Manuel montaj, 1206 kılıf için öneri gerekli.

Başlatan picmanya, 11 Mayıs 2024, 12:22:48

picmanya

Bu konu geçmişte çok tartışılmıştı. Bende öneriler sunmuştum. Daha yeni modern bir yöntem - teknik var mı? Bunu öğrenme amacındayım.!
Pek ümitli değilim ama, belki bilmediğim yeni yöntem gelişmiş olabilir diyerek den soruyorum.

Makine montajına-otomatik dizgiye değişik nedenlerden dolayı verilemeyecek pcb ler için;
1206 kılıflı, direnç ve kutupsuz kondansatörler çoğunluk da olmak üzere,
yine 1206 kılıfa monte edilen kutuplu do41 diyod ve caseA kondansatörlerin manuel montajına yönelik,
etkin teknikleri bilmem yeterli olacaktır. Asıl çoğunluk da zamanımı bu malzemelerin pcb üzerine montajı alıyor.

Eskisi gibi hala;
smd malzemeleri masaya yazıları üste veya kutupları aynı yöne doğru gelecek gibi, karmaşık bir halde montaj öncesi gruplar halinde değerlerine-cinslerine göre öbek öbek ayarlayıp, sol eldeki cımbız ile bileği hafifçe oynatarak dan, malzemeyi istediğim gibi kavrayıp, kavramayı düzeltmek gerekirse de malzemeyi masaya yada pcb üzerine hafifçe bırakıp tekrardan cımbızla istediğim gibi kavrayarak, daha önceden birer pedine-ayağına topluca lehim verdiğim pcb deki yerine götürüp, sağ eldeki havya ile tek lehimli pedi ısıtıp malzemeyi yerine sabitleyerek, sonraki malzemenin montajına geçiş yapıyorum. Bir ara malzemeyi takmadan önce kutbuna-ayağına pasta-fluxda değdiriyordum ama bundan vazgeçtim. Artık tuttuğum gibi direkt götürüp pedine lehimliyorum.
pcb nin bir birine yakın bölgesinde monte edilmiş malzemelerin diğer pedlerine de, sonradan kısmi bir grup halinde sol elden lehim vererek havya ile lehimliyorum. Burada 2. ayağı lehimsiz malzeme bırakmama kısmı özen ve dikkatimi gerektiriyor. Bunun için çok açılmıyorum ve ara ara malzemelerin sayısını çok arttırmmadan ikinci bacaklarını lehimlemeye geçiyorum. Bu kısımda sol elimde cımbız yorgunluğunu atmış oluyor.

Monte dilmiş bir malzemeyi lehimleme kısmı özelliklede 1206 kılıflar için hiç problem olmuyor 1-2 saniyede bir ped çok seri halde lehimlenerek gidiliyor. Bu kısımda yorulma yavaşlama da olmuyor. Yeterki lehimsiz ped bırakmamaya dikkat edilsin. Asıl iş - zaman tutan kısım, cımbız ile ilk pedin pcb ye lehimlenmesi kısımlarında oluyor.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________
Çelik elekle pedlere topluca rahle ile flux lehim verilmesi, sonra malzemeleri bu çamur lehim üzerine bırakma ve ısı üflenerek topluca fırın lehim uygulaması veya pcb ye alt dan tavada yumurta kızartır gibi ısıtılarak uygulanan montaj yöntemlerine şahsen kapalıyım! Bunlardan geçmişte pek randıman elde edemedim.

Manuel yöntem önerilerine açığım. 

Bir ara punta ile tek pedi tutturuyorum sonra topluca elle lehimliyorum gibi bir şey yazan vardı sanki, mesajı göremedim.


VARMI DAHA ETKİN - PRATİK BİR YÖNTEM / YÖNTEMLER? SİZ NASIL YAPIYORSUNUZ?

kudretuzuner

Merhaba,
"Cımbız yorgunluğu" için ters çalışan cımbızlar var. Basınca açılır, bırakınca tutan şekilde olanları var.
İkinci yöntem (çok az adetli olursa)örneğin 10 adet PCB olarak yazayım. 10 AYNI elemanı 10 PCB nin KENDİ pedine lehimlemektir. Burada bir sakınca var, işe yanlış başlarsanız 10 PCB de yanlış olur.
Amatör

triyak

pcbde tüm malzemelerin birer padlerine lehim veriyorum önce. Sonrasında cımbızla malzemeyi yerine koyup o bacağı lehimliyorum. En son lehim telini alıp tüm bacakları lehimliyorum.

