Suya hareket vermek icin ilginc bir calisma

Başlatan z, 11 Ağustos 2022, 01:22:03

z

#30
Cubugun boyundaki degisimle degil onerdigim sistemde capdaki degisimi sorgulamak lazim.
Gene de cubukla ilgili soruyorsan bir piezo pompada piezo mm belki de mm altinda sekil degistirirken harcanan guc icin akacak akima yazik olmuyorsa neden enduktif calisan duzenekte akima yazik oluyor?

Piezonun kalinligi kucuk magnetik olanda boy degisimi yapan duzenegin boyu daha uzun diye mi? Oyle ise alaka ne?

Boruya cap boyunca etkiyen kutuplara dogru cekim kuvveti bu dogrultuda capi uzatirken diger cap dogrultularinda capta daralma olusur.

Yani daire kesitli boru elipse donusur. Dolayisi ile onerdigim senaryoda hata goremiyorum.

Mesela 10 cm lik boyda 1mm altinda yani %1 lik uzama olsa akimin yazik olup olmamasini matematiksel ele alman lazim.

Muhendis Bey akima yazik dedi diye yazik olmaz.

Ortada harcanan enerji miktari konusulmamis, elde edilen is miktari konusulmamis ama akima yazik olunuyormus.

Neye gore kime gore?

Ben sadece doner aksami olmayan, diyafram ve acma kapama valfleri olmayan pompa tasarimi icin bir yapi onerdim/teori ortaya attim. Teorimi curutmek istiyorsan akim cok ceker verimsizdir gibi onerilerinin matematiksel dayanagi olmasi lazim.

Alıntı YapManyetik alanın oluşturduğu Eddy yani girdap akımının suyun diamanyetik yapısındaki hidrojen molekülünü(periyodik tabloya bakın, 1A grubundaki hidrojen gaz formundaki tek metaldir) döndürme ve bunun sonucunda itmesinin sonucudur. Eddy akımına girdap akımı denmesi de bu yüzdendir.

Yukaridaki nasil bir teori ise benimkisi de bir teori.

Laf olsun diye mi tartisiyorsun?

Desen ki bir elipsi dondurerek icindeki suda donmeye neden olsan bu donme islemi suda nasil bir akisa/pompalamaya neden olacak anlarim. Su anda ona hic kafa yorulmadi. Hesapsiz kitapsiz sistemin verimsiz olacagina hukmedildi.



Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

serkan_48

Alıntı yapılan: esensoy - 11 Ağustos 2022, 22:03:17Hocam sana saygım sonsuz ama akan suda bir dönme görmüyorum,
Beher kabında sıvıyı temassız karıştırmak için bile içine bir çubuk bırakılıyor,
Mümkün değil bu sistem,

 

Bu fikre katılıyorum. Mesajdaki video tamamen feyk. İzlensin diye yapılmış bir video. Su gibi bir akışkan manyetikmidir? O zaman içine miknatis attığımızda yapışması şekil değiştirmesi gerekirdi. Keza bobin bir metal boru dışında. Bütün manyetik akı bu metal uzeridne akacak. Sonuç eddy akımları bu boruyu ısıtacak.

Burada sarima uygulanan enerji boru üzerinde ısıya dönüşecek.

Bu videoda açıkça belli ki o borunun altında suyun içinde ayrı bir motor var. Suyu o hareketlendiriyor.
Saygılarımla ben Serkan www.iklimlendirmesogutma.com

muhendisbey

Suda elips şeklinde döndererek girdap oluştursan boru iç cidarına konulan konik bir helezon yapısı suyun santifüj ile ileri yönde ya da geri yönde akmasını sağlar. Ya da Tesla valf metodu düşünülebilir. Sen elips dönder de farklı alternatiflere bakarız. Peristaltik olarak ilerleteceksen de boruyu tam kapatamıyorsan içerisine silikon yastıklar koyarsın daraldığında tam kapanmış olur.

