PLC ler Hakkında

Başlatan Epsilon, 02 Haziran 2024, 12:37:31

Okan AKÇA

Her ne kadar plclerde ilgilensemde makina kontrol uygulamalarını kendi ürettiğimiz plc kart ile yapıyorum.

Epsilon

#16
Fabrika ortamında sorunsuz çalışabilecek hale getirilmiş (parazit EMI gibi sorunları olmayan) PIC yada clone olmayan ARDUINO ile çok karmaşık olmayan işlemlerde kullanılabilirmi?
(Başka bir PLC veya makina ile haberleşmeyeceği PIC in yada arduinonun çevre birimleri ile çözülebilecek projeleri kasdediyorum )
PLC nin olmasınını zorunlu kılan nedir? Haberleşme protokollerimi? Makina standartlarımı?
Programın saçmasapan davranmasının önüne geçilmesimi?

newlife

Endüstiriyel otomasyon dünyası ciddi proses kontrolü yaptığımız bir dünyadır ve bu dünyada geldiğimiz nokta artık tek işlemcili PLC ler yerine DCS gibi çok işlemci desteği ile yedekli çalışan sistemlere verilmiş durumdayız devasa bir fabrika otomasyonundan bahsetmek gerekir ise yedekli olması ciddi önem taşımakta gerek alt yapı(network) gerek besleme kaynaklarına kadar yedekli gidiyoruz bir çok meslektaş arkadaş PLC deyince kumanda devresinde bağlı bir kaç röle süreceğini düşünsene de işin aslı maalesef o şekilde değildir sizin yeri gelir ölçme tekniğin de kullandığınız cihaz pasif dır kimi zaman aktif dir bu sebepler bile olayın nedenli deniz derya olduğu konusunda fikir verebilir yine tekrar söylediğim gibi yapılacak işe ve gerekli ekipmanları sevmekten başlar ... Saygılarımla....

Epsilon

#18
Benim anlamaya çalıştığım konu RS32, I2C vb protokollerin PLC de kullanılıp kullanılmadığını öğrenmek..MCU ile PLC nin ortak noktalarını anlamak
Muhtemelen Arduino da yazılan kodları PLC nin komutlarına convert edecek programlarda olabilir.
Yoksa elektroniğin kanunları PLC nin içindede MCU nun içinde'de aynı

Google Gemini basit uygulamalar için Arduino gibi kartlar da kullanılır dedi.Tabiki Arduino ile 20 tonluk presi kontrol etmek gibi bir saçma işlemde kullanılmayacak .
Mesela ambalaj paketleme sektöründe kullanılan fotocell denen 8x12 mm gibi boyutlarındaki genellikle siyah olan işaretli bölge var ,bunu sayacak örneğin 4900 olunca motoru yavaşlatacak sayaç 5000 olunca motoru durduracak vs
 

Epsilon

Alıntı yapılan: Epsilon - 08 Haziran 2024, 11:27:27Muhtemelen Arduino da yazılan kodları PLC nin komutlarına convert edecek programlarda olabilir.
 
Mesela

Benzer  soruya PLC sitesinde verilen cevaplar

mustafa_cmbz

PLC aslına bakarsan çok salak bir alet ama belirli bir standarta dökmek için işi mecbur belli kalıplar üzerinden ilerleniyor..Belli başlı haberleşme protoklleri bağlantı tipleri herşey hazır ardunionun daha ednüstriyel olanını düşün kütüphaneleri hazır gibi düşün..

plc de program soldan sağa (ladder ) aynı anda işlenir...ST öğreniyorum bu aralar çok ters geliyor bana biz alışmışız yukarıdan aşağı programın akmasına ama plc de öyle değil.

PLC öğrenecek isen bu işlere dalacak isen bana kalırsa ya kendine ufak sektörler bul onlara pano makine vs üreterek başla yada birilerinin yanında kısa da olsa takıl piyasayı gör zira fabrikalara hizmet veriyorsun üretim aksadığında sıkıntı yaşarsın..

ama bu işlerden para kazanmak istiyorsan çin malı adı sanı bilinmeyen şeyler ile uğraşma merdiven altına düşürme kendini..

deltanın as228p serileri ile uğraşıyorum bu aralar vakit kaldıkça siemens1200 ayarında plc ve fiyatları çok uygun.Sana tavsiyem bu cpu lardan bir tane edinip üzerinde uygulamalar yapman ve kendini geliştirmen..

gibi gibi gibi...