Herkesin yoğurt yemesi farklı.

Çelik elek bu işin en kolay yolu. yanliz iki taraftan ısıtmanızda fayda var. Geçmişte z tost makinesinden mini fırın yapmıştı bu iş için.

picmanya

#3
cımbızda belirttiğinizi bilmiyordum ama ben cımbızın basınç-baskı oranından da istifade ediyorum.
sizin bahsettiğiniz cımbızda basınç sabit kitliyordur herhalde, yinede cımbıza ulaşabiliyorsam görüp test etmeye çalışacağım.

tava benzetmesi ile o fırını kastetmeye çalışmıştım. pcb kızartmaya ve malzeme bozmada işe yarar.
belki tamircilerde iş görüyor olabilir, ama sıfır pcb toplamada boş iş.  benim açımdan hayal kırıklığı olmuştu.

istinaf duvarı

#4
Küt uçlu havya ile güzel oluyor.

Padlere flux sürüyorsun. Ardından havyanın ucuna azıcık lehim alıyorsun. Parçayı cımbızla pade koyduktan sonra havyanın ucunu pade tutarak lehimin transfer olmasını sağlıyorsun. Aynı şekilde diğer tarafa da lehim yapıyorsunuz.
Lehim az gelirse 0.3'luk lehim teli ile ekleme yapıyorsun.

Bu teknikte parça karta sıfır oturuyor.

En çok kullanılan önce pade lehim ver ardından parçayı yanaştırıp tekrar ısıt tekniğinde parça tam oturmuyor altında boşluk kalıyor.

En pratik teknik elek ve krem lehim tekniği. Isıtma kısmını fırında yapmak zorunda değilsiniz. Sıcak hava tabancası ile Manuel ısıtma da yapabilirsiniz.

alikeskinkilic

ben ütü ile yapıyorum lehimi şöyle birşey yaptım maliyeti çok birşey değil ütü bit pazarından küçük ütülerden birtek pid li kontrolcüye para verdim o da zamanım olmadığından yoksa rahat pic arduino falan ile yapılır .
. ilk başta krem elekle yaayıyordum sonra dizimini yapıp 250 derecede lehimin erimesi için üstüne koyuyordum lehim bin parçaya ayrılıp boncuk boncuk oluyordu içindeki flux kuruyor hiç bir işe yaramıyordu sonra yanlış yaptığımı gördüm bu işin bir prosedürü varmış resmini atayım
ilk önce max 150 dereceye kadar ısıtılıp o derecede 1 dakika kadar beklemesi flux un aktif olması gerekiyor sonrasında hızlıca 250 dereceye kadar çıkması ve lehimlemenin gerçekleşmesi gerekiyormuş öyle yapınca gerçekten de lehimler fabrika çıkışı gibi olmaya başladı.belki sizinde yanlış yaptığınız yer budur ona dikkat ederseniz güzel sonuç alırsınız tabla ısıtıcılarda
Hep meraktan

mustafa_cmbz

#6
En güzeli Çelik elek ve krem lehim.

Yok ise

Pcb ye pastayı fırça ile padlare gelecek şekilde sür. padlere kalın uçlu havya ile lehim ver sonrasında malzemeyi cımbızla al ısı ayarlı havya ile padlere verdiğin lehime ısı sal aynı krem lehim mantığı ile kolayca ve hızlıca lehim yapabiliyorsun.

Fakat bu yöntem ile kartı lehimlemedi bitirdikten sonra Timer ile çok iyi şekilde kartı temizleme lisiniz.



Burada daha seri lehim yapmak için malzeme listen önünde olacak diyelim ki 10tane 10k mevcut ilk olarak 10k ları dizeceksin 10 tane sonrasında seri şeklinde gideceksin böylece karışıklık ta olmaz daha da hızlı dizgi yaparsınız.


KONYALI

PCB tasarımı yaparken tüm malzemeleri olabildiğince topluca yatay veya dikey olacak şekilde yerleştiriyorum. Prototipleri elde lehimlerken yatay/dikey durumda olan tüm komponentlerin birer pinine lehim yapıyorum. Daha sonra tüm PCB'lere aynı cins komponentlerin birer pinini lehimliyorum. Tüm komponentlerin birer pini lehimlendikten sonra diğer pinlerini lehimliyorum. En son karta flux sıkıp sıcak hava ile tüm lehimlerin padlere yayılmasını sağlıyorum. Lehim işlemi bittikten sonra tinerle temizlik sonunda makine dizgisinden çokta farklı görünmüyor.

