lojik sorun

Başlatan x-tol, 02 Şubat 2006, 22:09:36

aster

Bölmek istemezdim ama nacizhane bir tavsiyede bulunmak istedim,
burada verilen önerileri denemen hem tecrübe hemde gelişmen için bir fırsat diye düşünüyorum, hatta abartma demezsen psoc la da bir dene derim, ahmet abüü me kalsa sana arm7 tavsiye ederdi Allahtan burayı görmemiş (tabii latife)  :)
başarabilirsin bak herkes yardıma hazır
kolay gelsin

x-tol

evet gerçekten herkez yardım ediyor çok teşekkür ediyorum.bu devre acillerin en üst kısmında onun için hemen yapmam lazım.kesinlikleilerleyen zamanlarda bütün önerilerideneyeceğim.

kurumahmut

74153 entegresi Dual 4x1 MUX tur. Ortak selectlidir ayrı enableları olan bir entegredir. Problemin çözümü sanırım bu entegre ile daha ucuza olmakta. Çözüm için ise şu devre kurulmalı sanırım. Hata yapmadıysam doğrudur.

x-tol

anladığım kadarıyla ufak bir yanlışlık vardı önceki devreyi değiştirerek sadece CD'den 00 geldiğinde AB'den gelecek bilgileri çıkışa sürecek.
şu anda teorik olarak doğru.ve çok daha kısa
ama benim anlamadığım C+D' C'+D diye girişler var bunlara ne vereceğiz

birde 2 tane s1s0 var ve 3 tane d var bunların hepsine aynı anda uygulayacağız herhalde

kurumahmut

Alıntı yapılan: "x-tol"ama benim anlamadığım C+D' C'+D diye girişler var bunlara ne vereceğiz

iki ayrı devre ve her biri 2 çıkışlı demiştin A,B ilk devrenin olsa C,D de ikinci devrenin olsa (C+D') demek D çıkışının tümleyenini al C çıkışı ile ve işlemine sok, Bu elde ettiğin sonucuda MUX'un ilgili girişlerine uygula demek.

Alıntı yapılan: "x-tol"
birde 2 tane s1s0 var ve 3 tane d var bunların hepsine aynı anda uygulayacağız herhalde

74153 dual 4x1 MUX dur ve de iki tane select pini var ve her 4x1 mux için de ortaktırlar. bunlara S1 S0 dedim. S0'a A çıkışını ver S1'de B çıkışını ver.

x-tol

bu şekilde yapmak devreyi iyice uzun bir hale getirmezmi

kurumahmut

Alıntı yapılan: "x-tol"bu şekilde yapmak devreyi iyice uzun bir hale getirmezmi

Elinde iki devre var ve belli koşullarda birinden çıkış almak istiyorsun ve de kısa zamanın var. Ayrıca düşündüğüm devrede 2veya kapısı yani 1 tane 7432 entegresi, ve 74153 entegresi var. Fiyatları ise 500kuruş yapar anca.

Bir arkadaşımızın daha dediği gibi GAL de kullanabilirsin. Ben bu sene GAL22V10D almıştım 2.5YTL Eğer onunla devreyi tasarlarsan tek entegre ile problemi çözersin. Yapacağın sadece fonksiyonları bulmak. Bunun içinde tablo yapacaksın ki sende var. Karno ile minimal fonksiyonları bulacaksın. Bunu ister kendin hesaplayarak yap istersende MORP diye bilinen fonksiyon indirgeme programı ile yap. Sonra GALin yazılımını yazacağın WinCUPL programını öğrenecen.

WinCupl için
http://www.atmel.com/products/pld/forms/softwareReg.asp

MORP için
http://www.ehm.yildiz.edu.tr/dersweb/elelab1/MORP.zip
Bu yazılım Prof Dr Ahmet Dervişoğlu ve Yüksek Müh Orhan Uçar tarafından yapılmış ve de başarılı bir program. Kontürlü telefon projesi yaparken baya faydalı olmuştu. Karno tabloları çizmekten kurtarıyor...

Ama bu yöntemi kullanmayı bu çalışma için bazuka ile sinek vurmak gibi düşünüyorum.

x-tol

evet doğru şu anda pek zamanım yok.onun için bu iki yöntemden en kısa olanını belirleyip yapacağım.ama doğru anladım değilmi oradaki c+d' yazan pine bu çıkışlar o hale getirip vereceğiz.

kurumahmut

Alıntı yapılan: "x-tol"evet doğru şu anda pek zamanım yok.onun için bu iki yöntemden en kısa olanını belirleyip yapacağım.ama doğru anladım değilmi oradaki c+d' yazan pine bu çıkışlar o hale getirip vereceğiz.

Doğru anladın. Entegrenin girişlerini düzenleyip gireceksin. Mux da uygun koşullarda istediğin sonuçları çıkışa verecek. Tabi sen tabloda bir hata olduğundan bahsetmiştin. Tabloya göre tekrar entegre (74153) girişlerini belirleyeceksin nasıl olmasını istiyorsan.

osimilasyon

Arkadaşın verdiği devre tuhaf geldi bana,
tüm yazılanları okumadım tam olarak ama ben kafamdakini söyleyeyim ki,
sadece ve sadece mux entegresi ile yapılacak.

S0 ve S1 seçim pinlerine C ve D bağlı.
Ne demiştik; CD 00 veya 11 ise çıkış AB,
aksi durumda CD olacak.
şimdi, CD nin 00 ve 11 olma durumlarına,
iki dörtlü girişin de sıra ile 0. ve 3. girişleri çıkışa verilir.
Dolayısı ile bu pinlere (0 ve 3) birinci dörtlüde (muxda) A,
ikincisinde B bağlanacak.
1. ve 2. girişlere de ilkinde C, diğerinde D bağlanacak.
Bu kadar basit.

Özet olarak, CD 00 ve 11 ise AB çıkışa gider,
aksi durumda CD.
O yüzden bu entegreyi önerdim ya zaten.
Tek entegre diye söyleyip duruyorum dinleyen yok :)
uydu

kurumahmut

Alıntı YapÖzet olarak, CD 00 ve 11 ise AB çıkışa gider,
aksi durumda CD.

değiine göre benim verdiğim tabloya baktığımda 3. minterimde CD 11 olmasına rağmen AB lerin tümleyeni çıkış olmuş. Çözüm mantığımız aynı ama tablolarımız farklı. Rahat ol. Gerisini ve gerçek tabloyu bilen arkadaş hataları düzeltir...

osimilasyon

Rahatım sağol. :)
uydu

x-tol

devre biraz karıştı galiba son halini yazıyorum
cd00 ise çıkış ab ne ise o
aslında dahada kısa yapmak için(öncekidevrelerde kullandığım elemanları atarsak)cd11 ise ab ne ise o olsa yapabilirmiyiz.bu şekilde tek entegreye indirgeyebileceğiz
CD 11 OLDUĞUNDA (SADECE)AB YE BAKAN DEVRE YAPABİLİRMİYİZ.EK ELEMAN KULLANMADAN
ilginizden dolayı teşekkür ediiyorum