Epsilon

@mustafa_cmbz işte benim bu tarz cevaplara ihtiyacım var.
Çalışma konusunda bu saatden sonra bu sektörde bir firmada çalışmaya hiç niyetim yok çünkü o gençlerin yaşı kadar benim elektronik ve yazılım sektöründe çalışmışlığım var.

Evimdeki atölyemde gereken kartları yapacak  toollara da test edecek cihazlara da sahibim çok şükür.
Aslında bu tarz temel soruları biraz da insanları tanımak içinde soruyorum  ;)

Erol YILMAZ

Mcu : Pamuklu kumaş
Arduino : Kot Pantolon
Plc : Takım Elbise seviyesidir.

Evet hepsi temelinde Pamuklu kumaş içermesine rağmen işlenmişlik seviyeleri birbirinden farklıdır.

Mcu'ya sahip olan PLC'ye ne gerek var zaten temelde MCU var derse saygısızlık olur. Takım elbise giymemişliği, konuya uzaktan atış yaptığı ortaya çıkar.

Hattusa

Alıntı yapılan: Erol YILMAZ - 09 Haziran 2024, 03:29:08Mcu : Pamuklu kumaş
Arduino : Kot Pantolon
Plc : Takım Elbise seviyesidir.

Evet hepsi temelinde Pamuklu kumaş içermesine rağmen işlenmişlik seviyeleri birbirinden farklıdır.

Mcu'ya sahip olan PLC'ye ne gerek var zaten temelde MCU var derse saygısızlık olur. Takım elbise giymemişliği, konuya uzaktan atış yaptığı ortaya çıkar.

peki pamuklu kumaş nasıl takım elbiseye dönüştürülür?
vardım ilim meclisine eyledim talep, meğer ilim en gerideymiş illa EDEP, illa EDEP <muhyiddin Arabi K.S.>

Erol YILMAZ

Alıntı yapılan: Hattusa - 10 Haziran 2024, 09:54:31peki pamuklu kumaş nasıl takım elbiseye dönüştürülür?

Sen sorunca düşündüm de nasıl olur diye;

Bir terzinin yaptığı gibi...
Bir vizyon dahilinde ölçerek, seçerek, keserek, dikerek, ütüleyerek. vs vs...

İşin içinde istek, yaşamak, deneycilik, sabır, düzen, zaman, para... herşey var.

Okan AKÇA

Her hangi bir konuda microislemci ve plcde uzman değilseniz plc ile baslayiniz. Plcde daha hizli ilerler daha hızlı üretir ve kazanırsiniz. Biz gibi microislemci ile yaparım derseniz vaktiniz var ise 15 yil uğraşırsiniz kazanamazsınız. Sizden daha az eğitimli veya bilgisi plc bilen kişilerin gerisinde kalırsınız.

Uzman bir microislemci tasarımcısı iseniz kendi kartınızla projelerinizi çok daha rahat halleder plc nin mimarisine bağımlı kalmazsınız.
Siz yinede  plc başlayıp hızlı yol alın. Plc deneyimini ileride microislemciye aktarirsiniz

Epsilon

#26
Alıntı yapılan: Okan AKÇA - 10 Haziran 2024, 19:20:48Her hangi bir konuda microislemci ve plcde uzman değilseniz plc ile baslayiniz.
Bu biraz göreceli bir cümle.
Yaklaşık on yıldır ,pekçok ülkenin üniversitesitelerinin  tezlerinden ilginç konusu olanları indirip okuyorum.

Pakistan,Malezya gibi ülkelerde 16F84 ile 50 sayfalık 1-2 sensörle yaptığı projeyle yüksek lisans tezi diye verenler varken MIT ve Harward gibi üniversitelerin tezlerinin konusunu bile  anlamakta zorlanıyorum

İki fakir bir bankta oturmuş konuşuyorlarmış.
Biri:
-Ula Haso zengin olsan ne yersin? demiş
Öbürü:
-Ula Memo soğanın cücüğünü yerim .
dedikten sonra.
-Ula sen zengin olsan ne yersin?
diye sorunca.
-Ula bana yiyecek birşey bırakmadın ki
 demiş.