PCB Tasarımında yatay/dikey yerleşime dikkat etmek hem görüntü açısından güzel oluyor hemde elde lehim yaparken kartı çevirip durmak gerekmiyor.

picmanya

#9
Alıntı yapılan: istinaf duvarı - 11 Mayıs 2024, 14:57:29Küt uçlu havya ile güzel oluyor.
Padlere flux sürüyorsun. Ardından havyanın ucuna azıcık lehim alıyorsun.
Parçayı cımbızla pade koyduktan sonra havyanın ucunu pade tutarak lehimin transfer olmasını sağlıyorsun.
Aynı şekilde diğer tarafa da lehim yapıyorsunuz.
Lehim az gelirse 0.3'luk lehim teli ile ekleme yapıyorsun.
Bu teknikte parça karta sıfır oturuyor.
En çok kullanılan önce pade lehim ver ardından parçayı yanaştırıp tekrar ısıt tekniğinde parça tam oturmuyor altında boşluk kalıyor.

Bana uyacak uygun yöntem bu. Zaten mevcutta kullandığım yöntemede benziyor. Belki biraz daha geliştirmiş olabilirim. Denerken göreceğim artık.
0,75/0,5 tel bana daha uygun geliyor, 0,3 tel ince kalıyor. Tele kendiliğinden sağlamca dik duracak halde ayarı kalın telde daha uygun veriyorum.

Bu öneriye benzer olanlar hariç, diğer öneriler ve kitlemeli cımbız, mevcut işlerimde bana uymaz, bu yüzden onları ben uygulamam.
Manual smd montaj teknolojisinde pek gelişmede olmamış aslında, 15 senedir aynı benzer mantık.

Varmıdır daha etkin yenilik getiren uygun bir teknoloji.

Hayal kuruyorum;
Gaz altı kaynak makinesi gibi, sol elde cımbız ile smd kompanent, işlem yapılmamış-kuru ilk pede lehimlenirken, havya pede götürüldüğünde 0,30/0,50 tel havya ucundan otomatik kontrollü olarak pede sürülecek-ilerletilecek, 0,5 çıt-çıt basılan otomatik kurşun kalem misali, lehimin sürülmesi miktarı ayak pedalı veya yine havya tutan elde havya üzeri, havya tutan eli çok sarsmadan yapıda olacak gibi bir anahtar-switch ile olabilir belki. Havya sağ elde olacağından lehimde uygun posizyondan havya ucuna üstden sol içe doğru sürülebilmeli. Lemim tel havya ile ped arasına sıkışarak kalıyor gibi gelmeli. Veya direk havya ucunada verilip eritilebilir.
Varmı buna benzer bir havya? 

İşte ben yenilik diye buna derim. Yoksa böyle birşeyin patenti alınıp yapılsa nasıl olur. Son cümlem beni sağlam korumaya alacaktır. Tarihe kaydettim artık.

kudretuzuner

#10
Alıntı yapılan: picmanya - 11 Mayıs 2024, 13:44:42cımbızda belirttiğinizi bilmiyordum ama ben cımbızın basınç-baskı oranından da istifade ediyorum.
sizin bahsettiğiniz cımbızda basınç sabit kitliyordur herhalde, yinede cımbıza ulaşabiliyorsam görüp test etmeye çalışacağım.

Merhaba,
 Burada bayağı çeşit var
https://www.direnc.net/proskit-1pk-117t-cimbiz
https://www.direnc.net/cimbiz?gad_source=1&gclid=CjwKCAjw9IayBhBJEiwAVuc3ftevFBMPj9au5K8nsboDM8to-SwubOg_sYpOsP_4ZiDpn-agcR78RBoCzrcQAvD_BwE
Amatör

power20


Mr.Thinking

Alıntı yapılan: picmanya - 13 Mayıs 2024, 12:31:36Bana uyacak uygun yöntem bu. Zaten mevcutta kullandığım yöntemede benziyor. Belki biraz daha geliştirmiş olabilirim. Denerken göreceğim artık.
0,75/0,5 tel bana daha uygun geliyor, 0,3 tel ince kalıyor. Tele kendiliğinden sağlamca dik duracak halde ayarı kalın telde daha uygun veriyorum.