Metrelerce önerdiğin pompanın kullanılacak hali yok. Uzama kısalma hızının 20kHz olma ihtimali dahi olduğunu sanmıyorum ancak öyle kabul edelim. 1mm desen ortalama olarak saniyede 20000mm uzama ve kısalma demektir. Sistemin verimi de binde 1 olsa sana kalıyor 20mm ileri taşınan su. Yani suyu saniyede 2cm ileri itebilirsen şükretmen lazım. Keza böyle bir boruyu 20cm çapında üretip manyetik dalga oluşturabileceğini de düşünmüyorum. Velev ki oluştursan insan sağlığına olan etkisinden dolayı kullanmana zaten müsaade dahi edeceklerini sanmıyorum.

Bu tür manyetik sistemler röledeki manyetik alan kadar ufak manyetik alanlarla değil hülasa akımlarla çalışır. Sonuçta ne kadar manyetik alan, o kadar uzama desek yalan olmaz. O nedenle pratikte sensörsel uygulamalar dışında kullanıldığı da pek görülmemiştir; ben görmedim. Bir tek nokta vuruşlu yazıcılarda sadece benzer mantığı gördüm, dediğiniz etki midir bilmem. Lineer aktüatör olarak hiç görmedim. Bildiğiniz ürünler varsa incelemek isterim. Kaldı ki boruyu böyle bir malzemeden üretebileceğinizin, üretseniz de manyetik alan ile eliptik büküm yapabileceğinizin bile garantisi yok. Bence bu noktaya odaklanmanız gerekli. Sizin önerdiğiniz sistem için malzeme bu işin kalbi.

Piezoelektrik pompaların kullanım sebepleri çoğunlukla verim de değil. Küçük alanda yassı formda üretilmeleri özellikle elektronik güç elemanı içeren sistemlerde sıvı soğutma olarak kullanılmasına olanak sağlıyor. Piezo sistemlerde verim de çok kötü değil. Ufak oda nemlendiricilerini düşünün aslında onlarda bir çeşit pompa. Şarjlı sistemler olarak üretilebiliyor ve saatlerce çalışabiliyor. Bir pompa açısından kötü değil.

Alıntıladığın mesajımı tam olarak okumazsanız yeni mikrodalga almanız dahi gerekebilir. Ufak naçizane tavsiyemdir.

Laf olmasın diye mi tartışıyorsunuz?

Son olarak teorinin arkasındaysan ben de senin önerdiğin sistemin kinematiğini matematiksel olarak görmek isterim.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

mert3162

mümkündeğil(dot)com

bu kadar bilim insanı aptal olamaz böyle bir pompa verimli çalışsa idi şimdiye dek yüzlerce kez bulunurdu.
|^^^^^^^^^^^^\ ||\
|__PICPROJE.ORG __
||'""|""\___
| _____________ l | |__|__|___| )
(@!)!(@)"""""**|(@) (@)****|(@)---------

 Üstadlarım nonstradam & Logan

z

#34
@mert3162

Boyle yargili olma. Bilimdeki gelisimler boyle boyle oluyor.
Hatirlarsaniz ayni hatayi 1899 yilinda yapmislardi.

Alıntı Yap1899 yılında ABD Patent Dairesi Başkanı Charles Duell yaptığı açıklamada mucitlere, "İcat edilecek her şey icat edildi. Boşuna bizi büyük dosyalarınız ve cihazlarınızla oyalamayın" açıklamasını yapmıştı.

Problem: Doner aksami ve diyaframi olmayan pompa tasarimi. Yil 2022

Bir bakacagiz xxx tarihinde doner aksami ya da diyaframi olmayan bir pompanin patenti alinacak ve pompa piyasaya cikacak. Ben bundan adim gibi eminim. Prensibi nasil olur, nasil calisir bilemem.

@muhendisbey

Onerdigim sistemin matematik altyapisina hakim olmus olsam eminim ki su anda bambaska bir pozisyonda bambaska bir iste calisiyor olurdum. Problemin analitik cozumu simdilik beni asar.

