %50 yi asamazsin.

Duty, Fly back icin yaklasik %30 calisilirken bu durumda Duty'i push pull da %60 yapamayacagimiza gore %50 yapabiliriz.

Yani Ton suresini de 5/3 oraninda artirabiliyoruz.

Bu durumda sanirim sunu soyleyebiliriz. Amper saniye carpimi 2*I*T*5/3   (10/3) I*T

Bu bana sunu diyor. Flyback de giris tarafindaki enerji V*I*T olduguna gore push pulda (10/3)  V*I*T

yani push pull yapida guc 3.3 kat artacak.

Fakat bu hesapta sekonder sarim sayisina hic bakmadim. Dedigim gibi bunun yorum oldugunu unutma.
Sacmalamis da olabilirim.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Yuunus

primer sarim sayisi hakkinda yanilmadim demekki flybackteki ne ise push pull icinde asagi yukari her kanal icin ayni, flyback bir trafoyu push pull'a cevirmek istesem kabaca 2 tane 120 sipir primer sargisi sarmam yeterli(sekonderi hic karistirma), ilk basta sordugum flyback teki tur sayisini topoloji push pull'a donusunce 1/2 oraninda azaltilmis olarak hesaplamalarinin nedeni "B" nin iki kati aliniyor yanilgisina dusulmesidir, halbuki bu sadece durumun anlasilmasi icin bir gosterim metodu.
birde bir ara bahsi gecmisti elimde bir dokumanda skin effecten dolayi iletken kaybindan bahsediyor, eger anahtarlama frekansiniz 20khz den buyuk ve iletken capiniz 24AWG den buyuk ise tel capinini azaltin yada litz teli kullanin diyor, dikkatimi ceken tarafi 20khz den itibaren bu ise ozen gosterin demesi; zaten bildigin bir bilgidir @z hocam ama hatirlatma babinda burada dursun, metnin orjinali soyle

Skin effect losses and proximity losses become a significant
factor at high frequencies. At 20 kHz (square wave), wire sizes
larger than #24 will increase wire losses significantly. For high
current/high frequency operation stranded wire, litz wire, strip
winding, or other special windings are recommended.

Bell System Technical Journal, 15, 39 (1936) dan alintilamislar.

Tesekkur ederim.

devrecii

Flyback'da sipir daha çoktur, çünkü pushpll ,fullbrgd, forward vs primere verilen akım aynı anda çıkışa yansıdığı için zıt yönde manyetik akı oluşur ve ferritin sature olma zamanını uzatır bu yapılarda daha az sarım demek.

Flybackda ferritte belli miktar manyetizma depo olur bu yüzden doyuma ulaşma süresi kısalır ayrıca air gap var  bunlar yüzünden çok daha fazla sarım yapılması gerektirğğini gösterir bence en az dört katı primer sargısı gerekir .


Yuunus

Alıntı yapılan: devrecii - 12 Mart 2022, 17:18:45Flyback'da sipir daha çoktur, çünkü pushpll ,fullbrgd, forward vs primere verilen akım aynı anda çıkışa yansıdığı için zıt yönde manyetik akı oluşur ve ferritin sature olma zamanını uzatır bu yapılarda daha az sarım demek.

Flybackda ferritte belli miktar manyetizma depo olur bu yüzden doyuma ulaşma süresi kısalır ayrıca air gap var  bunlar yüzünden çok daha fazla sarım yapılması gerektirğğini gösterir bence en az dört katı primer sargısı gerekir .



formul ile ifade edermisin yukaridaki durumu mesela ille benim nuveyi kulla maniza gerek yok kendi bildiginiz nuve uzerinden de gidebiliriz, konu basit gibi duruyor ama uygulamaya gecince herkes farkli birseyler uyguluyor, kimisi ben yaptim oldu diyor kimisi elindeki malzeme cok yuksek guc verebilecekken cok daha azina razi oluyor haberi yok vs vs, sende simdi 4 kat diyorsun, nasil yani.  olay permabilitede bitiyor cogjnlukla ama nasil, bir nuvenin magnetik gecirgenligi 2000 gaus olarak verildiginde flybackte 3500 mu aliniyorda 4 kat artirdin. iki topoloji icinde maksimum duty %50 olarak dusunun, nuvede de hic hava boslugu olmadigini varsayin.

erkan614

Push pull icin ve yarim köprü icin hatırladığım trafo kisminda voltajin hesabını dogru tutturana kadar 2 veya 3 numune ile iterasyon yapip en sonunda çıkan numuneye gore karar veriyorduk
Hatiralarima göre verimlilik konusundan dolayı idi
Bir kere yapmıştım bu işi zaten

Yuunus

Alıntı yapılan: z - 11 Mart 2022, 21:34:39Bu durumda push pull icin Ton=Np*2B*A/V olur. yani Ton suresini 2 kat artirabilirsin. Ancak %50 yi asamazsin.

