Tca785 Pulse Trafosu Hakkında

Başlatan birgitay, 30 Mayıs 2024, 10:08:51

M.Salim GÜLLÜCE

Alıntı yapılan: tunayk - 23 Ekim 2024, 22:13:09Hocam bu aralar kendini çok yoruyor olmalısın. Belki hatırından çıkmış olabilir :)

Temel dimmer devresi ile faz kıyımı yapılabilir. Meslek lisesinde yapardık. Diak ile triak tetiklenirdi.
Doğrudur.
Ancak dimmer için tek yönlü led yetmediği gibi diyak kullanılması gibi bir zorunluluğu da getirir.
Lakin çift yönlü led (AC giriş) ile kontrol edilenleri var. Daha uygun olur Triyak-Faz uygulamaları için.
Bunun gibi tek yönlü olanlar DC temelli uygulamalar içindir.

power20

Tca785 çok eski bir IC değil mi ?  30-40 yıllık? Bunun  daha iyisi çıkmış olması lazım

tunayk

TCA eski olmasına eski ancak söz konusu işi en iyi yapan entegre. Bir ara üretimi durmuştu ancak talep olduğu için halen piyasada bulunuyor.

Yenisi konusunda birebir uyumlu hiç duymadım. Ancak bazı düzenlemeler ile  UCxxx pwm kontrolcüleri senkronize çalışan tipleri ile de aynı işi yapabilirsiniz.

Ayrıca 8 bacaklı pic benzeri işlemci ile de aynı fonksiyonu icra edecek bir çalışma elde edilebilir.

Daha ileri seviyede ise dsPIC vb. İşlemciler ile aynı anda 3 faz sürme regülasyon haberleşme vb. Pek çok işi bir arada yapabiliriz.

Açıkçası biraz kafa yorarak daha çok alternatif çıkabilir. Adamlar da muhtemelen  bu nedenle yeni serisini yapmaya gerek duymamışlardır.

Alıntı yapılan: M.Salim GÜLLÜCE - 24 Ekim 2024, 20:37:38Doğrudur.
Ancak dimmer için tek yönlü led yetmediği gibi diyak kullanılması gibi bir zorunluluğu da getirir.
Lakin çift yönlü led (AC giriş) ile kontrol edilenleri var. Daha uygun olur Triyak-Faz uygulamaları için.
Bunun gibi tek yönlü olanlar DC temelli uygulamalar içindir.

İşin aslı yaptığımız beyin jimnastiği. Biraz kafa yorup ilave birkaç eleman ile pek çok şey yapılabilir

M.Salim GÜLLÜCE

Alıntı yapılan: tunayk - 24 Ekim 2024, 22:23:35TCA eski olmasına eski ancak söz konusu işi en iyi yapan entegre. Bir ara üretimi durmuştu ancak talep olduğu için halen piyasada bulunuyor.

Yenisi konusunda birebir uyumlu hiç duymadım. Ancak bazı düzenlemeler ile  UCxxx pwm kontrolcüleri senkronize çalışan tipleri ile de aynı işi yapabilirsiniz.

Ayrıca 8 bacaklı pic benzeri işlemci ile de aynı fonksiyonu icra edecek bir çalışma elde edilebilir.

Daha ileri seviyede ise dsPIC vb. İşlemciler ile aynı anda 3 faz sürme regülasyon haberleşme vb. Pek çok işi bir arada yapabiliriz.

Açıkçası biraz kafa yorarak daha çok alternatif çıkabilir. Adamlar da muhtemelen  bu nedenle yeni serisini yapmaya gerek duymamışlardır.

