Çok hızlı çalışan mcu lazım

Başlatan birkan, 10 Şubat 2006, 10:02:53

birkan

Arkadaşlar pc de 25 yılda bitecek bir matematiksel işlemi 25 yıl bekleyemeyeceğim için bir mcu ile yaptırmayı düşünüyorum. Ayrıca bu mcu ın C derleyiciside olması lazım. Çıkmam gereken hız 230 gigaflops (saniyede 230 milyar işlem). Aradığım mcu sadece matematiksel işlem yapıp sonucu lcd veya seri porttan pc ye gönderecek. Adc vs. gibi ekstra özellikler gerekmiyor. Ayrıca 15-20 tane mikrodenetleyiciyi birbirine bağlayıp iş bölümü yaptırarak ta bu işi halledebilirim. Pahalı olması önemli değil, arkadaşlar. Böyle bir mcu varmı piyasada.

Petek

Hocam, Playstation3 leri bekleyeceksin. PS2 işlemcileri 128 bit işlem yapıyor, istersen bunları kullan. PS2 için linux işletim sistemi var. Bunlardan paralel kullanabilirsin. Ethernetli yeni versiyonları ile network kurarsın. Multiprocessing için bir program vardı, ismi şimdi hatırıma gelmiyor, linux altında çalışıyor, onları kurup istediğin işi gerçekleştirebilirsin. C derleyicisi var mı bilmiyorum ama linuxu yazdıklarına göre olması gerekir.

25 yıl sürecek işlem derken merak ettim de, cramer kuralıyla 25x25 lik bir matris determinantı mı alıyorsunuz?
“Önyargıları yıkmak atomu parçalamaktan zordur” A.Einstein

birkan

Petek hocam teşekkürler,
Yaptığım işlemde multiprocessing e ihtiyaç yok, işlemcilerden biri master diğerleri slave olarak çalışabilir, master olan slave olanlara falanca yerden falanca yere kadar sen çöz diyecek, slave işini bitirince master dan diğer bloğu alacak, ethernet bağantısınada gerek olmayacak yani, 2 pici birbirine bağlayıp nasıl seri olarak haberleştiriyorsak aynı şekilde haberleştirebiliriz. Haa bu arada işlemcilere brute force ve basit bir matematik algoritması yaptırılacak. Ben pc de çalışan program için 16 bitlik sayılar kullandım sadece, birde işletim sisteminden kaçtığım için bu işi bir mcu ile yaptırmaya çalışıyorum. İşletim sistemi istemiyorum, mcu lar sadece benim işimi yapsın istiyorum. Yada başka bir laternatif 30 tane pc ye linux kuracam, programımı linux için yeniden derleyip 30 pc de birden çalıştıracam. Ama herşeyden önce forumdaki arkadaşların fikirlerini almak istiyorum. Mesela oyun konsollarının işlemcileri benim aklıma hiç gelmemişti.

Prof.EleCTroN

O kadar hızlı çalışan bir mcu olduğunu sanmıyorum hem günümüzdeki  mpu bu işler için daha uygun olsa gerek. Pahalı olması önemli değilse http://www.cray.com/ deki süperbilgisayarlar muhtemelen işini görür. (Türkiye de bir tane süperbilgisayar var o da İTÜ de.)

FPGA kullanarak istersen kendi işlemcini yapıp işlemcileri paralel bile kullanabilirsin. (MCU da yapabilirsin.)

Birde FPGA tabanlı şöyle birşey varmış
http://www.starbridgesystems.com/
Alıntı Yapquote:

Masaüstünde ‘hiper bilgisayar'
hurma tarafından 3 Nisan 2001, 22:53 tarihinde Teknoloji kategorisine postalandı