@z hocam iste burda B yi neden 2B yaptiniz beni yaniltan bu kisim, egrinin pozitif kismi B ise negatif kismida B, flyback te egrinin bir tarafini yani B yi kullanarak hesap yapariz, push pull da zaten ikinci bir hesaba luzum yok, birinciye zit ikinci bir primer sargisi ile egrinin asagisini kullaniriz, ama bahsettigin gibi topoloji degisince B nin 2B oldugunu ilk defa duyuyorum.push pullda zaten ikinci bir sargi ile kabaca gucu 2 katina cikarmis oluyoruz.



E = 4B Ac Nf x 10^–8 (square wave push pull icin) standart formule gore

sen B yi 2B yaparak sorunun en basinda dedigim duruma geliyorsun, sarim sayisini flyback ten push pull'a gecerken yariya dusurmus olmuyormusun?

devrecii

Flyback değil de forwartı düşünelim, push pull yada fullbridge göre sipir sayısı yarı yarıya olmalıdır çünkü primaryde ki  voltajın dalga boyu yarı yarıya düşüyor. Ama bu forward flyback aynı değil aynı ferriti kullanırsak bile sarım sayısı 2x den fazla olmalıdır, olur da ton süresini %25 den yukarı çıkmaz mesela ,  bu da alınabileecek enerjni düşmesine neden olur.

Yuunus

Alıntı yapılan: devrecii - 13 Mart 2022, 01:25:13Flyback değil de forwartı düşünelim, push pull yada fullbridge göre sipir sayısı yarı yarıya olmalıdır çünkü primaryde ki  voltajın dalga boyu yarı yarıya düşüyor. Ama bu forward flyback aynı değil aynı ferriti kullanırsak bile sarım sayısı 2x den fazla olmalıdır, olur da ton süresini %25 den yukarı çıkmaz mesela ,  bu da alınabileecek enerjni düşmesine neden olur.
hangi voltaj hocam yariya dusen, bara viltaji mi yani besleme girisindeki diyottan sonraki 300V mu

z

Flyback yapida BH egrisi kirmizi olan.
Push Pull vs gibi nuveyi iki yonde kullanan yapilar ise mavi.

Bu yuzden B degerini (Delta B) flyback de dusuk tutmak zorunda kaliyoruz.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

z

Ayrica Flyback esit degildir 1/2 push pull

Enerji aktarim fizigi farkli.

Flyback de primer bobininden akim akitiyorsun bu esnada cikistan hic voltaj almiyorsun. Resmen sekonder sarim sanki sarilmamis gibi.

Sonra primer akimi kesiyor ve primer bobin sargilarini resmen nuveden sokup uzaklastiriyorsun. !!!

Kaliyor mu sana miknatislanmis bir nuve.
Sonra bu nuvedeki miknatisiyet azalmaya basliyor ve iste sekonderde enduklenen gerilimin sebebi, bu nuvedeki aki azalmasi.


Push pull yapida ise primerden akim akitirken yapi aynen transformator gibi davraniyor. yani primerde voltaj varsa sekonderde de var.

O yuzden iki yapinin hesabini es tutamazsin.

Ben cevabimi yazarken sorun su sekildeydi.

Nuveye flyback hesabi icin hesap yaptik. Sonra hesaplanan sarim sayilarindan birer tane daha yapip transformatoru push pull sardik. Bu durumda gucu mukayese et dedin.

Flyback de bobinin sokulup atilmasi benzetmemin sebebi: Sekonder diyodun bir yonde iletmesinden dolayi.
Primere enerji verince sekonderden enerji akisi diyod tarafindan kesiliyor. Primer sargi var sekonder sargi yok gibi anlama geliyor.

Primer akimi kesilince bu kez sekonder deki enerji cikisa aktariliyor fakat bu kez de primer akimi kesilmis ve snubber haricinde primeri yukleyen bir yuk kalmadigi ve bu yuku ihmal edebildigimiz icin primer sanki yok gibi.  Snubber zaten tum off peryodunda yuk gibi davranmiyor. Eger oyle davranirsa flyback yapiniz cok kotu (primer kacak enduktansiniz acaip fazla + snubberin RC degerleri cok yanlis hesapli) demektir ve snubber acaip isinir. Bu da kulaga kupe olsun.




Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com