Yol bilgisayarı denemesi

Başlatan solidus, 12 Şubat 2006, 01:20:32

solidus

Değerli arkadaşlarım,
Üzerinde çalıştığım yol bilgisayarı uygulamasında son aşamadayım. Anlık yakıt tüketimi, dahili ve harici ısı, buzlanma alarmı, saat/takvim aşamalarını başarı ile sınadım. Fakat depodaki mevcut yakıtla o anki sürate göre değerlendirme yaparak kaç km yol alınabileceğini hesap edemiyorum. Daha doğrusu bu konuya giremiyorum bile. Ne tip bir sensör kullanmalıyım. Konuyla ilgili bilgi sahibi olan yada değişik fikirleri olan arkadaşlardan yardımlarını bekliyorum. Saygılar...
Kimine göre kralım kimine göre yalanım… Herkes rahatına baksın, ben adamına göre adamım..

YARGICH

sana çalışmanda başarılar dilerim. Benim fikrime göre artık araç benzin göstergeleri depodaki yakıtı litre olarak değil yakıtın bitme süresini gösteriyor. yani zaman brimi olarak gösteriyor. Seninde yapman gereken aracın o anlık yakıt tüketimini öğrenip, bu yakıt tüketimi ile depodaki şu kadar lt benzin ne kadar süre gider. Sen bu süre verisini de alıp aracın o anki hızına bakarak bu kadar km daha gidebilirsin diye kullanıcıya aktarabilirsin. Karışık oldu galiba;

Kalan Yakıt Tüketim Süresi (sn) = Depodaki Yakıt Miktarı (lt) / Yaktı Tüketim Miktarı (lt/sn)

Kalan Yakıt ile Alınacak Yol (km) = Aracın O anki hızı (km/sa) x Kalan Yakıt Tüketim Süresi (sa)

Galiba ihtiyacın olan Kalan Yakıt ile Alınacak Yol (km) olsa gerek. Hesapta bir yanlışlık varsa lütfen düzeltin !!!

Sensör olarak belki Yakıt tüketim miktarını öğrenmede güçlük çekebilirsin. Onuda Debi sensörleri ile halledebilirsin sanırım.

Kolay Gelsin......
Uçurtmalar, rüzgarın kuvvetiyle değil, rüzgara karşı koydukları direnç ile yükselirler.

picusta

Anlik yakit tüketimini nasil ölçtügünü merak ediyorum.
Menzili hesaplamak için ise anlik yakit tüketimine değil, ortalamasina bakmak gerekir. Yoksa deger çok fazla degisir ve tahmin edilen kilometre çarsiya uymaz.

YARGICH

@picusta

 Kesinlikle haklısın. Anlık derken o anda ekranda göstereceği ve ortalama değer ile hesapladığı yakıt tüketimini kastetmiştim. Yanlış anlattım galiba :)  Zaten anlık ölçese idi kalan kilometre göstergesi bi aşağı bi yukarı gider gelirdi. Mesela bizim arabayla giderken benzin göstergesine bakıyorum çeyrek depo gösteriyor. Otobana çıkıyorum bir müddet sonra benzin östergesi nerdeyse yarım depoya ulaşıyo. Ama trafik bir şıkıştımı depo yine bir müddet sonra çeyreğin de altına düşüyo. Yani hemen düşmüyo bir müddet örnekleme aldıktan sonra düşüp yükseldiğini görebiliyoruz.

İyi çalışmalar.....
Uçurtmalar, rüzgarın kuvvetiyle değil, rüzgara karşı koydukları direnç ile yükselirler.

OG

Anlık yakıt tüketimi için google da "fuel flow sensor " diye arayın.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

solidus

Oto sanayiide yaptığım küçük bir araştırma sonucunda depoda kalan yakıtın analog sistemler ile gösteriminin şamandıra ve ona bağlı logaritmik bir direnc (potansiyometre) yardımıyla yapıldığını öğrendim. Sanırım 877 nin adc si bu işi benim için yapar ne dersiniz ?
Kimine göre kralım kimine göre yalanım… Herkes rahatına baksın, ben adamına göre adamım..

YARGICH

Sıvı seviye ölçümlerinde kullanılan en yaygın ve en uygun olan yöntem şamandıra olsa gerek. 877'nin ADC si bencede işini görür bide 10 bit okursun iyi olur.

Sonuca ulaşmak için gereken verilerden hangileri eksik. Yani yakıtı şamanadıra ile ölçtün varsayalım. Hızı şimdilik ölçebiliyormusun. Daha doğrusu senin yol bilgisayarın şimdilik araçtan bu iş için hangi verileri toplayabiliyor.

Kanaatimce 16 serisi yerine 18 serisine geçsen daha iyi olur. En azından 18F452 kullanmanı tavsiye ederim. Sanayide karşılaştığım bazı sorunlarda 18 serisinin 16 serisinden daha iyi olduğunu gördüğümü belirtmek isterim. Gerçi bu geçiş donanımında hiç, yazılımında da ufak tefek değişikliklerin dışında fazla bi külfiyet getirmediğini seninde bildiğini tahmin ediyorum. O yüzden proje bitiminde de geçebilirsi. Sadece öneri :) konunun dışına çıkıp 16, 18 karşılaştırmasına gitmesinde :)
Uçurtmalar, rüzgarın kuvvetiyle değil, rüzgara karşı koydukları direnç ile yükselirler.

Erol YILMAZ

Arkadasimin tezi icin sanayiden Renault modellerde kullanilan bir $amandira alarak ADC ile seviye uygulamasi yapmistik. Dusundugun seyi ADC ile kolay bir sekilde yapabilirsin.

Surekli bir calkalanma olacagi icin nasil bir ortalama yontemi kullanirsin o da ciddi bir soru isareti... Belki de sadece aritmetik ortalama ile kurtarirsin :D

Ornekleme periyodunu 100 ms , toplam ornek sayisini da 32 gibi yaparsan fiziksel ve matematiksel olarak mantikli birsey olabilir.

Yada arabaya 20 Lt yakit koyarsin. Yol boyunca surekli ornek alirsin. Bu ornekleri Matlab veya baska  bir matematik ortaminda incelediginde sana yol gosterecek formulu uretebilirsin. Yolda harcanacak yakiti da hesaba katarsan, bu sistem GUL gibi olur :D

Bu arada Bu $amandiradan okudugun degerlerin telli potanstan geldigini bilmen  onemli. Cunku atiyorum, ADC ile 333 arkasindan 334 okumazsin
343, 353 gelir.

Ayrica Yargich inda dedigi gibi 16F877 kullaniyorsan 18F452 ye gecmeni tavsiye ederim. Donanim ve yazilim olarak daha rahat edersin.

kobrasalar

bence:
hız (km/saat)bölü birim yakıt tüketimi(birim olarak lt/sa) çarpı depodaki benzin(litre)  eşittir kilometre
değil mi??? :?