Gelişmiş özellikleri ile dikkat çeken süper bilgisayarlar, çok yer kaplamak, küçük bir fabrikayı çalıştırmaya yetecek kadar enerji harcamak ve özel soğutma sistemi gerektirmek gibi bazı dezavantajlara sahip. Ancak FPGA adı verilen özel çipler sayesinde, masaüstüne sığacak kadar küçük süper bilgisayar üretilmesi mümkün hale geldi. Bir saç kurutma makinesinden daha fazla enerji harcamayan HAL-15 adlı bu makineye, ‘hiper bilgisayar' da deniliyor.
Merkezi ABD'nin Utah eyaletinde bulunan Star Bridge Systems'in geliştirdiği FPGA (Field Programmable Gate Array) teknolojisi ile üretilen süper bilgisayar, geleneksel bilgisayarlardan bin kat daha hızlı. FPGA çipleri kendi kendilerini saniyede yüzler hatta binlerce defa yeniden düzenleyebildiği (reconfigure) için aynı anda çok sayıda işlem yapabiliyor. Hiper bilgisayarı kullanan NASA'daki mühendisler aynı anda milyarlarca işlem yapabilen bu makinenin, piyasadaki bütün süper bilgisayarlardan çok daha hızlı ve çok yönlü olduğunu söylüyor.
Yüksek performanslı bu bilgisayarların gücü, klasik CPU'ların (central processingi unit) yerine FPGA çipleri kullanmasından kaynaklanıyor. FPGA, işlemci üzerindeki milyonlarca transistör ya da geçitin kullanımını en üst seviyeye çıkarıyor (maximize). edebiliyor. Bir başka deyişle, FPGA herhangi bir görev için ne kadar transistör gerektiğine karar verebiliyor. Geleneksel işlemcilerde ise birçok uygulama için sadece bir bölüm kullanılıyor.
Langley Araştırma Merkezi HAL-15 (Hyper Algorithmic Logic) olarak bilinen bu bilgisayarlardan almak için Star Bridge ile anlaştı. NASA'ya bağlı olan merkez, uzay teknolojisi, atmosfer bilimi ve havacılıkla ilgili araştırmalar yürütüyor. HAL 15 bilgisayarlarını kullanacak olan diğer kuruluşlar arasında, ABD Savunma Bakanlığı, San Diego Supercomputer Center ve Hollywood film şirketleri var.
Geleneksel süper bilgisayarlar inanılmaz yeteneklere sahip olmalarına rağmen, çok fazla yer kaplamaları, sabit ısı kontrolü gereksinimi ve çok sayıda kablo ve elektrik teli kullanmak gibi dezavantajlara sahip. Standart bir masaüstü bilgisayardan daha fazla yere gerek duymayan HAL-15, bir saç kurutma makinesi kadar az elektrik harcıyor.
HAL-15'in üreticileri, sistemin fiyatı hakkında açıklama yapmaktan kaçınıyor. Ancak Langley yetkilileri, bu süper bilgisayarı ‘çok uygun fiyata aldıklarını' söylüyor. http://forum.donanimhaber.com/m_3668742/tm.htm

z

Hayirdir acilmasi gereken bir kapi mi var?

Sifre mi kiracaksin?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

ipek

ubicom scenix  sx28 over clock'ta fan ile sogutursan 100 mhz de calisiyor kendi
forumundaki utopyalar 8 paralell processing=1ghz daisy chain teknigi
imis ustamisin dedigi gibi bununla des algoritmasini kiriyorlar,mis.....
birde circuit cellar dergi ilanlarinda 250 mhz mini embedid moduller var..

z

Ihtiyac olunan konunun bizzat kendisinden bahsedersen kapidan mi, bacadan  mi yoksa duvari kiripta mi girilecegini tartisabiliriz.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

birkan

bunalmış hocam md5 şifresine brute force yapacak bir sistem yapmam lazım, pc ile olacak iş değil bu. Seni tanıyorum az çok forumdan, nerden gir diyorsan ordan girelim.

z

H fonk. Isin zor.

Acikcasi ben sistemimi MD5 ile koruyacak olsam B.Force'a karsi korunmak icin saniyede sadece 1 deneme yapilmasina imkan verecek cok basit bir ilave yaparak sistemimi guvence altina alirdim.

Sisteme kim nasil veri giriyor onu arastirmak ve o taraftan yaklasmak lazim. Veri girenin muhakkak bir zaafi vardir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

z

Beklentin olan degerlerde yuksek hiz ihtiyacini gormese de baba bir PC'ye hic isletim sistemi yuklemeden de kod yazip calistirabilirsin.

Bir ara boot programlama yapmistim.

Dogrudan asm ile PC islemcinin limitlerinde kod kosturabilirsin.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

CaFFeiNe

internet yolu ile normal pc'leri birleştirerek yüksek işlem kapasitesine ulaşan programlar vardır hani bilgisayarınızın atıl zamanlarını kullanırlar duymuşsunuzdur, tanıdık şöyle birkaç yüz tane gönüllü arkadaş bulursanız ve bunun gibi bir program yazarsanız gigaflop ları yakalayabilirsiniz sanırım :)

birkan

Alıntı yapılan: "bunalmis"H fonk. Isin zor.

