SMPS çift çıkış sorunsalı

Başlatan Mnemonic, 19 Haziran 2024, 15:11:37

Mnemonic

Sevgili dostlar selamlar iyi bayramlar,
tasarlamış olduğum devrenin SMPS'inde küçük bir sorun yaşıyorum. devremin 15V ve 3.3V beslemeye ihtiyacı var. 15V çıkışı SMPS'ten direk alıyorum ve gerekli yerlere bağlı 3.3V için ise 1117 serisinin giriş gerilimi yüksek modellerinden (15V) olandan kullanıyorum ama çok fazla ısınıyor ve bir süre sonra SMPS'in çökmesine neden oluyor.

Önce 1117 girişine 5V'luk bir zener ile beslerim diye düşündüm ama bu durum tüm 15V'u etkileyecek. diyot ile ayırdıktan sonra zener ile 5V'a düşürsem faydası olur mu? Bu durumda da 15V etkilenir mi emin olamadım. Ya da sizin burada öneriniz ne olur ?

fide

#1
Bence küçük boyutlu stepdown.

Lm1117 ısındığına göre mcu, sensör ve diğer donanımlar sağlam akım çekiyor. 15V smps çöktüğüne göre smps çok yüksek güce sahip değil. Bu yüzden kaybedecek fazla watt gücüne sahip değilsiniz. En mantıklı çözüm küçük footprinte sahip bir stepdown.
Tps54232 olabilir, tps5420 olabilir.
Her birimiz, geride bıraktığımız eserler kadar ölümsüzüz. Evlat gibi, talebe gibi, icatlar gibi...   http://fidenetgaraj.blogspot.com

Mnemonic

tek tek akımları ölçtüm SMPS 400mA göre tasarlandı ve SMPS hiç ısınmıyor toplamda 250mA çekiyorum. 3.3V ise sadece 75mA çekiyor. problem çekilen akımlarda değil. 1117'in ısınmasından kaynaklanıyır.

her iki noktayıda devrede ayırıp bağımsız güç kaynakları ile beslediğimde sorun olmuyor akımlar artmıyor ve ısı problemi olmuyor

bulut_01

1117 girişine 100 ohm 1 watt smd direnç bağla ısı derdin kalmaz.
YENİLMEZ..

Epsilon

#4
Sorunlu ve sorunsuz olan bağlantıların şemasını ekleyin inceleyecelim

yas

Alıntı yapılan: Mnemonic - 19 Haziran 2024, 15:11:37... 15V çıkışı SMPS'ten direk alıyorum ve gerekli yerlere bağlı 3.3V için ise 1117 serisinin giriş gerilimi yüksek modellerinden (15V) olandan kullanıyorum ama çok fazla ısınıyor ve bir süre sonra SMPS'in çökmesine neden oluyor....

Alıntı yapılan: Mnemonic - 19 Haziran 2024, 17:20:37tek tek akımları ölçtüm SMPS 400mA göre tasarlandı ve SMPS hiç ısınmıyor toplamda 250mA çekiyorum. 3.3V ise sadece 75mA çekiyor. problem çekilen akımlarda değil. 1117'in ısınmasından kaynaklanıyır.

her iki noktayıda devrede ayırıp bağımsız güç kaynakları ile beslediğimde sorun olmuyor akımlar artmıyor ve ısı problemi olmuyor

Yukarıdaki verilere göre bence smps'te çökme oluşmuyor. Ama lm1117 nin ısınmasından kaynaklı optokuplör etkilenerek smps'in geribeslemesi bozuluyor olabilir.
3 numaralı mesajdaki öneri ısıyı dağıtmak için en kısa çözüm olabilir.

Epsilon

#6
LM1117 nin maximum giriş voltajı zaten 13,8 voltmuş (15 volt yazan kaynaklarda var) 5 voltluk bir zener bağlayıp test edin.
Ayrı test ettiiğinizde daha düşük çıkışı olan bir kaynağamı bağlamıştınız?
Ekleme:
Şimdi tekrar yazdıklarınızı okuyunca neden kritik seviyedeki Voltage regülatörü kulanıyorsunuz? LM317 ile deneyin ısınma  muhtemelen olmayacaktır.
Eğer aynı regültatörü kullanacaksanız  watlı bir zener diyot takın her ihtimale karşı biraz yüksek voltaja ihtiyaç duyan türden regülatör olmasına rağmen 5 volttan biraz yukarı olsun

*Sorunlu ve sorunsuz bağlantının şemasını ekleyin dedim muhtemelen  saçma buldunuz ama SMPS tasarımlarında 2 farklı ground olabilir
Kolay gelsin
 

Mnemonic

@Epsilon selamlar

Alıntı Yap*Sorunlu ve sorunsuz bağlantının şemasını ekleyin dedim muhtemelen  saçma buldunuz ama SMPS tasarımlarında 2 farklı ground olabilir

SMPS üzeirinde tek ortak ground var. devrede 15V ve 3.3V ile beslenen farklı kısımlar var. tahmin edebileceğin gibi logic ve analog kısımlar.
Burada ikinci zeneri koyar isem tüm 15V üzerinde gerilim bölme yapacaktır diye düşünüyorum. Bu arada dediğin gibi 15V giriş destekli  1117 kullandım gene de çok fazla ısınıyor ve problemin bundan kaynaklı olduğunu düşünüyorum. 1117'i devreden söktüğümde ve dışarıdan bir güç kaynağı ile 3.3V besleme verdiğimde hiç sorun olmuyor. o yüzden problemin buradan kaynaklı olduğunu düşünüyorum.





Mnemonic

Şİmdi ise bam başka bir sorunum var. güvenlik açısından SMPS'i hep 110V DC ile besliyordum buraya kadar hiç sorun olmadı. ancak 220V ile beslediğimde çıkış voltajı kısa bir süre sonra düşmeye başlıyor ve 1 dakika olmadan kendini resetliyor. işin ilginç yanı problemin AC - DC arası farktan olacağını düşündüm ve 110V trafo ile beslediğimde de hiç sorun olmadı.

işin özü nedense SMPS'i 220V ile çalıştıramıyorum fikriniz var mı ?

fide

#9
Ah şu smpsin bir devre şeması olsa :o  :o  :o

Pardon LDO görünümlü bir şema varmış.
Her birimiz, geride bıraktığımız eserler kadar ölümsüzüz. Evlat gibi, talebe gibi, icatlar gibi...   http://fidenetgaraj.blogspot.com

triyak

Yüksek voltajdan dolayı kendini kapatıyor. dirençleri tekrar hesaplayın, yanlışınız vardır. Tasarım yaparken eDesignSuite'den faydalanabilirsiniz.