Bu öneriye benzer olanlar hariç, diğer öneriler ve kitlemeli cımbız, mevcut işlerimde bana uymaz, bu yüzden onları ben uygulamam.
Manual smd montaj teknolojisinde pek gelişmede olmamış aslında, 15 senedir aynı benzer mantık.

Varmıdır daha etkin yenilik getiren uygun bir teknoloji.

Hayal kuruyorum;
Gaz altı kaynak makinesi gibi, sol elde cımbız ile smd kompanent, işlem yapılmamış-kuru ilk pede lehimlenirken, havya pede götürüldüğünde 0,30/0,50 tel havya ucundan otomatik kontrollü olarak pede sürülecek-ilerletilecek, 0,5 çıt-çıt basılan otomatik kurşun kalem misali, lehimin sürülmesi miktarı ayak pedalı veya yine havya tutan elde havya üzeri, havya tutan eli çok sarsmadan yapıda olacak gibi bir anahtar-switch ile olabilir belki. Havya sağ elde olacağından lehimde uygun posizyondan havya ucuna üstden sol içe doğru sürülebilmeli. Lemim tel havya ile ped arasına sıkışarak kalıyor gibi gelmeli. Veya direk havya ucunada verilip eritilebilir.
Varmı buna benzer bir havya? 

İşte ben yenilik diye buna derim. Yoksa böyle birşeyin patenti alınıp yapılsa nasıl olur. Son cümlem beni sağlam korumaya alacaktır. Tarihe kaydettim artık.
Var. Ben yaptım.
Aşağıdaki havyayı tamda dediğin gibi yapıp bitirmek üzereyim.
Hatta öyle bir lehim pompası da yaptım ki sahaya çıkarsam yok satar.
https://www.picproje.org/index.php/topic,83185.0.html
ego=1/Knowledge

Epsilon

Alıntı yapılan: Mr.Thinking - 13 Mayıs 2024, 23:19:33Var. Ben yaptım.
Aşağıdaki havyayı tamda dediğin gibi yapıp bitirmek üzereyim.
Hatta öyle bir lehim pompası da yaptım ki sahaya çıkarsam yok satar.
https://www.picproje.org/index.php/topic,83185.0.html
@Mr.Thinking
Havya ve lehim pompasının kalitesini gösteren videoyu bende görmek isterim doğrusu
.İnsanın tasarlayıp emek verdiği ürünün güzel çalışmasının verdiği haz ayrıdır.

picmanya

Alıntı yapılan: kudretuzuner - 11 Mayıs 2024, 13:13:45"Cımbız yorgunluğu" için ters çalışan cımbızlar var. Basınca açılır, bırakınca tutan şekilde olanları var.

Kendi adıma, yukarıda bu cımbız için söylediğim olumsuz fikrimi geri çekiyorum. Peşin-önyargılı davranmışım.
Evet bu cımbızda benim için bir ilerleme-avantaj sağlayacaktır.
Cımbızları incelerken, mevcut klasik cımbızımın yerine yenisini ararken, bunlarıda görüp geçmiş incelememişim.
Görmek - Bakmak arası fark işte bu oluyor olmalı. Bunlarında basınç ayarlaması yapılanı varmış.
Dediğiniz gibi eli-ön kolu sürekli sıkılı kas baskısından "cımbız yorgunluğundan" koruyacak gibi görünüyor.

Bir üstdeki mesajlarda verilen ısıtmalı cımbız havya smd dizgide nasıl bir avantaj sağlıyor ben tam anlayamadım.!
tamir için kompanent sökme için oluyor bu değilmi? yeni dizgi için değil yani doğrumuyum?
Peki klasik havya ucuna lehim telini otomatik iten ve eriten bir sistemi yapmak mümkünmüdür? İşte bu el sayısını 2 den 3 e çıkartmaya eş değer olurdu.

benim açımdan smd malzeme montajında 1206 kılıf çok önemli oluyor. çoğunluk zamanımı asıl işimi zahmeti bunlar alıyor.
hepsini aynı yapıda pede taktığım için, smd diod ve caseA kılıflarıda bu gruba dahil edebilirim.