Buzdolabı yapmak istiyorum. Hesabı kitabı nedir ?

Başlatan fbkaya, 10 Haziran 2022, 23:56:13

fbkaya

Selamlar herkese,
Elimde kompresör, evaporatör, kondanser ve buzdolabı yapmak için gerekli tüm ekipmanlar var. Ben bunları birleştirip bir buzdolabı yapmak istiyorum ancak bu işin hesabı kitabı nasıl oluyor bilmiyorum. Teknik anlamda bu işin matematiğini öğrenmek istiyorum. Önerebileceğiniz kaynaklar var mı ?

Teşekkürler.

ziyaretci

Troll başlık.  :D

Eğer troll başlık değilse:

Buzdolabı yapmanın matematiği olmaz. Bilim dallarının matematiği olur.

-Hedef seç(ürün portföyü)
-Biyoloji, kimya araştırması(portföye göre)
-Bulguların analizi
-Analiz sonucu testler
-Seçilen hedefe uygun malzeme araştırması, yalıtım vs.(malzeme bilimi)
-İnsan sağlığı araştırması(malzemelerin gıda uygunluğu)
-Enerji verimliliği(motor, ideal yazılım, araştırmalar, testler...)
-vs.

Matematik mi? Ha bu yukarıdaki maddelerin içinde.

Ülkenin önde gelen beyaz eşya fabrikarı Mersin organizeye koca koca yeni tesisler kuruyorlar. Binlerce istihtam... 100 milyonlarla ifade edilen yatırımlar. O kadar kolay olmamalı!

fbkaya

Başlık troll değil.  :D

Suizan da bulunmadan önce yanlış anlaşılmış olabilme ihtimalimi değerlendirip derdimi daha anlaşılabilir biçimde genişletmek istiyorum.
Eğer benim Arçelik süper deepfrost a++++ ultra smart muadili buzdolabı üretip Avrupa pazarını domine etme girişimim olduğunu düşünüyorsanız kendimi yanlış ifade etmişimdir.
Eğer evaporatörden kondensere ısı transferi yapabilmek için binlerce istihdam, 100 milyonlar yatırım gerektiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.

Bu forumda bu başlığı açma gayem; bazen konu hakkında pek bilgisi olmasa da "şurada da şu kişi şunu yapmış" diye çıkagelen insanlarla dolu ve bu bazen konuyu bambaşka yerlere taşıyıp ufuk açabiliyor. Konu üzerinde deneyimli kişilere iletişimi kolaylaştırıyor.

Verdiğiniz ar-ge dersi için de teşekkür ederim. Neyin matematiği olur, neyin olmaz tartışmayacağım.

Konu üzerinde yeni araştırmaya başlayan arkadaşlara Yusuf Çengel Hocanın Isı ve Kütle Transferi kitabını incelemelerini tavsiye ederim. Türkçe olması da avantaj.

Saygılarımla.

kimlenbu

"refrigerator thermodynamics" anahtar kelimesiyle aratırsanız basitten zora doğru bilgilere ulaşabilirsiniz. Çalışır prototip yapmak hazır komponentlerle çok zor olmasa gerek, lego gibi sök tak ile hayata geçirebilirsiniz ama işin can alıcı kısmı verimli, sağlıklı, güvenilir bir ürün ortaya çıkarmak olduğu için bu bir ekip işi. Tek kişi için zorlayıcı olabilir.

Sozuak

Temel yapıyı biliyorsundur yoksa bağlantı şemasını internetten bulursun.  Parçaları kendin mi birleştireceksin bilemiyorum. Kompresörünün veri kağıdında gerekli temel parametreler vardır. Hangi yağdan ne kadar şarj edilecek, hangi gaza uyumlu  soğutma gücü ne kadar gibi. Soğutma derecesine bağlı olarak örneğin 200-500gram gaz basılacak. Onun için de  ekipmanlarının olmadığını  düşünüyorum olsa büyük ihtimal sormazdın, mahalle aralarındaki soğutmacı/buzdolabı tamircilerine git derdini anlat. Montajını, yağını gazını kendi ekler çalıştırır verir sana. Gaz az olursa soğutma yapmaz yada az soğutur, çok olursa da soğutma yapmaz kompresörü de yorar.

BC337

bence  buzdolabı  değil klima  yapalım maplum yaz ayına  girdik havalar  çok sıcak ve ateşli geçiyor...
sabahlar olmuyor.... :D  :D  :D

sezgin

Yapılmayacak iş değil ama verimlilik önemli. Özellikle buzdolabı, klima gibi ısı transferi sağlayan cihazlarda yapmak görece kolay ama verimlilik oldukça zor oluyor.

Sozuak

Neden zor olsun. Standart malzemelerle parçaları birleştireceksin. Isıyı dışarıya aktarma kısmını  ne kadar uygun yere (soğuk) koyarsan o kadar verimli olur. Parçaları elde kabalama yapmayacaksın ki!

fbkaya

@kimlenbu @Sozuak Gaz basacak ekipmanlara da erişimim var. Bir tane sistem kurdum bile ancak çok az soğutuyor. İçerisine basmam gereken gaz miktarı hakkında hiçbir fikrim yok çünkü evaporatörü de kondenseri de başka başka radyatörlerden söküp birleştirdim. Anladığım kadarıyla capillary borusunun hesabı da çok kritik. Hazır bu kadar heveslenmişken şu denklemleri de öğrenip aradan çıkartmak istiyorum.

