Soğutma Sistemlerinde Kompresörün Devreye girme Süresi

Başlatan Mucit23, 06 Ağustos 2022, 14:54:12

Mucit23

Selamlar

Buzdolabında elektrik gidip geldiğinde genellikle kompresör belli bir süre sonra devreye giriyor. Bunun tam olarak amacı nedir? Belirli bir süresi var mı?

Örneğin biz bir soğutma sistemine Termostat bağladık. Dedik ki Sıcaklığı 5-6 derece arasında tut. 6 Derece kompresör çalışsın 5 derecede devreden çıksın. Böyle bir sistemde kompresörün çalışması açısından bir sakınca var mı? Yoksa ekstra dikkat edilmesi gerekenler mi var?

Teşekkürler. 

serkan_48

Bu durumun 2 sakıncası var.

1- Kompresor gaz fazindaki akiskanlari sıkıştırır. Her kompresorun emis ile basma arasında belli bir basınç farki oluşturabilir. Basınç farkı arttıkça Elektrik motorunun çektiği akimda yükselir.

Kompresor durduğu anda emis ile basma basınç farki yüksektir. Durduktan sonra hemen kalkinmak istediğinde bu basınç farkını yenmeye çalışması Elektrik motorunu aşırı zorlar. Bu durum sargi stresini arttırmaktadır. Uzun vadede motor ömrünü kisatmaktadir. Bu nedenle duruş ile kalkış arasında basınç farkının dengelemek  için bir süre beklemesi gereklidir.

2- Elektrik motorları sınıfları vardır. Bu sınıflandırma aşağıdaki gibidir.

Bir Elektrik motoru bir saat içindeki start sayısı önemlidir. Mesela bir asansör motoru bir saat içinde 40 defa çalışıp durabilir. Ama bir sogutma kompresoru 1 saat içinde 6 yada 10 defadan fazla dur kalk yaparsa kendini sogutamaz ve bu durum  motor sargı arizasina doğru gidebilir. Bu nedenle duruşta sonra hemen calistirilmamalidir.

Alıntı bilgi:

Görev Süresi Oranı (Duty Time Ratio): Görev süresi oranına göre asenkron motorlar farklı çerçeve büyüklüklerinde olabilirler. Standart görev süresi oranı tanımları aşağıda verilmiştir:
S1: Sürekli çalışma görevleri için.
S2: Kısa sürevli görevler için.
S3: Makul yolverme süresi ve kesikli çalışma için.
S4: Uzun yolverme süreleri ve kesikli çalışma için.
S6: Periyodik işlerde sürekli işletim için. Birbirine eş değer aralıklı uzun süreçli görevler için.
S7: S6 özelliklerine ilave olarak elektriksel frenleme işlerinin olduğu görevler için.
S8: Yük momenti ve hızın değişiklik gösterdiği sürekli periyodik işler için.
S9: Yük momenti ve hızın değişiklik gösterdiği periyodik olmayan işler için.
Saygılarımla ben Serkan www.iklimlendirmesogutma.com

Mucit23

Anladığım kadarıyla kompresör durduğu anda çıkışında yüksek basınçlı gaz bulunuyor. Bu basınçlı gazın sisteme dağılması için ve Kompresörün yük altında kalkmaması için bir süre beklemek gerekiyor. Peki bu süre nedir? 1dk 2 dk?

serkan_48

Bu basıncın dengelenmesi sistemden sisteme değişir. Sistemi tanımak lazım yada basinclari ölçerek be kadar sürede dengeledigini bilmek lazım.

Sistemde cekvalfler varsa bu dengeleme uzun sürebilir. Sogutma sicakligi dalgalanması cok önemli değil ise 3 - 5 dakika aralik yeterli olacaktır.

Saygılarımla ben Serkan www.iklimlendirmesogutma.com

Murat Mert

Alıntı yapılan: Mucit23 - 06 Ağustos 2022, 15:34:22Anladığım kadarıyla kompresör durduğu anda çıkışında yüksek basınçlı gaz bulunuyor. Bu basınçlı gazın sisteme dağılması için ve Kompresörün yük altında kalkmaması için bir süre beklemek gerekiyor. Peki bu süre nedir? 1dk 2 dk?

S.A.
Soğutma sistemlerinde cihaz elektrikte kullanmaya hazır fakat 10 - 30 dk boyunca start verilmediyse ve sistemsel sıkıntı yoksa start verdiğinizde beklemeksizin kompresörü devreye alır.Bu 10 - 30 dk içinde elektrik kesintisi veya arızası olmazsa, sensör arızaları olmazsa, herhangi komut değişikliği olmaz ise....
genelde ilk çalıştırmada 3 dk 2 çalışma zamanı arasında start zamanı az ise, kondanser sıcaklığı ve dış ortam sıcaklığı seviye üzerinde ise min. 5 dk. bekler. Kondanser sensörü olmasa da durma noktasında kompresör durdurulduktan sonra kondanser fanının bir süre daha çalışması bir sonraki kompresör kalkışı için daha sağlıklı olacaktır. Dış ortam serin ise kondanserde fanın sürekli çalışması sistemdeki likit oranının artması ve kapiler sistemd sıvı gaz oranının arması ve kompresörü zorlaması demektir. Bunu kondanser sıcaklığını yada kapiler sistemden önceki girişteki gaz sıcaklığını ölçerek kondanser fanını on - off ile kontrol ederek dengeleyebilirsiniz.

Aslında basit ve mantıksal düşünerek minik algoritmalar ile çözümü kolaylaştırırsınız. Kolay gelsin.
mert07