Benim itirazim hesapsiz kitapsiz verim konusunda bir sonuca variyor olman.

Magnetostrictif etki ozel bir malzemenin magnetik alan icinde boyunun ya da seklinin degismesi olayidir. Celiklerde bu etki gozlenebiliyor. Fakat bu amacla gelistirilmis ozel malzemeler var.

Yani dot matrix yazicilardaki ignenin uzamasi ya da role paletinin ileri geri gitmesi gibi basit bir olay degil. (Onlarda bir paletin magnetik kuvvetle cekilip manivela gibi kullanilmasi prensibi kullaniliyor. Yani magnetostrictive etki kullanilmiyor)

Celik cubugun boyu nasil sicaklikla uzayip kisaliyorsa, magnetik alan icinde de boyu uzayip kisalabiliyor.

Boy degisimi icin gerekli magnetik alan tabiki bir bobin icinden akim akitilarak olur. Illaki bunun icin yuksek  akim degeri gerekmez. Daha fazla sarima sahip bobinden dusuk akim kullanarak da ayni magnetik alani olusturabilirsin.

Yani akimin karesi ile orantili kayiplar sarim sayisi ile oynanarak degistirilebilir.  Magnetik nuvedeki kayiplar ise frekans ile orantili.
En yaygin ultrasonic titresimler elde etmede kullaniliyor. Fakat bu isi cok dusuk frekanslarda yapmana engel bir sey yok. Frekans dusunce de haliyle magnetik kayiplarin azalacagi kesin.

https://en.wikipedia.org/wiki/Magnetostriction#:~:text=Magnetostriction%20(cf.,reaching%20its%20saturation%20value%2C%20%CE%BB.

https://www.google.com/search?q=magnetostrictive+effect&sxsrf=ALiCzsZ_6qGtfUofTl2oOvhC0s4WnnuhSg:1660293536685&tbm=isch&source=iu&ictx=1&vet=1&fir=8hFUZOLGs5_2LM%252CrEubVrAJ2yVdMM%252C%252Fm%252F01ck56%253B3c4GmslrEk4BcM%252CH5e1G0slAdPheM%252C_%253B57j4MktSD4paUM%252CWbkQDHVU1UnoqM%252C_%253Bmi84Gh6Oe-zGVM%252C6wLFSi47Dw4OfM%252C_&usg=AI4_-kTBuVxbTdVzV3JVk6uLWz5iJN95YQ&sa=X&ved=2ahUKEwiqh-iz88D5AhUrVPEDHc-XC2gQ_B16BAhhEAE#imgrc=8hFUZOLGs5_2LM

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Epsilon

#35
Benzer pompa zaten var gibi.1999 yılında yazılmış teknik makale
Linki
Google Çevirisi

muhendisbey

Benim açtığım nokta vuruşlu kafada iğneler bir uçtan sabitlenmiş iğnelerin etrafına bobin gibi tel sarılıydı. Sonrasında iğneler seramik gibi bir yapı üzerine yataklanmıştı. Tahminim o zamanlar sıcaklık ile bu teller uzuyor şeklindeydi.

Bilmediğimiz bir şeyin kinematiğini hesaplayamayız, katılıyorum. İşte o nedenle matematiksel olarak size bunu ispat edemem. Ne gördüm ne tecrübe ettim, ne de teorisini gördüm. Tecrübeme göre veriminin düşük olacağını söyleyebilirim. Çünkü dediğiniz yapıyı az da olsa manyeto-optik modülatörlere ve yüksek manyetizma ile metali büzüştürme ve çekiştirme olaylarına benzettim. Frekansın değişmesi bazı sistemlerde istenmeyen durumlara neden olur. Frekans cevabı incelenmeli ben bu kadar kesin konuşmazdım.