Sozuak

kaç gram bastın 100-200 mü. Dolapçılara sor söylerler buz dolabında da  ahım şahım birşey yok.  2 sistem var bildiğim 1 expansion valf yöntemi 2 kapilar boru yöntemi. Zamanında uçak buz dolaplarının tamiri ile uğraştım az biraz. Getirttiğim soğutmacı (gaz ekleme imkanım yoktu) boyutuna göre bastı gazı. Ölçüm değerleri dolap servis manueline göre doğru çıkınca yollardım  geri geldiği yere. Ben daha hesap kitapla gaz basan, boru bağlayan dolapçı görmedim. Elbette hesap kitapla iş yapmak lazım da  sen tüm elemanların  veri kağıtlarına ulaşamazsan zaten bunun mümkün yanı yok. 100-200gr daha fazla gaz ekle, gazın cinsi , vakumun, yağın tam ise ekle gazı.

cevat1

#10
.

serkan_48

Alıntı yapılan: fbkaya - 11 Haziran 2022, 14:21:12@kimlenbu @Sozuak Gaz basacak ekipmanlara da erişimim var. Bir tane sistem kurdum bile ancak çok az soğutuyor. İçerisine basmam gereken gaz miktarı hakkında hiçbir fikrim yok çünkü evaporatörü de kondenseri de başka başka radyatörlerden söküp birleştirdim. Anladığım kadarıyla capillary borusunun hesabı da çok kritik. Hazır bu kadar heveslenmişken şu denklemleri de öğrenip aradan çıkartmak istiyorum.

Teorik hesaplamaları aklimda kalmadı. Elimdeki kitaplara bakayim hesaplama ile ilgili bilgileri toplayıp buraya eklemeye çalışırım.

Kabaca!

Dolap dizayn edilir. Dış kutu ve izolasyon hesaplanır. Bu alan hacmin sogutulmasi istenen sıcaklığa göre ve içerideki ürün miktarina göre isi kazancı hesaplanır. Mesela 5000 kalori.

Kalorisi hesaplanan dolap x sürede bu sıcaklığa dusecek diye bir hedef belirlenir. Bu süre mekanik ekipmanın çok büyük çıkmaması içindir. Mesela 5000 kalori hesaplanan dolap isi kazancı 5 saatte istenen sıcaklığa düşmesi için 5000 ÷ 5 = 1000 kalorilik isi transferi yapacak ekipman seçilir.

Evaporator 1000 kalori
Kompresor 1000 kalori
Kondenser = evap + kompresor atık ısısı
Kondenser = 1000 + (200 kalori ( motor sargilarindan gelen isi ) 200 değeri örnektir.

Bunun yanında gaz devresinde kullanılacak dryer ve kılcal hesaplanır.

Ekipmanların değerleri hesaplaninca ilgili markaların kataloglarindan en yakın değerdeki ürünler seçilir.

Akis diyagramina göre ekipmanlar dizilir. Sistem derin vakum a alınır. Gaz verilir. Toplama sistemde Gram olarak hesaplamak zor markalı ürünlerin dizayn ve test arge sürecinde bu gramajda hesaplanır.

Gramaji bilinmeyen sistemde istenen sogutma sıcaklığına ve kullanılan gaza göre dönüş basıncı tespit edilir ve ona göre gaz verilir. Gaz verirken aynı zamanda superheat değeri dediğimiz degerde takip edilir.

Siz gaz verirken neye göre gaz verdiniz? Gaz basıncınız ve hangi gazı kullandığınızı öğrenebilir miyim?
Saygılarımla ben Serkan www.iklimlendirmesogutma.com

foseydon

Alıntı yapılan: BC337 - 11 Haziran 2022, 11:15:44bence  buzdolabı  değil klima  yapalım maplum yaz ayına  girdik havalar  çok sıcak ve ateşli geçiyor...
sabahlar olmuyor.... :D  :D  :D

yaparsin da, mutluluk fatura gelene kadar sürer :)

fbkaya

@serkan_48 Değerli yanıtınız için teşekkür ederim. Yararlandığınız kitapların isimleri nedir ? Dönüşünüzü bekliyorum.
Saygılarımla.

DaRt

Ben geçen sene yaptım bir tane. Bira fermentasyonu sıcaklık kontrolü için (18~20derece arası) gerekli oldu. Elimde eski bir sebilden çıkma kondenser içeren 1 hp kompresör vardı. Evaporatör yerine alüminyum klima borusu kullandım. Uçları bakır olduğu için mevcut kompresör çıkışına bakır kaynağı ile ekledim. Klima borusunu dolap içerisinde 3 metre kadar gezdirdim. Vakumladıktan sonra kompresör emiş basıncına göre gaz bastım falan. Sonuç olarak iç hacmi 200litre olan dolapta kompresör 7/24 çalışsa bile dolap içi ile dolap dışı arası en fazla 10 derece fark oluyordu. Dolap içine bir fan koydum böylece 25 dereceye kadar çıkardım farkı. Dolabın cidar kalınlıkları düşük ayrıca içine poliüretan basamadığım için (strafor ile doldurdum arayı) ısı yalıtımı çok düşük oldu. Dolap için +4 derece iken dolap dışı 18derece ortam sıcaklığı ise 26derece falan oluyordu.
Hesap kitap hak getire olunca böyle çok verimsiz oldu tabi. Hesap yapmak için en başta eldeki kompresörün teknik özelliklerini bilmek gerek. Kompresör üreticilerinin bilgisayar programları oluyor. Bu programlara değerleri girip istenen kompresörü seçerek sistem hesapları otomatik olarak yaptırılıyor. Çalıştığım işyerine su soğutma kulesi tasarladım bu şekilde gayet güzel çalıştı. Ama zor tabii tüm hesapları yapmak. Özellikle işi bu olmayanlar için.