İşin aslı yaptığımız beyin jimnastiği. Biraz kafa yorup ilave birkaç eleman ile pek çok şey yapılabilir
Mesela bir köprüdiyottan AC yi geçirip bu lede sunarsanız sıfır geçiş takibi yapmış olursunuzmu?
Olamazsınız. Direct aç kapa anahtarı yapmış olursunuz.
Köprüdiyottan çıkan akımı ayarlayarak led uyarım seviyesini ayarlamakla faz kıymış olurmusunuz?
tabiiki mkısmi kıyma işlemi yaparsınız ancak tam anlamıyla 180 derecelik bir açı ayarlayamazsınız. 0-90 derece arasında yapabilirsiniz. 90 dereceden sonrasında işe yaramaz.

İşlemcilerle yapmak için zaten böyle bir mocxxxx optoya gerek te yoktur. Direk triyak sürülür mesele kalmaz.

Rahmi

Alıntı yapılan: M.Salim GÜLLÜCE - 24 Ekim 2024, 23:13:58İşlemcilerle yapmak için zaten böyle bir mocxxxx optoya gerek te yoktur. Direk triyak sürülür mesele kalmaz.

Merhaba
Salim hocam ne desek boş galiba MOCxxxx opto konusunda sizi ikna edemeyeceğiz. :)

TCA785 ile tristör sürmek için VAC markalı, VAC ZKB 409/707-80 S4 mini trafolar kullanırdım. Bu trafolar ferit değil de rulo şeklinde sarılımış sac üzerinde 3 adet izole bobin içeriyordu, 1x2x2 oranlı. Bu tetikleme trafolarında hiç problem olmadı. tristör patlasa bile.

Rahmi

Alıntı yapılan: tunayk - 18 Ekim 2024, 18:19:53Kırparak sürme konusunda 3021 iyi bir araçtır. Tristör veya triyakta yıllardır sorunsuz kullanırız. Çıkışı triyak tipi olması hasebiyle tek opto ile triyak hem + hem de - alternansta tetiklenebilir.  AC sinyalle senkron olarak sürmede kullanılacak ise diyot tarafın önüne köprü diyot konabilir.

TCA çıkışlarını birer diyot ile birleştirerek MOC'a verirseniz, her iki alternansta da tetikler.

Teşekkürler @tunayk
Triyak çıkışına köprü diyot koyarak DC motor, diyotu koymadan da fırçalı AC Üniversal motor sürme konusunda çok kullandım. Meslek liseleri ve üniversitelerde Elektrik makinaları eğitim setlerinde benim ürünlerim çalışır 20 yıldır. Hani o 6 tuşlu 7 segment ekranlı olan...

tunayk

Emeğinize sağlık Rahmi Hocam. Gurur duyduk. Bizim tevellüt biraz daha eski, yetişememişiz sizin ürünlere :)

M.Salim GÜLLÜCE

Alıntı yapılan: Rahmi - 02 Kasım 2024, 10:30:50Merhaba
Salim hocam ne desek boş galiba MOCxxxx opto konusunda sizi ikna edemeyeceğiz. :)

TCA785 ile tristör sürmek için VAC markalı, VAC ZKB 409/707-80 S4 mini trafolar kullanırdım. Bu trafolar ferit değil de rulo şeklinde sarılımış sac üzerinde 3 adet izole bobin içeriyordu, 1x2x2 oranlı. Bu tetikleme trafolarında hiç problem olmadı. tristör patlasa bile.

Azizim TCA 785 işin içine girdikten sonra bir şekilde zaten çıkış yapılır.
Anladığım kadarıyla kastımı meramımı tam anlatamamışım.
TCA785 olmadan faz kıyılarak kontrol etmek tek başına MOC çiplerle olacak şey değil.
TCA785 koyduktan sonra ister MCU koy ister IGBT koy ne önemi warki.

Paylaşımın en başından girdiğim mesele bunun üzerinedir.
Sadece ve sadece TCA785 in yerine geçecek tek yapı MCU ile faz kontrolü yapmaktır.
Uygun zamanlamayla 0~180 derece arasında istediğiniz tetik çıkışını verirsiniz.

MOCXXXX ile tek başına yapabileceğiniz kıyma işi de köprü diyotla sınırlı olabileceğini belirtmek için örnekledim.

