Haberler:

Forum kuralları güncellendi LÜTFEN  okuyunuz:  https://bit.ly/2IjR3ME

Ana Menü

10 cente MCU

Başlatan engerex, 23 Ekim 2022, 20:57:08

Okan AKÇA

Bu fiyata olmasada Stm8 ile çalışabilirsiniz. Bir çok projenin çok rahat altından kalkabilecek işlemcidir.

deneme_1234567

#16
Yeni 8 bit işlemciniz artık 32 bit olacak. 8 bitler mi 32 bit mi, bu fiyatlar insanı epey düşündürür .
Eski projelerin revizesi için hala 8 bit kullanılabilir yalnız yeni projelerde 32bit'in nimetlerinden faydalanmak gerek...

Örnek MCU:

https://www.firatdeveci.com/8-bit-katili-puya-mcu/

hasankara

SO8 kılıflı modelinde deneme yaptık. Genel yorumum, popüler olmuş 8bit mcu lara kıyaslanırsa fiyatının çok üzerinde hizmet sağlayabiliyor, tabi flash değeri yüksek olan 8 bit mcu larla daha detaylı kod üretilebilir. ADC okuyup moving avg filtre edilip pwm ile tekrar sinyal oluşturarak 50hz sinüs pürüzsüs elde edilebiliyor. Analog ve dijital filtreden geçen 50hz sinüs ADC sinyalini kullanarak 100us altında, zero cross detect edebilmiştim.

Tek pin kod almasına ilişkin, debug gayet seri çalışıyor geliştirme süreci açısından günümüz ihtiyaçlarını karşılar. Koddaki değişikliği tek tıklamaya takriben 10sn içinde yükleyip çalıştığı görülebiliyor. Step by step kod debug yapılırken, her tıklamaya anlık diyebileceğimiz düzeyde tepki verebiliyor. Belleğin limitleyici olması geliştirme sürecini baltalayabilir nitelikte, struct yapılarını titizlikle yönetmek istenebilir. Debugger flash bellek boyutunda seri portu üzerinde. Kodda uart aktif edip runtime debug tek usb ile çalışma yapılabiliyor. Debug pinine kodda müdahale edecek şekilde kod atılırsa kendi program arayüzü kullanılarak içindeki bu kod temizlenmesi gerekiyor yoksa eclipse üzerinden kod atılamıyor.

Mounriver kısmı, eski eclipse üzerine geliştirme yapılmış ama eclipse yenilenmemiş olması can sıkıcı. Basit bir tema bile yükleyememiştim. Terminal eclipse üzerinde açılarak devam ediliyor.

Özetle mcu teknik özellikleri proje ihtiyaçlarını karşılar düzeyde ise şans verilmeyi hakeder.

JOKERAS

Bu ilemciye oldukça yabancıyım.İDE'yi hiç bilmiyorum.

Bu İşlemcide Eeprom göremedim.
Flash'ı Eeprom gibi kullanabiliyormuyuz?
Flash Write/Read vs.

Adc Referansını Dışarıdan verebiliyormuyuz.Veya içeriden Referans
seviyesini ayarlayabiliyormuyuz?

Uğraşan arkadaşlarda muhtelif örnek kodlar varsa ekleyebilirmi?

Teşekkürler.



 

power20

#19
 op-amp var. Bu çok güzel. Dışarıdan direnç bağlayarak kullanılıyor. Acaba bu op-amp, tüm adc kanallar için uygulanır mı? Yoksa tek bir girişten mi çalışır?

@hasankara, Mounriver ile çalışan free derleyici c++ mı yoksa  c mi ?

Eğer c++ değilse hiç başlamayalım.

Okan AKÇA

Durumun Başka bir boyutu İşlemci 10cent olması yıllık 10bin üzerinde ürün satanlar için anlamlı. Benim gibi küçük satışlar yapan butik üretici için fiyatın fazla bir anlamı yok. Sattığım ürün ne rekabet ediyor nede ürün satış adedi işlemci 10cent olsa bile büyük bir fark oluşuyor.
Yaptığım üründe en fazla kutular tutuyor.

elektronik kassabı

WCH'nin bundan çok daha güzel ve yine ucuz RISC-V mikrodenetleyicileri var. 144 MHZ, 128 kb eeprom ve 32 kb ram ve FPU ve ST'ninkilere çok benzer bir sürü çevre birimi ile ch32v303cbt6 yaklaşık 0.5$. ch32v203f8p8 idi sanırım, 20 pin tssop pakette, kolayca lazer baskı dandik PCB'lere lehimlenebilir, diğerinden farkı FPU ve DAC yok, ama yine aynı gelişmiş interrupt devresi ve diğer çevre birimler vs, 0.4$ gibi. Bunların dökümantasyonu fena değil, yarı yolda bırakacağını sanmıyorum. Bahsedilen Moun River'e mahkum olunacağını sanmıyorum. OpenOCD desteği var, şimdilik kendi WCH versiyonu olsa da. Derleyiciyi sormaya gerek yok, zaten işlemci RISC-V.

eti

Macera arayanlar için uygun olabilir. Çin malı ise yaramaz. Kriz zamanında ucuz diye farklı tipten 100er tane aldım. stm32 bulamazsam bunları kullanırım diye. Hala duruyolar. Geliştirme ortamı diye bişey yok destek zayıf.
ya da ben beceremedim.