Acikcasi ben sistemimi MD5 ile koruyacak olsam B.Force'a karsi korunmak icin saniyede sadece 1 deneme yapilmasina imkan verecek cok basit bir ilave yaparak sistemimi guvence altina alirdim.

Sisteme kim nasil veri giriyor onu arastirmak ve o taraftan yaklasmak lazim. Veri girenin muhakkak bir zaafi vardir.

Bunalmıs hocam şifre başkasının sisteminde değil bizatihi bende, yani birinin sistemine girmeye değil zamanı kısaltarak md5 i geçmeye çalışıyorum, şu anda saniyede 5.100.000 şifre deneyebiliyorum, inad ettim 20 tane 2.6 ghz bilgisayarım var, 10 tane daha en son çıkan işlemcilerden  bilgisayar toplayacağım, 10 taneli bir şifrenin çözülmesini 25 yıldan 3 aya düşürmek için kodları elden geçirme ve bilgisayar sayısını artırma işim bitmeyecek. Aslında tam olarak istediğim şifreyi çözmek değil bunu çok çok hızlı çözen bir makine yapabilmekti fakat bu göründüğü kadar kolay değilmiş

Alıntı yapılan: "bunalmis"Beklentin olan degerlerde yuksek hiz ihtiyacini gormese de baba bir PC'ye hic isletim sistemi yuklemeden de kod yazip calistirabilirsin.

Bir ara boot programlama yapmistim.

Dogrudan asm ile PC islemcinin limitlerinde kod kosturabilirsin.

Bu fikrinizin doğruluğuna katılıyorum ama programımı tekrardan asm ile yazmak, hemde işletim sistemsiz çalıştırmak bana çok zor geliyor, daha önce böyle bir çalışmam olmadı, çevremde de böyle bir çalışma yapan yok, ayrıca yeni çıkan makinelerde anakartın chipset driverları olmadan XP gibi modern bir işletim sistemi bile işlemcinin performansından yeterince yararlanamıyor. Bu yeni makineler eski makinelere benzemiyor bence hocam, fikri verirken bunu gözönüne aldınızmı bilmem. Ama bu fikriniz kafamda programı çalıştıracağım makinelerde epeyce bir temizlik yaparak hız kazanabileceğim  ışığını yaktı. Teşekkür ederim arkadaşlar. Ben tekrardan işe başlıyorum.

z

Anlamadigim madem sistem ve şifreler senin elinde  neyi kirmaya calisiyorsun. MD5 bilinen bir algoritma. Algoritmayi mi siniyorsun?

Oneride bulunurken cipsetlerin makina performansina olan etkisini dusunmedim.

Ancak PC ilk acilista sana sadece HDD boot record'dan programini yukleyip ram'e atacak. Program kosarken hic bir cevre birimiyle haberlesmeyecek. Dolayisi ile cipsetler bizi ilgilendirmeyecek(?)

Programi yukledikten sonra  programin kosmaya baslayacak. Eger makina ilk acilista gercek hizinda calismiyor ve chip setlerin programlanmasi gerekiyorsa bunu bilemiyorum. (Bu konuda bilgin varsa ogrenmek isterim, zira 486 dan sonra artik PC donanimina neler yapiyorlar izlemiyorum ipin ucu coktan kacti)

Timer da dahil olmak uzere  butun interrupt kaynaklarini devre disi birakip  
butun islemci gucunu sen kullanabilirsin. (Bu son soyledigimden cok cok emin değilim)
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Erol YILMAZ

Alıntı yapılan: "bunalmis"Timer da dahil olmak uzere  butun interrupt kaynaklarini devre disi birakip butun islemci gucunu sen kullanabilirsin. (Bu son soyledigimden cok cok emin değilim)

0x19 'a 0xFF aktardiginizda CTRL+ALT+DEL  bile cevap vermiyor.

z

Hangi 19 adresi bu?

CTRL ALT DEL klavyeden gelen bir  kod. Keyboard controller'in intlarini interrupt controllerdan yasaklarsan klavye otomatik olarak devre disi kalir.

Hatta klavyeyin kablosunu cekersen de CTRL ALT DEL devre disi kalir ama ramdeki kodlarin kosmaya devam eder.  :D

Ilk PC lerde Timer kanallarindan birisi ram refresh icin kullaniliyordu. Simdikilerde refresh isi elbette boyle yapilmiyor ama yeni mekanizmalari bilmedigim icin acik kapi biraktim.

Yoksa bloke gorunumlu bir PC memory'nin bir yerinde kafasina gore bir kodlari muhtemelen islemeye devam edecektir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com