Şimdi bana birisi şunu anlatsın.
TCA785 kullanarak Nötr hattı olmadan 3 faz kıyıcı nasıl yapılır.?
Bunu Yapabiliyorsanız bu innovasyon olur.

tunayk

Alıntı yapılan: M.Salim GÜLLÜCE - 03 Kasım 2024, 10:38:44Şimdi bana birisi şunu anlatsın.
TCA785 kullanarak Nötr hattı olmadan 3 faz kıyıcı nasıl yapılır.?
Bunu Yapabiliyorsanız bu innovasyon olur.

Bir yanlışlık olabilir mi üstad. TCA785 in nötre ihtiyacı yok ki. TCA aldığı örneğe bakar. Siz faz nötr örnek verirseniz ona göre senkron olur, faz- faz arası örnek verirseniz ona göre senkron olur. En nihayetinde kendi beslemesinden örnek almıyor. Aksi halde primeri üçgen trafo sürülemezdi. Eski redresörcülerin çoğu üçgen giriş trafo ve analog TCA lı tetikleme kartı kullanırlardı.

3 adet 400/12V örnek trafosu, üç adet TCA bir de izole sürme katı oldu mu tamamdır. Pek bir inovasyonu yok bu işin, halihazırda bilinen bişey. :)

M.Salim GÜLLÜCE

Alıntı yapılan: tunayk - 03 Kasım 2024, 18:23:49Bir yanlışlık olabilir mi üstad. TCA785 in nötre ihtiyacı yok ki. TCA aldığı örneğe bakar. Siz faz nötr örnek verirseniz ona göre senkron olur, faz- faz arası örnek verirseniz ona göre senkron olur. En nihayetinde kendi beslemesinden örnek almıyor. Aksi halde primeri üçgen trafo sürülemezdi. Eski redresörcülerin çoğu üçgen giriş trafo ve analog TCA lı tetikleme kartı kullanırlardı.

3 adet 400/12V örnek trafosu, üç adet TCA bir de izole sürme katı oldu mu tamamdır. Pek bir inovasyonu yok bu işin, halihazırda bilinen bişey. :)

O iş benim işimde o kadar basit olamıyor.

Mesela rectifier olarak kullanılacak ise şuradaki tristörlerin kontrolünü TCA 785 ile yapacaksın.

Fakat yük rezistif değil.
Çıkıştaki yük te şöyle bişey.

Şimdi girişteki 6 tristörü dengeli akım çekecek şekilde TCA785 ile kıyarak çalıştır bakalım.

tunayk

Alıntı yapılan: M.Salim GÜLLÜCE - Dün, 16:49:38O iş benim işimde o kadar basit olamıyor.

Mesela rectifier olarak kullanılacak ise şuradaki tristörlerin kontrolünü TCA 785 ile yapacaksın.

Fakat yük rezistif değil.
Çıkıştaki yük te şöyle bişey.

Şimdi girişteki 6 tristörü dengeli akım çekecek şekilde TCA785 ile kıyarak çalıştır bakalım.

Üstteki resim tipik B6C bağlantısı ve çıkışında sadece L filtre olan redresör yapıları zaten böyle çalışır.  Doğru faz sırasını vermişseniz mükemmel şekilde çalışır. Yüksek voltajlı DC çıkışlarında bu yapı tercih edilir.
Bazı uygulamalarda farklı faz çıkışlarının Diyot ile birleştirilerek kullanımına  da şahit oldum. Daha geniş bir sürme açısı elde edilebiliyor.

Altta verdiğiniz yapıda ezbere bişey söyleyemem. Giriş ve çıkış filtre değerleri invertör frekansı vb. analiz etmek gerek.

Yükün endüktif veya kapasitif olması TCA tarafında sorun değil. Önemli olan sürme açı aralığının doğru planlanması, tetik çıkışlarının dolaşan akıma uygun sıralamada bulunması.