Zira bu şekilde bir titreşim oluşturabiliyorsak boşverin pompayı. Bu yöntemi kullanıp taş kırıcı hilti yapalım. Uzayıp kısalmasına hiç itiraz da etmiyorum, çok ilginç malzemeler var, bu da galiba onlardan birisi. Fakat dediğim gibi yüzde 1 dahi uzayamıyorsa bu yöntem yerine hoparlörlerdeki gibi manyetik aktüatör daha çok su pompalayabilir. Ya da sıralı dizilmiş selenoid aktüatör ile yumuşak silikon boruyu sıralı olarak ezmek bir nevi uygulanabilecek bir metot.

Mesela şunu önermenizi beklerdim. Manyetik karıştırıcılarda nasıl beherde balık var ve dönebiliyorsa; boru içerisindeki bir rotoru döndererek dıştan oluşturulan videodaki gibi bir manyetizma ile tahrik ederek pompalama yapılabilir. @esensoy söylemiş ancak arada kaynamış.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

z

%1 gibi uzama degeri onemli degil. Ornegin 100mm lik cubukta 1mm uzama olussun. Cubugumuzun capi da 10mm olsun.

Bu durumda 1mm lik uzamada 10 pi kadar yaklasik 31 mm kup hacim degisikligi olur. Bu islemi de saniyede 1000 kez yaptiginda yaptiginda 31 cm kupluk hacimsel degisim olur. 31 cm^3/sn yani 1800 cm^3/dak saatte 0.1 metre kup.

Frekansi 10 katina cikarttiginda ise 1saatte 1mkup.

Bos bir vakitte icinde baligi olmayan bir karistirici yapalim bakalim.



Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Epsilon

#38
Alıntı yapılan: z - 12 Ağustos 2022, 16:50:36%1 gibi uzama degeri onemli degil. Ornegin 100mm lik cubukta 1mm uzama olussun. Cubugumuzun capi da 10mm olsun.

Bu durumda 1mm lik uzamada 10 pi kadar yaklasik 31 mm kup hacim degisikligi olur. Bu islemi de saniyede 1000 kez yaptiginda yaptiginda 31 cm kupluk hacimsel degisim olur. 31 cm^3/sn yani 1800 cm^3/dak saatte 0.1 metre kup.

Frekansi 10 katina cikarttiginda ise 1saatte 1mkup.



Hacimler taban alanın karesi * yükseklik diye hesaplanır
Çapı 1 mm olan silindirin yarıçapı 0,5 mm olur hacim hesabıda (yarıçap karesi*pi) yükseklik dir

1 mm çapında 10 cm yüksekliğinde bir silindirin hacmi zaten 78,5 mm küp yapar
10 pi değişiklik nerdeyse  silindirin % 50 hacmine denk gelir
Yani  %1 lik genişleme değil yaklaşık % 50 lik genişlemeye karşılık gelir

z

#39
Alıntı yapılan: Epsilon - 12 Ağustos 2022, 17:26:01Hacimler taban alanın karesi * yükseklik diye hesaplanır
Çapı 1 mm olan silindirin yarıçapı 0,5 mm olur hacim hesabıda (yarıçap karesi*pi) yükseklik dir

1 mm çapında 10 cm yüksekliğinde bir silindirin hacmi zaten 78,5 mm küp yapar
10 pi değişiklik nerdeyse  silindirin % 50 hacmine denk gelir


Taban alanimiz 10mm capli cubugun taban alani (Onceki hesabimda yanlislik yapmisim) (10/2)^2 pi yani 25 pi. Yuksekligimiz de 1mm.

Bu durumda hacim 25pi mm kup. Yaklasik 80mm kup. Saniyede 1000 kez yaparsak 80 cm kup. Dakikada 4800 cm kup saatte 288000 cm kup yani 0.28 mkup. Frekansi 10 kati artirirsak da 2.8metrekup/saat.

Muhendisbey Boyda %1 degisimden bahsettigi icin bu sekilde hesapladim.


Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com