Kablo ekleri sorun yaratır mı?

Başlatan Müçteba Aslan, 20 Nisan 2023, 21:28:28

Müçteba Aslan

İyi akşamlar Değerli Forum Üyeleri.Uzun zamandır merak ettiğim bir konu hakkında soru sormak istiyorum.Kablolara yapılan ekler sıkı,sağlam,yalıtımlı yapıldığı takdirde elektriksel olarak bir soruna yol açar mı? Şimdi aynı kalınlıkta iki kabloyu ek yaptığımızda akım burada değişikliğe uğrar mı?Haberleşme kablolarında bu durumun olumlu sonuçlar vermediğini biliyorum fakat akım aynı şekilde devam etmiyor mu?Yada sinyal burada değişikliğe uğruyor mu.Şimdi ben elimde olmadığından sıcaklık sensörünün bacaklarına kabloyu lehim yapıp makaron ile bağladığımda ve o kabloya da ek yaptığımda değerlerde değişiklik olmaması gerektiğini düşünüyorum.Haksızmıyım?
   Yada tek sürücü ile parelel olarak 2 step motor sürüyorum ve kabloların biri diğerinden uzun,Teorik olarak mesafesi uzun olana elektrik akımı be sinyaller daha geç ulaşacak ancak çok çok çok kısa bir zamanda olacağı için ben farketmeyeceğim.Peki ya bizim dünyamızda bu durumun gözlenebilir etkisi ne olurdu?Teşekkürler , İyi çalışmalar.

foseydon

şöyle düşün bağlantı noktasının iki tarafında da birer empedans var. bu empedans değerlerindeki farklılıktan dolayı güç tam iletilemeyebilir, bu aradaki farkı gürültü olarak hattında görürsün. pratikte bir etkisini olmaz.

Müçteba Aslan

Hocam empedan Direnç + Kapasitif reaktans + indüktif reaktans  olduğuna göre ve kablo aynı kablo ise bu neden ortaya çıkar ki ?Şöyle mi oluyor ek yerine kadar 10 cm kablo ekten sonra 20 cm bu ikisi arasında ki uzunluk farkı mı bu duruma sebeb oluyor.

mehmet

Sıcaklık sensörü nedir? Dijital sensör
değilse, kendi kablosunu uzatmanız
problemler çıkarır.

Bir kaç metrede; hız konusunda ölçme
yapamayabilirsiniz. Ancak akım / kablo
kesiti konusunda bariz sonuçlar almanız
mümkün.
Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
---------------------------------------------
http://www.mehmetbilgi.net.tr
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.tr "CC BY"

Müçteba Aslan

Hocam dijital de neden sorun yaratmayken analog sensörde yaratır acaba ?

mehmet

#5
Dijital sensörlerde sinyal; 1/0(HIGH/LOW)
olarak yollanır.
TTL seviyesi sınırları içindeki gerilimler,
buna göre değerlendirilir. Kablo uzunluğu
ve kesiti mutlaka etkiler, ama TTL seviyeleri
içerisinde kaldıktan sonra hala 1/0 olarak
kabul edilecektir.

Ancak, analog sıcaklık sensörü iki metalin
uygun şekilde birleştirilmesi ile yapılır.
Kablo uçlarında düşen gerilim okunarak
sıcaklık hesaplanır. Farklı kablo/tel
ekleri bu sensörün direncini değiştirecektir.
Dolayısıyla okunan sıcaklık değeri gerçek
değer olmayacaktır.
Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
---------------------------------------------
http://www.mehmetbilgi.net.tr
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.tr "CC BY"

foseydon

Alıntı yapılan: Müçteba Aslan - 21 Nisan 2023, 20:30:40Hocam empedan Direnç + Kapasitif reaktans + indüktif reaktans  olduğuna göre ve kablo aynı kablo ise bu neden ortaya çıkar ki ?Şöyle mi oluyor ek yerine kadar 10 cm kablo ekten sonra 20 cm bu ikisi arasında ki uzunluk farkı mı bu duruma sebeb oluyor.

ek yerini lehimle bileştirdin diyelim. bağlantının bir tarafındaki lehim daha fazla, bu durumda iki tarafın direnci birbirine eşit olur mu?

dijital sinyallerde çok sorun olmaz. 0-1V arasını 0, 2-5V arasını 1 kabul ediyor. o yüzden ufak tefek oynamaların etkisini göremezsin. ama analogda durum farklı.

Sozuak

Kablo üzerinden geçen frekans arttıkça kablo tipi, ek yeri problem olur. Düşük frekanslarda çok sorun olmaz.  Akım taşınıyorsa ek yerinin  lehimle usulüne uygun olması, kabloların uygun olması  dışında sorun olmaz. Mesela  yüksek akım geçen bir kabloya daha ince kesitli kablo ile yada kötü temas direnci ile ek yaparsan  gerilim düşümü, hatta kablonun yanması ile bile karşılaşırsın.

Analog sensörlerde de  eğer termokupl denilen tipte değil ise çok sorun olmaz ama aşırı uzun hatlarda  devre üzerinde kalibrasyon yapmak gerekebilir.  Uzun hat olduğunda sensörün  bağlı olduğu devrenin giriş empedansı düşükse kablo sorun çıkartabilir ama yüksek empedanslı ise  doğru çalışır fakat burada da uzun kablo hattı nedeni ile anten gibi parazitik sinyalleri çeker. Bu durumda da  diferansiyel ölçüm hattı ve blendajlı kablo sorunu çözebilir.

Kısacası eki usulüne göre yaparsan doğru kablo çapları ve tipleri ile yaparsan taşınan veri yüksek frekanslı değil ise sorun olmaz. Uzunluk farkları da yerine göre devre yada alıcı kısım tarafından  tolere edilebilir de edilemeyebilir de.  Haberleşme kabloların ek derken  yerine göre  ve düzgün eklerde her zaman sorun çıkacak diye birşey yok. Step motor olayında da frekans devreye girer ve ek olarak yüksek akımlar.  Dolayısıyla mecburiyet varsa  uzun kabloyu daha kalın yaparsan sorun çıkmama olasılığı yüksek fakat uç durumlarda  sorun olabilir. Deneyerek görmek lazım.  Mesela motor  tur atlar yada vibrasyonlu, sesli, çalışır yada torku düşük olabilir.

Müçteba Aslan

Değerli vaktinizi ayırıp cevap verme zahmetine girdiğiniz için çok teşekkür ederim çok iyi anladım çok iyi.