Fıkra basit ama anlatılan basit değil.

Bence MCU larda uzmanlık göstergelerinden biri tüm registeri lazım olduğunda kullanabilmektir.


Okan AKÇA

Plc ile kalıcı hafıza haberleşme protokollerini 4-20ma 0-10v gibi konuları bilmeniz gerek yoktur. Örneğin pid kontrollü hassas fırın yapacaksınız.  Plc bunu yapmak çok kolay microislemci ile yapmak uzmanlık istiyor. Demek istedigim bu plc sonuca daha hızlı ulaştırır.

mustafa_cmbz

#28
Plc ile Micro işlemcili kontrol kartının ayrımını birde şöyle yapayım farklı bir bakış açısı olsun.

1 makine düşünün 8 giriş 8 çıkışı 2 de analog girişi var amaç önemli değil fakat burada bu makineyi kontrol edecek aksam biraz da müşteri ile ve sektör ile alakalı.

Bu makine endüstriyel bir fabrika ortamında çalışacak ise genelde bilinçli müşteri ve bu müşterinin bilinçli iş güvenlikçi leri makinede plc olsun ister.güvenlik önlemlerini kategoriye göre olmasını ister. Hatta bu müşteri mesela bosch gibi bir fabrika ise milliyetçilik yapar illa plc Siemens olsun ister yaşadık bunları çalışırken.

Endüstriyel ortamda genelde müşterinin plc istemesinin asıl amaç ve gayelerinden bir diğeri elinde plc yazılımı vardır kendi bünyesinde yetiştirdiği bakımcıların plc bilgisi olanların arıza durumunda üretimin olabildiğine az aksama sı ve kendi yetişmiş adamlarının plc ye müdahale ederek sorunu gözlemleyerek program akışını takip ederek arızayı çözebilmesi amaçlanır.


Aynı senaryoyu elektronik bir kart ile yapıldığını farz edersek ve bu kartın plc gibi bu fonksiyonlara sahip olmadığını düşünürsek işler ne kadar zorlaşacak tahmin edemezsiniz.

Birde fabrika gibi bir ortamda güvenilir belli başlı testleri yapılmış sertifikalı ürünler tercih edilir ki insan hayatının söz konusu olduğu durumlar da olabilir. Bu yüzden plc yi volvo marka araç olarak düşünün bizim arge yapıp saç baş yolup ürettiğimiz kartları reno marka bir araç gibi düşünün.. Yani güvenilirlik te büyük ölçüde önem taşır.
Mesela güvenlik rölesi in yaptığı işi pek ala kartlarla halledebiliriz fakat bir iş kazası durumunda bir takılma Taha hata durumunda bir iş kazasına sebep olmayacağını ön göremez.

Bu gibi durumları etkiliyen dediğim gibi sektörel durumlarda var bazı makine üreticileri mesela civata dizme makinesi düşünün bir vibrasyon motoru var ve titreşerek civata ları dizip robota gönderiyor. Şimdi bu makinede plc ye ne gerek var diyip adam basit bir kart ile bu işi hallediyor. Boschta böyle sistemlerde makinelerde vardı fakat işleyiş bu gibi durumlarda makine sayısına oranla yedek parça tutularak kontrol kartı mekanik VS tölere ediliyordu.

Yani demem o ki düşünüldüğünde evet plc hoştur fakat yerine göre aynı şekilde plc maliyetlidir ama asıl maliyetli olan makinenin arıza durumunda üretimi ne sürede aksattığıdır.

Basit bir sensör arızası diyip geçebilirsiniz beraberinde mekanik aksam da ki aksaklık ile birlikte bir sensör çalıştığı halde gördü görmedi yapıyor diye makineyi durdurabilir. Bunu gözlemleyebilmek için plc li sistemler şarttır. Ve baktığınızda ilk kurulum maliyeti vardır.. Gib gib gibi